A folát pontosan az, amit nagyon gyakran folsavként emlegetünk, az a természetes forma, ami megtalálható az élelmiszereinkben. A vízben oldódó vitaminok, pontosabban a B-vitaminok közé tartozik, B9-vitaminként, vagy M-vitaminként is ismert.
A folát részt vesz az új sejtek termelődésében, és a degeneratív betegségeket okozó DNS változások ellen is dolgozik. Szükséges a normális vörösvérsejt termeléshez a vérszegénység megelőzése érdekében. Csökkenti a homocisztein szintet, ezzel hozzájárulva az érelmeszesedés, szívroham, mélyvénás trombózis és a stroke megelőzéséhez. Esszenciális, vagyis elengedhetetlen a szervezet normál működéséhez, de nem tudjuk előállítani, ezért kívülről kell bevinnünk.
A folát megtalálható a hüvelyesekben, mint a bab, borsó, lencse, a káposztafélékben, a spenótban, a brokkoliban, kelbimbóban, de a spárgában és a földimogyoróban is.
Sajnos azonban ezek az élelmiszerekben található természetes folátok instabilak és hajlamosak az oxidációra. Az élelmiszerek feldolgozása, gyártása, tárolása során hamar elvesztik az aktivitásukat. Pl. a szobahőmérsékleten tárolt friss leveles zöldségek három napon belül akár 70% -át is elveszíthetik folsavaktivitásuknak, a vízben történő főzés pedig 95%-ra növelheti a veszteséget.
Ráadásul, az élelmiszerekben lévő foláttartalomnak átlagosan 25-50 %-át tudja hasznosítani az emberi szervezet, vagyis, még ha sokat is fogyasztunk belőlük, akkor is kialakulhat folát hiány (folsav hiány) a szervezetben.