Egyél baktériumokat a szépségedért és az egészségedért!

Tudtad, hogy a leghatékonyabb öregedést gátló lehetőség az, ha hasznos baktériumokat (probiotikumokat) és prebiotikus rostokat fogyasztasz? Ez azért van, mert ezeknek a parányi mikroorganizmusoknak a kezében van az immunrendszered, az emésztőrendszered, a hormonrendszered, az idegrendszered, a bőröd és a mentális egészséged. Bizonyított tény, hogy napi egy falatnyi baktérium anti-aging hatású, meghosszabbítja az életed és felragyogtat!

1mikrobiom-bakterium-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg-belflora.jpg

Mik azok a probiotikumok? 

Szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok, melyek tízszer nagyobb mennyiségben találhatók a testedben és a bőrödön, mint ahány sejted van. A legnagyobb mennyiségben a bélflórában vagy más néven mikrobiomban élnek. 500 mikróbafajról beszélünk melyek súlya egy átlag testsúlyú emberben is, minimum 1,5 kg. Lényegében maga az élet a megfelelő baktérium-egyensúlyú bélflórádtól függ!

Ezek a mikroorganizmusok adják immunrendszerünk 70%-át. Épp ezért a bélflóra egyensúlyának zavara, tüneteink és betegségeink 80%-nak gyökere. Kétirányú kommunikációt tartanak fenn az agyaddal, az immunrendszereddel, az idegrendszereddel, a hormonjaiddal és fiatalon, egészségesen tartják bőrödet. Segítik az ásványi anyagok felszívódását, vitaminokat, immunvédő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és rákellenes vegyületeket termelnek.

--------------------------------------------

 Probiotikum

Ha eláruljuk, hogy a név a
pro bios”- tőből származik,
amelynek jelentése az, hogy
az élet érdekében”, akkor már
sejthetünk valamit (pl. hogy mit
jelent az „antibiotikum”).

Kattints egy innovatív probiotikumért! >>

--------------------------------------------

2belbakterium-pre-probiotikum-belflora-mikrobiom-szepseg-egeszseg.jpg

 

Mik azok a prebiotikumok?  

Ők a mannák! Ezekkel az emészthetetlen rostokkal táplálkoznak és sokasodnak a probiotikumok. Konkrétan a prebiotikumok befolyásolják a belekben lévő mikróbák típusát és mennyiségét, illetve növelik túlélő képességüket. Ez a kolonizáció nagyon fontos, hiszen bélflórád egyedi, mint az ujjlenyomatod és egyedi bélbaktériumokkal, illetve egyedi bélbaktérium mennyiségekkel rendelkezel.

Vagyis az egyén specifikus fajok kolonizálódásához/gyarapításához óriási szükség van a prebiotikumokra. Az iparosodott világban a rostbevitel hiánya kiéhezteti bélmikrobáinkat, aminek olyan fontos egészségügyi következményei vannak, melyek összefüggésbe hozhatók a vastagbélrákkal, az autoimmun-betegségekkel és akár a vakcinák csökkent hatékonyságával és a rák immunterápiájára adott csökkent reakciókkal.

-----------------------------------------

☝ Prebiotikum

A bélmikrobiom helyes irányba
történő befolyásolásának
leghatékonyabb módja a rostok
széles választékának étrendbe
történő következetes beiktatása.

Kattints egy innovatív prebiotikumért! >>

-----------------------------------------

3prebiotikum-belbakterium-probiotikum-szepseg-mikrobiom-belflora-egeszseg.jpg

Mi az a szinbiotikum? 

Szinbiotikumoknak nevezzük azokat a készítményeket, melyek a hasznos baktériumok mellett prebiotikus rostokkal is kiegészülnek. Ezek az anti-aging mikroorganizmusok meghosszabbítják az életedet, védelmeznek és szépítenek! Egyedi baktériummixünk születés után azonnal kialakulásnak indul, ebben nagy szerepe van az anyatejnek, amelynek rendkívüli összetétele prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaz a baba immunrendszerének és emésztésének támogatása érdekében. Életünk első tápláléka tehát szinbiotikum!

Az étrend igen jelentős szerepet játszik mikrobiomunk egészségében - az étel, amit megeszünk tápanyagokat nyújt a mikrobióta növekedésének és diverzitásának támogatásához. A prebiotikumokban és probiotikumokban gazdag változatos étrend az optimális.

-----------------------------------------

☝ Szinbiotikum

A prebiotikumok és a probiotikumok
a mikrobiom diéta építőkövei.
Fogyaszd őket egészséged javára
és szépségedért. Ugyanakkor ne feledkezz
meg a friss és változatos ételekről sem.

