Főmenü Termékeink
Blog

10 dolog, amire jó a szerves szelén

Organikus, szerves szelén

A szelént a Covid óta úgy is ismerhetjük, mint a „vírusok fogamzásgátlóját”, mivel képes meggátolni a vírusok lemásolódási képességét. Így a szelén a vírusvédelem egyik igen fontos tápanyaga a C-vitamin, a D-vitamin, a szerves cink és a béta-glükán mellett.

Organikus, szerves szelén Natur Tanya®

10 dolog, amire jó a szerves szelén

A szelén egy esszenciális, antioxidáns nyomelem, amelynek az emberi szervezetben zajló számos biológiai folyamatban jelentős szerepe van, így a legkülönbözőbb módokon gyakorol jótékony hatást az egészségünkre: 

 1. A szelén szükséges a pajzsmirigy hormonok normális működéséhez
  (a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében) 
 2. A szelén támogatja az ízületeket és enyhítheti a reumás ízületi gyulladást
  (részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A gyulladt ízületben mindig csökkent szérum-szelénszint tapasztalható)
 3. A szelén egy antioxidáns ásvány, ami védi a sejteket a korai öregedéstől 
  (ellensúlyozza a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt, amely romboló hatással van a sejtekre és a szövetekre; nélkülözhetetlen eleme a glutation-peroxidáz nevű antioxidáns enzimnek)
 4. A szelén elősegíti az immunrendszer egészséges működését
  (immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy egyaránt segíti a túlműködő és az alulműködő immunrendszert, szükséges a vírusok elleni küzdelemhez. Megkétszerezheti a limfociták védekezőképességét)
 5. A szelén nélkülözhetetlen az autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek (Graves-Basedow kór, Hashimoto), a rheumatoid arthritisz (ízületi gyulladás), a Crohn-betegség (krónikus bélgyulladás), az autoimmun vaszkulitisz (erek gyulladásai) és gluténérzékenység esetén
 6. Hozzájárul a sikeres reprodukcióhoz és az ivarszervek egészséges működéséhez
  (a szelén segíthet a női és férfi terméketlenség felszámolásában, segíthet normalizálni a tesztoszteron, és az ösztrogénszinteket)
 7. A szelén elősegíti a szív- és érrendszer egészséges működését
  (gátolja az erekben a vérrögképződést, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, növeli a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben)
 8. Hozzájárul a mentális frissességhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez (az alacsony szelénstátusz azoknál is kimutatható, akik depresszióval és hangulatzavarokkal küzdenek)
 9. A szelén segíthet szemeink egészségének védelmében
  (a többi antioxidatív tápanyaghoz hasonlóan segít megakadályozni a szem oxidatív károsodásait, kiveszi részét a szürkehályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében)
 10. Hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához
  (segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek, a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezethet.)

Mi a probléma a szelénnel? 

Kevés van belőle! A gabonafélékben és a belőlük készült élelmiszerekben levő szelénmennyiség nagyban függ a talaj és a víz szelén koncentrációjától. Sajnos a savas esők, a tömegtermelés és tömegtermesztés kilúgozott földeket eredményezett, ami jelentősen csökkentette az elérhető szelén beviteli lehetőségét. 

Általánosan elfogadott tény, hogy az Egyesült Királyságban, Közel-Keleten és Európában, különösen Kelet-Európában, a talaj elégtelen szelén szintje következtében alacsony a szelénbevitel.

Olyannyira nagy problémát jelent a földek ingadozó - és fenti területeken erősen megcsappanó - szeléntartalma, hogy 2005 óta folyamatosan sürgetik az egészségügyi szakemberek a szelénpótlást, leggyakrabban a földek vagy a napi fogyasztású kenyerek szeléndúsításának ötletével.

Mi a probléma a szelénnel? Kevés van belőle!

Szelénnel dúsított talaj és élelmiszerek

„Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére. A szelénben gazdag élelmiszereket – pl. brazil dió, vese, kagyló – nehéz beépíteni a napi étrendbe, ráadásul szeléntartalmuk változó, a szerint, milyen talajon termesztették őket.

Rengetegen vannak, akik ilyen ételeket soha nem esznek. Mindenki fogyaszt viszont gabonapelyheket, tehát inkább ebben az irányban kellene gondolkodni. Azt jelen pillanatban nehezebb meghatározni, mennyi szelént viszünk be a szervezetünkbe élelmiszerekkel, az étrend kiegészítők szedésével viszont ez a bizonytalanság megszűnik.” - Margaret Rayman professzor, szelénszakértő a Surrey Egyetemről

 • Az észak-kínai Keshan régióban előforduló szelénhiány olyan súlyos méreteket öltött, hogy a nyomában elterjedt szívbetegséget (kardiomiopátia) azóta Keshan betegségnek nevezik. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását. 
 • A Kínában, Tibetben és Szibériában tapasztalható alacsony szelénkoncentrációnak szerepe lehet a Kashin-Beck betegség, az arthritis egyik típusának gyakori előfordulásában.

