Főmenü Termékeink
Blog

Az aktív szén hatásai

Az aktív szén jótékony hatása szervezetünkre

Az aktív szén az egyik legcsodálatosabb természetes szer, amivel csak találkoztam. Határozottan az egyik kedvencem! Ha utazom soha nem marad ki a bőröndből, és mindig tartok belőle otthon, mert gyorsan és természetesen nyújt segítséget, ha gyomorrontásom van, hasmenés vagy felfúvódás, puffadás gyötör. És mindig beválik!

Az aktív szén segít megszabadulni a szervezetünkben levő gombáktól, mérgektől, baktériumoktól és toxinoktól. Az aktív szén képes magába szívni a gázokat, különösen az alsó béltraktusban, így segít megszabadulni a felfúvódástól, puffadástól és a szélgörcsöktől.

Az aktív szén 6 felhasználási módja

Mi az az aktív szén?

Az „aktív szén” nem keverendő össze a faszénnel. Az aktív szén kifejezetten orvosi célokra készül, mérgezések kezelésére, toxinok kivezetésére, a bélgázok (felfúvódás) redukálására, a másnaposság megelőzésére, gyomorsavak felitatására…

Nem minden aktív szén egyenlő! Olyan aktív szenet keress, amelyet valamely azonosított fafajtából állítottak elő, például eukaliptusz lassú égetésével. Ennek a faszénnek rendkívül finomak a szemcséi. A lassú hevítéstől a faszén belsejében sok belső üreg, vagy „pórus” keletkezik. Ezek a pórusok segítenek abban, hogy az aktív szén „csapdába ejtse” a vegyi anyagokat és toxinokat!  

Az aktív szén alkalmazása

Az aktív szénnek sokféle alkalmazása lehetséges. Leggyakrabban akkor használjuk, ha véletlenül lenyelünk valamilyen mérgező anyagot, de ha megharapott egy mérges kígyó, megcsípett egy mérges pók, az aktív szén még meg is mentheti az életedet. Mint ahogy tette is már azt sok embernél, akiknek mérgező mennyiségű gyógyszer vagy drog (nyugtató, narkotikum vagy fájdalomcsillapító) került a szervezetébe.

Ha Neked vannak gyermekeid, már az is elég indok ahhoz, hogy mindig legyen otthon aktív szén!

Kevesen gondolnák, de az aktív szenet külsőleg is lehet alkalmazni; vannak, akik a bőrüket tisztítják, vagy a fogukat fehérítik vele, de olvass csak tovább…

Az aktív szén 6 felhasználási módja

1. Vészhelyzetben megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól

aktiv-szen-masnapossag.jpg

Egy a Medical Toxicology and Adverse Drug Experience című folyóiratban közölt tanulmány szerint az aktív szén drogok és mérgező anyagok egész sorának felszívódását gátolja sürgősségi helyzetekben, és még azt követően is elősegíti semlegesítésüket, miután már felszívódtak a szervezetben. A következők túladagolásakor jelent segítséget:

  • gyógyszerek, pl. acetaminofen vagy aszpirin, ópium, kokain és morfin
  • rovarölő szerek (többek között DDT)
  • higany, ólom és más vegyi anyagok.
 Az aktív szén akkor a leghatékonyabb, ha a mérgezést követő első órában alkalmazzák. Vannak azonban olyan anyagok, amelyek ellen az aktív szén hatástalan: az olyan fémek, mint például a vas és a lítium, bizonyos savak, amelyek gyorsan károsítják a belső szöveteket.


Egyszerűen szólva, ha Te vagy a környezetedben valaki mérgező anyagot nyelt le, az aktív szén semlegesítheti az anyag, mérgező hatását, és gyorsabban megszabadulhatsz tőle, mint aktív szén nélkül. Ha valaki nagyon mérgező anyagot nyelt le, az aktív szén alkalmazása megmentheti az életét.

Óvatosság
Fontos, hogy vészhelyzetben egészségügyi szakember alkalmazza az aktív szenet, mivel az adagolás nagyban függ a kezelendő személytől, az elfogyasztott drogtól vagy lenyelt méregtől. Figyelembe kell venni, mennyi méreganyag került a gyomorba, mivel az aktív szén olyan, mint a szivacs - ha megtelik, már nem tud hatást kifejteni.

Életveszélyes mérgezés vagy drog túladagolás esetén viszont értékes időt nyerhetünk, ha van otthon aktív szén, mivel a mentők telefonon keresztül is megmondhatják, mennyi aktív szenet adjunk a mérgezettnek.

2. Csípések és harapások hatásának enyhítésére

aktiv-szen-rovarcsipes.jpg

Az aktív szenes borogatás segít a méhcsípések, csalántól származó kiütések, kígyómarás vagy pókcsípés (többek között a rendkívül mérgező „fekete özvegy” csípése is), és egyéb mérgező harapások hatásainak közömbösítésében. 

