Főmenü Termékeink
Blog

A csontritkulás javítható, itt van 4 tápanyag hozzá!

Címkék: Ízületek/izmok
Szerkesztő: Somogyi Rita

4 tápanyag a csontritkulás kezeléséhez, a kalcium csak az egyik!

A csontritkulás összefüggést mutat az öregedési folyamatokkal, de szerencsére vannak olyan csontritkulás elleni vitaminok és ásványi anyagok, melyekkel a csontritkulás megállítható és lassítható. Blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy melyik 4 tápanyaggal javítható a csontritkulás, a jól ismert, a csontok egészségét támogató kalcium, csak az egyik ezek közül! Nézd meg a többit is!

A csontritkulás javítható, itt van 4 tápanyag hozzá!

Először röviden: Mi is az a csontritkulás?

A csontritkulást (vagy idegen szóval oszteoporózist) úgy definiálják, mint a megváltozott csont mikroszerkezettel járó alacsony csontsűrűséget, amely hajlamosítja a betegeket akár kis behatás általi csonttörésekre is.

A csontritkulás az öregedési folyamatokhoz kapcsolódó természetes folyamat. Csontjaink az életünk folyamán folyamatosan épülnek és leépülnek, hogy aztán új friss csont épülhessen. Viszont 30 éves korunktól kezdődően a csontok épülése nem lesz olyan gyorsaságú már, mint amilyen mértékű a lebontás.  A csontritkulás összefüggést mutat a nemi hormonok csökkenésével, nőknél pl. jellemzően menopauza után kezd el „veszélyessé” válni igazán a csontritkulás.

De szerencsére, vannak olyan tápanyagok, melyekkel lassítani tudjuk a folyamatot, és ezek hozzájárulnak a csontritkulás kezeléséhez is!

Először röviden: Mi is az a csontritkulás?

Mi a legjobb csontritkulás ellen? 2 vitamin és 2 ásványi anyag a csontritkulás kezeléséhez

1. Kalciumhiány, mint a csontritkulás egyik leggyakoribb oka

A szervezetünkön belül csontjaink tartalmazzák a legtöbb kalciumot (99%), mégis a csontritkulás kezelésében nagyobb szerepe van annak az 1% kalciumnak, ami a testben máshol, pl. a vérben található.

A kalcium, számos biokémiai, anyagcsere folyamatban létfontosságú ásványi anyag, például alapvető eleme a megfelelő szívműködésnek, csontok egészséges és erős felépítésének, az izomösszehúzódásnak, a hormonképződésnek stb. Ha nincs elegendő mennyiségű kalcium a vérben, pl. kalciumhiány esetén, amit tudna használni a szervezet, ezekhez a létfontosságú folyamatokhoz, akkor a csontokból és a fogakból fogja kivonni.

4 ok, ami kalciumhiányhoz vezet

  • helytelen táplálkozás, mellyel nem tudunk elegendő kalciumot bevinni
  • felszívódási zavarral járó bélrendszeri problémák
  • táplálékallergia miatt megszorító diétára kényszerülünk (pl. tejallergia esetén a tejtermékek mellőzésével csökken a kalciumbevitel)
  • bizonyos gyógyszerek, melyek csökkentik a kalcium hasznosulását

Hogyan pótold a kalciumot?

  • Hatékony kalcium pótláshoz nem mindegyik kalcium forma egyformán megfelelő! Ideális választás a kalcium-biszglicinát: 181,8%-al jobban hasznosul egyéb kalcium formákkal összehasonlítva. Alacsony molekulatömegének köszönhetően gyorsan áthalad a bélfalon, nem kapcsolódik össze egyéb gátló élelmiszer összetevőkkel, így nem okoz veseköveket és lerakódásokat az erek falán.
    Tartsuk azt is szem előtt, hogy a kalciumot mindig D-vitaminnal együtt fogyasszunk, a  Natur Tanya® Kalcium-biszglicinátban  lévő BioPerine® pedig még tovább növeli a felszívódáést és a hasznosulást is.
Hogyan pótold a kalciumot? Kalcium-biszglicinát
  • Korall por ideális választás azok számára, akik nyelési nehézségek miatt nem tudják a Kalcium-biszglicinát tablettát lenyelni. Ez a szinergikus ásványi anyag komplex ideális (2:1) arányban tartalmaz kalciumot és magnéziumot, valamint további plusz ásványi anyagokat, melyek együtt egymás hatását és felszívódását is támogatják.
Amint láttuk, a csontritkulás szoros összefüggést mutat a kalciumhiánnyal, de nem ez az egyetlen tápanyag, mely a csontok egészségéhez és a csontritkulás kezeléséhez szükséges!
 

Hogyan pótold a kalciumot? Korall por

 2. A kalcium hasznosulásához elengedhetetlen D3-vitamin a csontritkulás kezeléséhez

A D3-vitamin önmagában is támogatja a csontmátrix képződését, és a csontok érését is, ezeknek köszönhetően jó erős a csontszerkezet és megfelelő a csonttömeg.

De ez még nem minden!

