A visszérbarát étrend célja, hogy javítsa a vérkeringést, erősítse az érfalakat, és csökkentse a gyulladásos folyamatokat. Ehhez nem különleges alapanyagokra, hanem tudatos választásra és kíméletes elkészítési módokra van szükség.
1. Főzz antioxidánsban gazdag zöldségekből és gyümölcsökből!
A piros, lila és sötétzöld színű zöldségek és gyümölcsök (pl. áfonya, cseresznye, feketeribizli, szőlő, spenót, brokkoli) flavonoidokat és C-vitamint tartalmaznak, melyek támogatják az érfalak rugalmasságát.
Készíts belőlük:
- reggeli smoothie-t vagy turmixot,
- zabkásához gyümölcsös feltétet,
- vagy grillezett zöldségtálat vacsorára.
2. Használj egészséges zsiradékokat és olajos magvakat!
Az omega-3 zsírsavak (lenmag, dió, halolaj, tengeri halak) gyulladáscsökkentő hatásúak, és támogatják az erek egészségét.
- Főzéshez használj olívaolajat vagy repceolajat,
- tízóraira pedig válassz egy marék diót, mandulát vagy tökmagot.
3. Fogyassz teljes értékű gabonákat és rostban gazdag köreteket!
A rost segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, így csökkenti a vénák terhelését.
- Fehér rizs helyett főzz quinoát, hajdinát, barna rizst vagy kölest,
- levesekhez használj zabpelyhet vagy korpát sűrítőként.
4. Készíts könnyű, zöldséges fogásokat – ne nehezítsd el a keringést!
A nehéz, zsíros ételek lassítják az emésztést és fokozzák a vér pangását.
- Részesítsd előnyben a párolást, grillezést, sütőben sütést a bő olajban sütés helyett.
- Egy tál zöldséges halétel, párolt barna rizs és olívaolajos saláta ideális választás.
5. Fűszerezz okosan – használd a természet erejét!
A gyömbér, kurkuma, fokhagyma és chilipaprika serkentik a vérkeringést és enyhíthetik a gyulladást.
Próbáld ki:
- gyömbéres zöld tea,
- kurkumás zöldségleves,
- vagy fokhagymás lencsefőzelék formájában.
6. Figyelj a sóbevitelre és a hidratálásra!
A túl sok só vízvisszatartást és ödémát okoz. Helyette használj zöldfűszereket (bazsalikom, petrezselyem, rozmaring) ízesítésre.
Emellett naponta 1,5–2 liter víz fogyasztása segít a keringés és a szövetek megfelelő hidratáltságában.