Főmenü Termékeink
Blog

5 tápanyag ételérzékenységre

Szuper tápanyagok ételérzékenységek tünetei ellen

Az ételérzékenység egy számtalan változatban felbukkanó emésztőrendszerei probléma, aminek két legismertebb formája a laktóz- és a gluténérzékenység. Persze nem csak ez a kettő létezik, hiszen szinte alig van olyan tápanyag, amire valaki ne lenne allergiás, vagy ne mutatna iránta intoleranciát. Olvass tovább, ha nem tudod, mi a különbség az allergia és az intolerancia között, vagy ha érdekel, hogy megszüntethető-e egy ételérzékenység, – és ha nem, hogyan enyhíthetők a tünetei.

Így enyhítheted az ételérzékenységek tüneteit

Ételérzékenységek: ételallergia ≠ ételintolerancia

A különböző típusú ételérzékenységek hasonló tünetei miatt sokan szinonimaként használják az ételintolerancia és az ételallergia kifejezéseket, pedig fontos őket megkülönböztetni, mert teljesen másféle állapotokat írnak le.

Az ételallergia

Hasonlóan az összes többi allergiához, az ételallergiát a szervezet túlzott, kóros immunreakciója váltja ki. Bizonyos tápanyagokat, az élelmiszerek egyes elemeit kockázatos, ellenséges anyagként kezeli az immunrendszer, és ellenanyagokat kezd ellenük mozgósítani.

Akár már egyetlen allergizáló falatnyi étel elfogyasztása is azonnali súlyos következményekhez vezethet. Ezek a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az olyan enyhébbekkel kezdődően, mint a viszketés, csalánkiütés, a kellemetleneken át, mint a hányinger, hasfájás, egészen az olyan veszélyesekig, mint az arc és torokduzzadás, szédülés, nehézlégzés. Egészen súlyos esetekben ájulás vagy akár – a szűkülő légutak és a drasztikus vérnyomás esés miatt, – a közvetlen életveszélyt jelentő anafilaxiás sokk is lehet egy ártalmatlannak tűnő étkezés vége.

Ételallergia

Az ételintolerancia

Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működésében támadt olyan zavar okozza, ami miatt bizonyos tápanyagok lebontása nem, vagy nem teljesen lehetséges. Például az egyik legismertebb ételérzékenység a laktóz intolerancia oka az, hogy hiányzik a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim (laktáz), és emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

A laktóz- és gluténérzékenységhez hasonlóan az ételintoleranciák jellemzően emésztőrendszeri gondok formájában jelentkeznek. Ilyenek a bélpanaszok, gyomorbántalmak, a székrekedés vagy éppen a hasmenés, de emellett még a bőrproblémák is gyakoriak. Az ételintolerancia tünetei – legalábbis rövidtávon – nem annyira végzetesek, és nem is olyan gyorsan jelentkeznek, mint ahogy az ételallergiánál láthattuk. A késleltetve megjelenő tünetek miatt néha nehéz felismerni bizonyos ételintoleranciák meglétét. Gyanú esetén ezért érdemes a különböző szóba jöhető tápanyagok megvonásával kísérletezni, tartósan fennálló tünetek esetén pedig mindenképp keressünk fel egy gasztroenterológus szakembert!

Jellemző, hogy a táplálék mennyisége nagyban befolyásolja a panaszok súlyosságát. Magyarán, ha sokat fogyasztunk abból a tápanyagból, amit nem tudunk lebontani, akkor rosszabbul leszünk. Az már egyéni érzékenység kérdése, hogy kinek milyen mennyiség árt: van olyan, akinek ugyanabból az ételből egy kevés még nem idéz elő kellemetlen tüneteket, másnál meg ugyanaz az adag fájdalmakat, hasmenést okoz.

Ételintolerancia

Hogyan enyhíthetjük az ételérzékenység tüneteit?

Ha a fentiekből nem derült ki nyilvánvalóan, akkor itt az ideje beszélni arról, hogy az ételallergiák és az ételtoleranciák sem gyógyíthatók. Mindegy, hogy a mi problémánk a fruktóz-, az élesztő- vagy a hisztaminintolerancia, esetleg éppen a tejérzékenység, netán a laktóz- és gluténérzékenység, – a lényeg, hogy meg kell tanulni velük együtt élni. Ki kell ismerni az ételintoleranciánk és a saját testünk közös szabályait, allergia esetén pedig nagyon szigorúan oda kell figyelni a tiltott tápanyagok kerülésére.