Szelénnel dúsított talaj és élelmiszerek

A szelén alacsony szintje a szervezetben és a pajzsmirigy

Naponta csak egy nagyon pici mennyiségű szelénre van szükségünk, kb. 100-200 mikrogrammra, vagyis egy gramm 100-200 milliomod részére, de ez a piciny mennyiség óriási hatással van szervezetünkre. 

Szelénhiány esetén a szervezet a rendelkezésére álló összes szelént a pajzsmirigy felé fogja irányítani. Ez magyarázatot ad a gyakran tapasztalható tünetekre: agyi köd, szenilitás és általában csökkent kognitív képességek azoknál, akik szelénhiányban szenvednek. Még az agy és a neurotranszmitterek is alárendelik magukat a pajzsmirigynek, már ami a szervezet szelénstátuszát illeti.

A szelénhiány pajzsmirigy alulműködéshez, és olyan autoimmun pajzsmirigy betegségekhez, mint Hashimoto vagy Basedow-kórhoz vezethet. A szelén hiányának a szív, az ízületek, a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a reproduktív szervek látják kárát.

Válassz organikus szelént!

Szelén kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a megfelelő szelénbevitelt, de azért vannak különbségek. A szelén többféle formában létezik; szelén metionin (organikus szelén), a nátrium-szelenit és nátrium-szelenát vagy például nátrium-hidrogén szelenit.

A szelenit és a szelenát nem más, mint a szelén szervetlen formái, felszívódási rátájuk kb. 50%, míg az organikus L-szelenometionin bizonyítottan egy közel 100%-os felszívódási profillal rendelkező szelén forma. Ugyanakkor autoimmun betegségek esetén a felszívódás mellett nagyon fontos a biohasznosulás is, ilyen esetekben indokolt BioPerin®-nel dúsított szelén terméket választani. 

Tudtad a szelénről, hogy…?

 • 1969-ben az Apollo űrhajó holdpor mintákat hozott a Földre. Ezekben a mintákban szelén is volt. Talán nem véletlen, hogy maga a szelén szó a régi görög „selene” szóból származik, ami azt jelenti: Hold.
 • A szerves szelén mérsékli a higany, a kadmium és az ezüst mérgező hatását. (nehézfémekhez kötődik, amelyek így kiürülnek a szervezetből). Tanulmányok azt mutatják, hogy a szelén 1:1 arányban kötődik a higanyhoz.
 • A szelén részt vesz a glutation-peroxidáz antioxidáns enzim felépítésében, hiányában termelődik ugyan az enzim, de nem képes a megfelelő feladatát ellátni, ami rákellenes vegyület és védi a telítetlen zsírsavakat és sejthártyákat az oxidációtól.
 • A tudomány, jelenlegi állása szerint 25 szelénfüggő enzimet azonosított eddig, amelyeknek a biológia szerepe rendkívül sokrétű
 • Akiknek autoimmun betegségük van, nagyobb mértékben ki vannak téve a szelénhiány kockázatának
 • A szelén segíti a spermiumok képződésének megfelelő folyamatát, pl. azáltal, hogy hozzájárul a spermiumok megfelelő mozgékonyságának fenntartásához
 • A szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, az alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia, és a szenilitás megnövekedett kockázatával
 • A szelénpótlás hatására enyhülhet a koponyaűri nyomás következtében fellépő fejfájás, hányinger és szédülés
 • A szervezetben az organikus szelén: szeleno enzimekre bomlik (vagy szelenoproteinekre, a kettő ugyanazt jelenti). Amikor a szervezet szintetizálja a szelént, az alábbi háromféle szelenoprotein valamelyike keletkezik:
 1. GPx (gluthiaoneperoxidases): antioxidáns, ezért talán a legjobban ismert szelenoprotein.
 2. TRx (thioredoxinreductases): aktívan részt vesz a sejtépítésben és növekedésben.
 3. DIs (Iodothyroninedeiodinases): az anyagcseréért, valamint a T4-nek T3-má való alakításáért felelős.

Nem meglepő, hogy a pajzsmirigy szeléntartalma magasabb, mint bármely más szervünké. Mindegyik szelenoproteinnek megvan a maga szerepe a pajzsmirigy működésében. 11 olyan szelenoproteint ismerünk, amely részt vesz a pajzsmirigy hormon termelésében, a pajzsmirigy funkció és az immunválasz egyensúlytalanságainak korrigálásában.

 A Hashimoto-thyreoditis autoimmun pajzsmirigy-alulműködés, ahol a gyógyszeres kezelés és életmódváltás mellett segíthetnek az olyan tápanyagok, mint a szelén, a D3-vitamin, a szerves cink és az olyan adaptogén kivonatok, mint a béta-glükán, a pecsétviaszgomba poliszacharidjai és  az adaptogén gyógynövények

Nézz körül a webáruházunkban
Szerves szelén DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya Akció

Szerves szelén DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya

3 450 Ft
3 105 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 3 105 Ft
Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml Akció

Liposzómás Szerves C-vitamin cinkkel - Natur Tanya® 200ml

6 665 Ft
5 998 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 5 998 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.