Egy, a Harvardi Egyetemen publikált dolgozat szerint a faszenes borogatás hatékonyan kivonja a mérget a kígyó- és rovarcsípésekből. Az interneten sok olyan történet olvasható, hogy a faszenes borogatás megmentette valakinek az életét, akit méhek vagy pókok csíptek meg - különösen azokét, akik allergiásak voltak a csípésekre, és nem volt náluk epinefrin.

3. Elmulasztja a pattanásokat és egészségesebbé teszi a bőrt

aktiv-szen-bor-pattanas.jpg

Mivel az aktív szén eltávolítja a mérgező anyagokat, esetenként segít a pattanások és más bőrhibák elhárításában is. A smink tökéletesen eltávolítható vele. Bőrünkre a következő keveréket vihetjük fel: fél vagy egy kapszulányi aktív szénpor, egy teáskanál aloé vera gél, egy teáskanál víz vagy rózsavíz, öt csepp teafa olaj és egy csipetnyi himalája só. Keverjük simává az összetevőket. A keverék fekete lesz, és bár elszínezheti a ruhát és a bútor felületét, a bőrön nem hagy nyomot. Vigyük fel a bőrünkre, hagyjuk megszáradni, majd öblítsük le. Ragyogó lesz a bőrünk.

4. Fogfehérítés aktív szénnel

aktiv-szen-fogfeherites-hazilag.jpg

Az ember nem is gondolná, hogy egy fekete por fehéríti a fogakat, de meglepő módon mindössze annyit kell tenni, hogy megszórjuk aktív szénporral a fogkefére nyomott fogkrémet, és azzal mossuk meg a fogunkat.

Fogmosás közben bizarr a látvány, de ha naponta gyakoroljuk, néhány héten belül észre fogjuk venni a hatást. Az aktív szén íztelen és szagtalan, tehát az átmenetileg fekete fogaktól eltekintve nem lehet érezni, hogy szén van az ember szájában. Ne feledjük, hogy az aktív szén finom fekete por, és bár nem színezi el a bőrt, szét tud szóródni, ezért legyen a kezünk ügyében egy nedves papírtörölköző, hogy gyorsan feltakaríthassuk, ha szétszóródik.

5. Csökkenti vagy megszünteti a puffadást

aktív szén segít, ha gyomorrontás, hasmenés vagy felfúvódás, puffadás gyötör.

Az aktív szén hatékonyan csökkentheti a keletkező gázok mennyiségét, különösen az olyan élelmiszerek fogyasztása után, mint a bab, amely gyakran okoz puffadást. Képes enyhíteni a gyomorrontás tüneteit vagy az émelygést is.

6. A bélrendszer méregtelenítése

aeris1bb2-kapszula.jpg

Az aktív szén egy olyan anyag, amelynek hatalmas a felületi felszívó, vagyis adszorpciós képessége. Igen, adszorpciós, nem abszorpciós képességet írtam. Az adszorpció az a folyamat, amelynek során (oldott szilárd, folyékony vagy légnemű) atomok és molekulák sokasága egy szilárd vagy folyékony felületre vándorol. Más szóval, a mérgező anyag az aktív szén felületéhez tapad.

Mivel az aktív szenet nem tudjuk megemészteni, az megmarad a gyomor- és bélrendszerben, majd a széklettel és a mérgekkel együtt kiürül a szervezetből.

Az aktív szén kiválóan megakadályozza sok, a bélrendszerbe kerülő mérgező anyag felszívódását. A WHO által „alapvető gyógyszernek” minősített szenet általánosan alkalmazzák gyógyintézetekben véletlen mérgezés vagy drogtúladagolás eseteiben.

Úgy állítják elő, hogy a szenet oxigénmentes közegben hevítik, és az eredmény egy rendkívül finom por lesz, millió pórussal, és hatalmas aktív szén felülettel. 

Ez a felület teszi különlegessé az aktív szenet, amely magába szívja a toxikus anyagok mintegy 47%-át. Hogyan? A mérgező anyagokat az abszorpciónak nevezett folyamat szedi össze a szervezetben. Az aktív szén mágnesként vonzza magához a belekben levő mérgeket, amelyek aztán a széklettel távoznak a szervezetből.

Fekete mágia?

Egy kedves vásárlóm, aki allergiás a szójára és a tejre, sokszor felfúvódott, különösen, ha étteremben étkezett. Felsoroltam számára az aktív szén számos jótékony hatását, és Ő úgy döntött, kipróbálja. Azóta mindig van a retiküljében aktív szén, hogy azt alkalmanként bevethesse fenti esetekre.

Azt gondolom, hogy az aktív szénnel a kisebb emésztési zavarokat meg lehet gyógyítani. A hasmenéssel küszködő betegeknek azt javaslom, hogy ahelyett, hogy rögtön drasztikus hasfogó szerekhez kapnánk a hasmenés megállítására - ami nem kezeli a probléma okát, inkább olyasmit vegyenek be, ami leköti a méreganyagokat, és eltávolítja őket a szervezetből.