Kattints egy innovatív szinbiotikumért! >>

-----------------------------------------

4szinbiotikum-belflora-mikrobiom-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

Mi az a bélflóra?

A szájtól a vastagbélig tartó szakaszon élő mikrorganizmusok közösségét hívjuk bélflórának, szűkebb értelemben a vastagbélben élő óriási baktérium-közösséget, mely létfontosságú az általános egészségedhez és kulcs a hosszú élethez, illetve a legfontosabb cselekvési terv az öregedés lassításához. A bélflórában vagy más néven mikrobiomban élő baktérium ökoszisztéma együttműködik emberi sejtjeinkkel. Természetesen a bőrödnek is van mikrobiomja (bőr mikrobióta), hiszen több mint százezer baktérium él rajta!

A második agyként is nevezett mikrobiom folyamatos, és két irányú kommunikációt tart fenn az agyaddal és immunrendszereddel, oda-vissza hatva egymásra.  Ezt úgy értsd, hogy ha bélflórád egyensúlya megbomlik, az agyi ködösödést, feledékenységet, hangulatingadozást, depressziót idéz elő, és amikor az agy stressz alatt van vagy nem kapja meg az optimális egészségéhez szükséges tápanyagokat, az befolyásolja a bél-mikrobiom egyensúlyát, emésztőrendszeri panaszokat okozva, pl. puffadás, bélgyulladás, áteresztő bélszindróma.

--------------------------------------------

 Mikrobiom egyensúly

Szorosan kapcsolódik bélrendszeri
egészségedhez, a jó immunválaszokhoz,
a bőröd fiatalságához, ahhoz, hogy
megfelelő időben a megfelelő mennyiségű
hormonok termelődjenek, sőt segít
szervezetednek a vércukorszint fenntartásában is.

Kattints egy innovatív mikrobiom építőért! >>

------------------------------------------- 

5belflora-mikrobiom-szinbiotikum-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

Mi az a bélflóra egyensúly?

Akkor beszélünk bélflóra egyensúlyról, vagyis egészségről, ha a hasznos bélbaktériumok 85%-os többségben vannak jelen ezen az élőhelyen (főként Bifidobacterium és Lactobacillus törzsek). A 15%-os kisebbséget patogén gombák (pl.: candida fajok), baktériumok (pl.: coli fajok) és vírusok teszik ki.

Ez az ökoszisztéma az, aminek a legnagyobb befolyása van az egészségedre és szépségedre nézve. Sajnos a bélflóra egyensúly hamar kibillen stressz, helytelen táplálkozás (cukor, finomított szénhidrát, élvezeti szerekkel való visszaélés) vagy antibiotikum használat hatására. Ilyenkor a kisebbség erősödik meg, és ennek kritikus hatása lesz az egészségedre és bőrödre is. Leggyakoribb tünetek: puffadás, hízás, bőrpanaszok, bőr öregedés, bőrbetegségek, rossz immunválaszok, agyi ködösödés.

--------------------------------------------

 Bélflóra egyensúly

Optimális esetben egyensúlya
esetén 85%-át jó, 15%-át káros
baktériumok alkotják. A vércukorszinted,
hormonjaid és bélrendszeri egészséged
mind szorosan kapcsolódik a bélflóra
ökoszisztémájának egészségéhez.

Kattints egy innovatív bélfóra támogatóért! >> 

--------------------------------------------

6mikrobiom-belflora-egyensuly-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

Mi befolyásolja bélflóránk baktérium-összetételét?

Beleink mikroorganizmusainak összetételére hatással van, miként nővünk fel, hol élünk, mit eszünk, mit iszunk, stresszes-e az életünk, nyaralunk-e, vagy antibiotikum kúra után vagyunk-e. „Csak” ennyi – vagyis minden. Elsősorban TE! Tudatossággal, prebiotikumok és probiotikumok, vagyis szinbiotikumok fogyasztásával tudunk hatni a bennünk élő ökoszisztémára! Rajtunk áll, hogy bélflóránk, „belső kertünk” kártékony gazokat növeszt-e, vagy pedig színes, kedves probiotikum virágokat. Műveljük kertjeinket!

Az egyensúly mellett fontos tényező a változatosság. Minél több feldolgozott ételt, gyorskaját, és minél kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt valaki, annál szürkébb, egyhangúbb a bélflórája. A kisebb változatosság pedig összefüggésben áll nemcsak a betegségekkel, de a súlygyarapodással, elhízással is.