Annyit azonban mindenképp meg kell tennünk, hogy az emésztőrendszerünket, amiben csak tudjuk, támogatjuk. Mutatom is rögtön a leggyakoribb 5 tápanyagot, amit érdemes étrendünkbe beépíteni!

1. Béta-glükán – az egészséges bélbaktériumokért

A béta-glükán egy olyan prebiotikus rost, ami táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumok – azaz a probiotikumok – számára. Ezzel pedig a Natur Tanya® Fermentált béta-glükán hozzájárul a bél-mikrobiom egyensúlyának megteremtéséhez. Elősegíti ugyanis az ételintolerancia miatt meggyötört emésztőrendszerben a hasznos bélbaktérium fajok szaporodását és a kórokozó fajok visszaszorítását.
Sajnos a béta-glükánt egészséges táplálkozással is egyre nehezebb pótolni. A gombaölőszerekkel kezelt élelmiszereinkkel eltűnt a béta-glükán az étkezésünkből. Ezért étrend-kiegészítőkkel fontos pótolnunk, mert nélkülözhetetlen tápanyag.

Az egészséges bélbaktériumokért

2. Fermentált prebiotikus rost – a probiotikumok gyarapításához

Ételérzékenységek esetén mindig kibillen egyensúlyából a bélmikrobiom, vagyis csökken az ott élő baktériumfajok mennyisége, lehetőséget adva a patogén fajok elszaporodásának. Az egyensúly visszaállításához speciális prebiotikus rostokra van szükség, ami újraszínesíti a bélflórát. Fontos, hogy ilyen esetben nem minden rostfajtát tudunk tolerálni. A Natur Tanya® Vegán gyomor- és bélbarát rost azonban indiai guarbabból előállított prebiotikus rost, amit a legérzékenyebb bélrendszer is jól tolerál. Kifejezetten ajánlott gyomor és bélrendszeri panaszoknál, puffadások, felfúvódások, IBS vagy SIBO esetén.

A megfáradt emésztőrendszernek

3. Kollagén - a belek regenerálója

Az allergiát és intoleranciát okozó ételek/ételösszetevők, mint amilyen pl. a laktóz és a glutén károsítják a belek egészségét, olyanannyira, hogy súlyos esetben a nem megfelelő kezelés (a diéta nem tartása) áteresztő bél szindrómához is vezethet. Hogy ezt elkerüljük, amit tehetünk, hogy mihamarabb elkezdjük regenerálni nemcsak a bélflórát, hanem a belek falát is, olyan tápanyagokkal, mint amilyen a kollagén. A kollagénben lévő aminosavak építik ugyanis fel a belek falait, rugalmas szöveteit.  A Kollagén Facelift® koncentrátum  95-99%-os sejtszinten hasznosuló, egymással szinergiában működő halkollagén peptideket és tengeri elasztint tartalmaz a belek egészségéhez.

Kollagén - a belek regenerálója

4. Fermentált Papaya – a gyomor tűzoltója

Fermentált Papaya koncentrátum magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerre, a gyomorra, a belekre. A benne lévő fehérjebontó enzim, a papain fontos segítség az emésztésben, mert úgy működik, mint a gyomornedvek. A papaya természetes gyulladáscsökkentő és savszabályozó hatása miatt egyaránt segít a túl alacsony és a túl sok sav termelődése miatt kialakult problémák esetén – így refluxra különösen ajánlott.

A Fermentált Papaya koncentrátum magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerre

5. Puffadás elleni gyógynövények – puffadás és emésztési zavarok ellen

Az AERIS kapszula a 8 legjobb, természetes összetevőt tartalmazza puffadás és emésztési zavarok ellen. Mikronizált növényi szénnel, erjedésgátló illóolajokkal és anyagcsere-serkentő mangánnal gátolja a bélgázképződést és segíti az egészséges bélmozgást.

8 aktív összetevő, puffadás és emésztési zavarok ellen

Bélmikrobiom regenerálás ételintolerancia esetén

A kúraidő minimum 60- maximum 120 nap legyen.

Ha odafigyelsz tested jelzéseire, és már néhány gyanús tünet után hozzá fogsz kideríteni, milyen ételérzékenységben szenvedsz, hamar pozitív változásokat tapasztalhatsz az egészségedben. Ehhez annyit kell tenned, hogy kerüld a problémákat okozó tápanyagokat, és hogy beiktatod a táplálkozásodba az előbbiekben bemutatott gyomor- és béltámogató étrendkiegészítőket!

Nézz körül a webáruházunkban
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.