Mivel azonban a hasmenés a szervezet természetes reakciója az emésztési problémára, fontos, hogy adjunk testünknek legalább 12 órát, hogy a káros anyagok maguktól távozhassanak, mielőtt elkezdjük a kezelést aktív szénnel.

Fontos infók az aktív szénről!

Mindenki tartson otthon aktív szenet! Ha gyerekeid vannak, ott kell lennie a polcon. Rengeteg vizet kell inni, amikor az ember aktív szenet vesz be. Az aktív szénnel óvatosan kell bánni, ha gyógyszereket szedünk, mivel azokat is hatástalanítja, így legalább 3 órás különbséggel fogyasszuk őket együtt. Azt is meg kell jegyezni, hogy a tejtermékek csökkentik az aktív szén hatékonyságát. Ne egyél vagy igyál tejtermékeket, amikor széntablettát veszel be!

Érdekesség

Az autóforgalom következtében felszabaduló nitrogénoxidok rengeteg városi ember egészségét befolyásolják. Egy tanulmány bemutatta, hogy az aktív szénnel adalékolt beton el tudja nyelni az NO2-t, és így csökkenteni tudja a környezetszennyezés mértékét.

Betonhidrátot és edzett cementpasztát NO2-vel teli légáramlat hatásának tettek ki, és megmérték az abszorpció mértékét. Kiderült, hogy a beton jelentős mennyiségű NO2 gázt tudott megkötni a felületén hosszabb időszakokon keresztül, annak következtében, hogy reakcióba lépett a lúgos betonhidráttal.

Ezen kívül a cementpasztában levő kis mennyiségű aktív szén javítja és meghosszabbítja az NO2 felszívódását, különösen a tipikus légköri CO2 szintek jelenlétében; és ez az adalék egy egész sor olyan hőmérsékleti körülmények között is hatékony, amelyeknek a beton általában ki van téve.

Prototípus garázsokat építettek aktív szénnel dúsított betonból, amelyek más szennyező anyagok jelenlétében is magukba szívták az NO2-t, amit egy benzinmotorral hajtott generátor bocsátott ki. Az ionos kromatográffal végzett elemzés szerint az elnyelt NO2 gáz főleg nitrát ionokká alakult a betonban.

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Szabó Ágnes!

Epehólyag műtét eltávolítása után jelentkező hasmenés nem meglepő. Az epének ugyanis nagyon fontos szerepe van a zsíremésztésben, e nélkül, sokkal nagyobb teher hárul a májra (éppen ezért fontos, hogy a zsírosabb, nehezebb ételeket a műtét után csak fokozatosan vezessük vissza az étrendünkbe).

A panaszok megszüntetésében a növényi széntabletta helyett olyan kiegészítők szerepelnek az első helyen, melyek a máj működését segítik meg. Ilyen a 160 mg szilimarinra standardizált máriatövis kivonat.

Nagyon fontos továbbá az is, hogy étkezéseinket megreformáljuk ( nem tudom, hogy mikor volt a műtét, illetve kaptál-e személyre szabott étkezési tanácsokat). Alapvetően a zsíros, fűszeres ételek kerülése, a napi ötszöri, kis adagokban történő táplálkozás lenne az alap, hogy minél kevesebb terhet rójunk a májra. Csökkentsd le a szénhidrátbevitelt (kerüld a finomított szénhidrátokat), egyél rostban gazdag ételeket, és igyál bőségesen folyadékot. Hidegen sajtolt olajokat fogyaszthatsz, sőt, a jó zsírok bevitele elengedhetetlen a máj működéséhez ( pl. lenmagolaj).

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Szabó Ágnes
Az epehólyag eltávolítása után szinte átmegy rajtam az étel. Erre a bajra jó-e a tabletta és ha igen hogy kell szedni?
encike
egyetértek. + ez nem egy sima aktív szén, amit ajánanak a cikkben, tele van gyógynövényekkel is
Kovács L. Tina
tényleg jól jöhet vészhelyzetben, illetve sok praktikára is használható még
bernidetti
Én egyszer szétszedtem egy ilyen kapszulát és megkóstoltam. :-)
Meglepődtem hogy milyen finom az íze.
édesköményesánizsosmentáskamillás :-)
Ungor Sándorné
én nagyobb vacsora után szoktam használni és kéthetente fogmosáshoz.
Tényleg nagyon jó fogfehérítésre :)
Szemes G Zsófi
nálam is van mindig, mert bármikor jól jöhet, illetve fogfehérítésre tényleg nagyon jó

pedig először féltem, hogy bántja a fogakat, de egyáltalán nem...
Juhász Anita
szerintem ez az a kiegészítő, ami nem hiányozhat otthonról, akár életet is menthet. De rengeteg praktikára is használható.
Gábor bá
Gyerekkoromban a hűtőben használtunk aktív szenes szagtalanítót, most meg, hogy már nekem vannak gyerekeim, a puffadásomra eszem. Őrület:D
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.