--------------------------------------------

 Bélflóra a belső kert

Az Omega-3 zsírsavak, a fermentált
és egyéb polifenolban-gazdag
ételek, italok és étrend kiegészítők
javítják bélrendszered egészségét.

Kattints ide egy fermentált italért >>
és ide egy fermentált étrend kiegészítőért! >> 

--------------------------------------------

7belflora-mikrobiom-bakteriumok-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

Mi az a patogén flóra?

Ha a hasznos baktériumok és patogének aránya kóros irányba mozdul el, valamint az egymással és a gazdaszervezettel szimbiózisban élő mikrobák mellé kórokozó baktériumok, vírusok, gombák, paraziták települnek be, akkor patogén flóráról vagy diszbakteriózisról vagy diszbiózisról beszélünk.

A probiotikumok nagyon érzékenyek az uralkodó pH-ra. Ezt a pH-t azonban könnyedén el tudjuk billenteni. A hasznos bélbaktériumok mennyisége például jelentősen csökken érzelmi hatásra is, amikor stressznek vagyunk kitéve vagy trauma ér minket. A mozgásszegény életmód, gyógyszeres kezelés (antibiotikumok, savlekötők, fogamzásgátlók, szteroid gyulladáscsökkentők, hormontartalmú szerek), élvezeti szerek ugyanezt teszik. A bélflóra összetételére befolyással van táplálékaink minősége (nem megfelelő tápanyag összetétel, egyoldalú táplálkozás, az egyszerű szénhidrátok; fehér cukor, fehér liszt mértéktelen bevitele, a rágás hiánya, folyadékhiány).

--------------------------------------------

 Patogén flóra

Sok fehérje és húsétel a bélflórát
a coli baktériumok (Escherichia coli)
javára tolja el, míg az egyszerű
szénhidrátban gazdag étrend a
gombáknak, elsősorban a candidanak
kedvez. Fogyassz több élő ételt, csíráztass!

Kattints a legjobb bio csíramagokért! >>

-------------------------------------------- 

8patogen-belflora-bakterium-prebiotikum-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

4 további érdekesség a baktériumokról

 1. A túlsúlyban lévő baktériumok képesek a saját túlélésük érdekében manipulálni az ételek utáni sóvárgásainkat, evési szokásainkat. Az, hogyan táplálkozunk, kihatással van arra, hogy milyen baktériumok szaporodnak el bennünk, és ők ettől kezdve arra fognak ösztönözni bennünket (az agyhoz tartó bolygóidegen keresztül), hogy továbbra is olyan ételeket együnk, amiket ők szeretnek pl. cukros, zsíros ételeket. Kísérteties ez a titkos hatalomátvétel, nem?

 2. A beleinkben élő baktériumok állítják elő a testünkben megtalálható dopamin több mint 50%-át, és a szerotonin 90%-át. Ez két olyan neurotranszmitter, ami drámai mértékben befolyásolja a hangulatunkat és boldogságérzetünket. Egészséges bél, boldog agy!

 3. Amikor egy stresszes helyzettel nézünk szembe, a bél-agy tengely és a HPA-tengely aktiválódik és hormonok, mint pl. kortizol szabadulnak fel a stresszválasz szabályozására és viselkedésünk alakítására. A stressz módosítja a bélmikrobióta összetételét, illetve a bélmikrobióta modulálja a HPA-tengelyt és befolyásolja a stresszhormonok felszabadulását.

 4. A baktériumok olyan hormonokat tudnak termelni, melyek hatással vannak az anyagcserére, immunitásra és a viselkedésre. Ez a kölcsönhatás is két irányú, mivel kimutatták, hogy a mikrobióta hatással van a gazdaszervezet hormonjaira, illetve a gazdaszervet hormonjai is hatnak rá, ezt nevezhetjük mikrobiális endokrionológiának.

 9belbakterium-belflora-mikrobiom-pre-probiotikum-szepseg-egeszseg.jpg

Mit mond a tudomány a baktériumokról?

A legújabb kutatások bizonyították, hogy kommunikációs utak találhatók az agy és a bélmikrobióta között. A bél, a mikrobái és az agy összeköttetésben áll egy bonyolult kommunikációs és szabályozó rendszer, a bél-agy tengely által (agy-bél tengelyként, mikrobióta-bél-agy tengelyként, bél-agy kapcsolatként is ismert).

A bél-agy tengely (GBA) egy kétirányú kapcsolat a központi idegrendszer (CNS) és az enterális idegrendszer (ENS) között. Magában foglal közvetett és közvetlen útvonalakat az agyban lévő kognitív és érzelmi központok és a perifériás bélfunkciók között, továbbá tartalmazza az endokrin rendszer (hipotalamusz-hipofízis-mellékvese(kéreg) tengely) (HPA), az immunrendszer (citokinek és kemokinok) és az autonóm idegrendszer (ANS) közti párbeszédet.

