Ahogyan feljebb már írtuk, az inozitol előállítására a szervezet is képes. E mellett pedig táplálkozással is viszünk be inozitolt. Jellemzően a gabonák, diófélék, magvak és citrusfélék tartalmazzák.
Azonban, az egyszerű cukrokban és szénhidrátokban gazdag táplálkozás (ami a nyugati étrend sajátja) ellehetetleníti a működését, bizonyos állapotokban pedig (pl. PCOS, inzulinérzékenység, szívbetegségek, stb.) jóval több inozitolra lehet szükség, mint amit táplálkozással fedezni lehet.
Éppen ezért javasolt az inozitol étrend-kiegészítő formában történő fogyasztása is!
Az inozitol egy vízben oldódó tápanyag, ezért a túladagolása gyakorlatilag lehetetlen. Nagy mennyiségek (napi 12-18 gramm inozitol) hosszabb távú alkalmazása esetén jelenthezhet hasmenés, hasi diszkomfortérzet az arra érzékeny egyéneknél.
A tapasztalatok szerint PCOS, inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén már napi 2 gramm myo-inozitol fogyasztása rövid időn belül a tünetek csökkentését eredményezheti. A mentális egészség visszaszerzésének érdekében ennél nagyobb dózisokra lehet szükség, azonban ezt már mindenképpen a kezelőorvossal kell egyeztetni!