Anatur! Blog

Így étkezz sok gyomorsav esetén – ezekre figyelj az étrendedben!

Gyomor, Bél, Emésztés

A túlzott gyomorsav-termelődés nem csupán kellemetlen tüneteket, gyomorégést okoz, hanem idővel komolyabb emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet – mint például reflux, hasi fájdalom vagy nyelőcső irritáció. A jó hír, hogy megfelelő étrendi változtatásokkal hatékonyan enyhítheted ezeket a panaszokat. Lássuk, mely ételek segítenek megnyugtatni a gyomrot, és melyeket érdemes elkerülnöd a savasodás megelőzése érdekében.

Ezeket FOGYASZD, ha túl sok a gyomorsavad:

  • Párolt zöldségek (pl. cukkini, répa, brokkoli): könnyen emészthetőek, nem irritálják a gyomrot.
  • Banán, alma (reszelve), körte: nem savasítanak, nyugtatják a gyomorfalat.
  • Teljes értékű gabonák (zab, barna rizs, köles): segítik az emésztést, csökkentik a savas visszacsorgást.
  • Fermentált papaya: természetes enzimjei (pl. papain) segítik a savháztartás szabályozását, enyhítik a gyulladást, támogatják a bélflórát.
  • Sovány húsok (pl. csirke, pulyka, hal): fehérjében gazdagok, de kevéssé terhelik meg a gyomrot.
  • Gyógyteák (édeskömény, kamilla, citromfű): csökkentik a gyulladást és enyhítik a savtermelést.
  • Víz (sok, de kis kortyokban): segíti a nyálkahártya védelmét és hígítja a savat.
Fogyassz banánt, sovány húsokat, gyógyteákat és fermentált papayát!

Ezeket KERÜLD, ha gyomorsavval küzdesz:

  • Savasító ételek: citrusfélék, paradicsom, ecetes ételek – fokozzák a savtermelést.
  • Zsíros, fűszeres ételek: lassítják az emésztést, és előidézhetik a refluxot.
  • Kávé, alkohol, szénsavas italok: irritálják a gyomorfalat, fokozzák a savas visszacsorgást.
  • Fehér lisztes pékáruk, cukros édességek: gyengítik a bélflóra egyensúlyát és elősegítik a gyulladást.
  • Nagy mennyiségű étel egyszerre: túltelíti a gyomrot, ami fokozza a nyomást és a sav visszafolyását.
  • Fekete tea, csokoládé, mentol: ellazítják a gyomorszáj záróizmát, ami refluxot válthat ki.
Kerüld a kávét, fehér lisztes pékárukat, a fekete teát és a mentolt.

+1 tipp: Gondolj a bélflóra egyensúlyára is!

A gyomorsav szabályozása mellett fontos figyelmet fordítani a bélflóra állapotára, hiszen a kettő szorosan összefügg. Ha felborul a bélmikrobiom egyensúlya – például antibiotikumok, helytelen táplálkozás vagy fertőzések hatására –, elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok, amelyek tovább fokozzák a savas panaszokat. A papaya ebben is segítségedre lehet: nemcsak szabályozza a gyomorsavat, de támogatja a jó baktériumok szaporodását, és hozzájárul a bélflóra helyreállításához is.

Mutasd mind

Kapcsolódó blogbejegyzések

Mutasd mind