Ez egy kétirányú, neuronokból, hormonokból, immunsejtekből és mikrobiális molekulákból álló jelátviteli hálózat. Egy nagyobb rendszer része, mely információkkal látja el az agyat szervezetünk/testünk belső állapotáról és egészségéről, és létfontosságú a homeosztázisként ismert élettani egyensúlyi állapot fenntartásához a szervezetben.

10tudomany-belbakterium-belflora-prebiotikum-probiotikum-egeszseg.jpg

11 érdekesség a bélről 

 1. A bél a legnagyobb testfelületünk, 100x nagyobb, mint a bőr felülete.

 2. A bélben több idegsejt található, mint a teljes gerincvelőben.

 3. A bél tartalmazza a test immunsejtjeinek körülbelül 70%-át.

 4. Az endokrin (vagyis hormontermelő) sejtek a bélfalban a belet a szervezet legnagyobb endokrin szervévé teszik.

 5. A bél kölcsönhatásban áll és jeleket/jelzéseket fogad szervezetünk legnagyobb mikrobiális populációjától, kb. 38 trillió, a bélben lakó mikrobától, akiket együttesen, mint bél-mikrobiótaként ismerünk.

 6. Egy egészségtelen bél hormonális zavarokat és krónikus gyulladást okoz, amik olyan súlyos betegségeket előzhetnek meg, mint a cukorbetegség, depresszió, szív- és érrendszeri-, autoimmun- és daganatos betegségek, sőt még az Alzheimer-kórt is.

 7. A bélhez kapcsolt immunrendszer (GALT) a szervezet immunrendszerének 70%-át alkotja, és felfogható, mint testünk legnagyobb immunszerve.

 8. Az immunrendszer és a mikrobióta közötti párbeszéd abban a pillanatban kezdődik, amikor testünk kapcsolatba kerül a mikrobákkal – születéskor. Ahogy növekszünk a mikrobióta formálja immunrendszerünk fejlődését, az immunrendszer pedig alakítja a mikrobióta összetételét. Ez a kommunikáció és kölcsönös szabályozás egy életen át fennmarad, és kulcsa a mikrobióta és az immunrendszer közötti egészséges kölcsönhatásnak.

 9. Az egészséges intesztinális barrierfunkció lehetővé teszi bizonyos bélből származó molekulának szervezetbe való bejutását, míg másokat kívül tart. Ez támogatja az immunrendszer és az agy jobb teljesítményét. Működési zavarok az intesztinális barrierben módosítják annak átjárhatóságát, ami az ún. szivárgó/áteresztő/lyukas bélhez vezet.

 10. A közelmúltban beszámoltak a szteroid hormonok és a bélmikrobióta közötti kétirányú kapcsolat hatásairól a betegségek kialakulására. A mikrobiótának, a környezeti és patogén baktériumoknak megvan a képességük a szteroid-hormonok és a hozzájuk kapcsolódó anyagcsere termékek metabolizálására.

 11. A hormonok hatással vannak a mikrobióta összetételére és anyagcseréjére, illetve a bélmikrobiom nagymértékben szerepet játszik a hormon homeosztázisban több lehetséges mechanizmuson keresztül. A keringő hormonok csökkent elérhetősége bizonyítottan hormonhiányokkal kapcsolatos zavarok kialakulásához vezethet, mint pl. elhízás, metabolikus szindróma, szív- és érrendszeri és agyi illetve viselkedésbeli diszfunkciók, megnövelve a nemi hormonok vezérelte daganatos betegségeket.

--------------------------------------------

☝ Gondozd beleidet

Az egészséges bélbaktériumokat
tápláló ételek közé tartozik a fokhagyma,
vöröshagyma, csicsóka, póréhagyma,
spárga, banán, árpa, zab, alma, kakaó,
zabkorpa, bojtorján gyökér és a lenmag,
csak hogy néhányat említsünk.

Kattints ide a reform élelmiszerekért! >>

-------------------------------------------

11mikrobiom-erdekesseg-belbakterium-belflora-pre-probiotikum-egeszseg.jpg

Zárszó:

Bízunk benne, hogy sikerült meggyőznünk arról, miért is egyél baktériumokat a szépségedért és az egészségedért. Fontos, hogy vigyázzunk bélrendszerünkre, ami azzal kezdődik, amit megeszünk és azzal folytatódik, hogy gondolkodunk!