A kalcium megfelelő hasznosulásához a D3-vitamin több szempontból is elengedhetetlen:

  • D3-vitamin kell, ahhoz, hogy a kalcium felszívódjon a bélből
  • D3-vitamin a mellékpajzsmirigy hormonnal együtt szabályozza a kalcium és foszfor anyagcserét
  • a D3-vitamin támogatja a kalcium visszaszívását a vesékből is (a vérünkben keringő kalcium nagy része ennek köszönhető)  

3. A D3-vitaminnal szinergiában működő K2-vitamin

A K2-vitamin önmagában is támogatja a csontok egészségét a következőképpen:

  • A K-vitamin aktiválja az oszteokalcint, azaz azt a fehérjét, ami a kalciumot a csontokhoz szállítja, és szabályozza a csont ásványianyag-felszaporodását.
  • a K-vitamin segít a csontleépülés és a csontépítés szabályozásában.
  • továbbá, a K-vitamin nem engedi lerakódni az erekben és más szövetekben sem az esetleges többlet kalciumot, ezért hozzájárul az érelmeszesedés kezeléséhez is

A K2-vitamin továbbá a D3-vitaminnal együtt szinergiában, egymás működését segítve dolgozik a csontok egészségéért és a csontritkulás kezeléséért.  

Fontos! Véralvadásgátlók melletti K-vitamin pótlásról minden esetben kezelőorvossal szükséges egyeztetni! Sok véralvadásgátló, pontosan K-vitamin gátló, éppen ezért nagyobb kockázatot is jelentenek csontritkulás szempontjából.

K2+D3 vitamin egyben egy kapszulában

Látható, hogy a K2- és a D3-vitamin mennyire fontos a csontritkulás és az érelmeszesedés szempontjából is. A Natur Tanya® nem véletlenül „csomagolta” egybe ezeket egy kapszulába, és egészítette ki még K1-vitaminnal is.

Az Oliva K2+D3 vitamin minden kis gyöngy kapszulájában, 700 mcg K1-vitamint, 120 mcg K2-vitamint és 2200 NE D3-vitamint tartalmaz. Mindhárman szabadalommal védettek, Quali® és vitaMK7® szabadalmak, melyek nemzetközileg elismert biztosítékok a jó hasznosulásra, minőségre, a magas tisztaságra, megbízhatóságra és a fenntarthatóságra. Egymással szinergiában működve, egymás hatását fokozva járulnak hozzá a csontritkulás kezeléséhez.

Az olívaolajban oldott formula még tovább növeli a K1-, K2- és a D3-vitamin biohasznosulását, és így még eredményesebbé teszi a kúrát.  

A D3-vitaminnal szinergiában működő K2-vitamin

4. Magnézium, a megkerülhetetlen ásványi anyag, ha a csontritkulás kezeléséről van szó

A magnézium ritkán jut eszünkbe, ha csontritkulásról van szó, pedig a magnéziumhiány többféleképpen is befolyásolja a csontok egészségéhez (és ezért nélkülözhetetlen a csontritkulás kezeléséhez.)

  • A foszfát a kalciummal együtt hidroxiapatit formájában épül be, és gondoskodik arról, hogy a fogak és a csontok megfelelően kemények és ellenállóképesek legyenek. Ezt a hidroxiapatit mechanizmust változtatja meg a magnéziumhiány, ugyanis csökkenti az ásványi anyag beépülést a csontokba, és fokozza a csontanyagcserét a csontbontó sejtek (oszteoklasztok) működésének serkentésével.
  • A magnéziumhiány tönkreteszi a kalcium egyensúlyt a mellékpajzsmirigy hormon és D-vitamin befolyásolásával, ez pedig hipokalcémiához (kalcium hiányhoz) vezethet.
  • Magnéziumhiányban megnövekszik az olyan gyulladásos citokinek száma, amelyek stimulálják a csontátalakulást és az oszteopéniát, azaz a csontsűrűség csökkenését. 

Magnézium pótláshoz csak szerves magnéziumot válasszunk!

Magnézium pótlásra tökéletes választás a NaturTanya® Magnézium + AKTÍV B6. Ez egy kellemetlen mellékhatásoktól mentes, hipoallergén és még bélrendszeri betegségek esetén is kiválóan felszívódó magnézium-biszglicinát, ami aminosav keláttal szervessé tett magnézium. Ezt biológiai hozzáférhetősége miatt az egyik leghatékonyabb magnézium-kiegészítőtípusnak tekintik.

Ráadásul, aktív B6 vitaminnal (piridoxál 5 foszfáttal) társították! Az AKTÍV jelző itt is azt jelzi, hogy a szervezet nagyon könnyen dolgozik vele, nem terheli fölöslegesen az emésztőrendszert, pikk-pakk felszívódik és teszi a dolgát, egyrészt segíti a magnéziumot - kofaktorként pedig több, mint 100 enzim működéséhez szükséges, azaz, enzimekkel együtt katalizálja a sejtekben zajló kémiai reakciókat.

Magnézium, a megkerülhetetlen ásványi anyag, ha a csontritkulás kezeléséről van szó

6 TIPP! Tegyél életmódoddal is a csontritkulás kezeléséért

  1. Mozogjunk! A csontritkulás ellen a legideálisabb mozgásformák: séta, úszás, kerékpározás.
  2. Ügyeljünk a táplálkozásra! Kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozással megelőzhetjük a csontritkulás kockázatát növelő hiányállapotokat!
  3. Mérsékeljük a sófogyasztást! A túl sok sóbevitel kedvezőtlenül befolyásolja a kalcium anyagcserét.
  4. Szokjunk le a dohányzásról! A dohánytermékekben lévő vegyületek akadályozzák a kalcium beépülését a csontokba.
  5. Járjunk rendszeresen ellenőrzésre! A csontsűrűség-mérés segít, hogy még időben tudjunk fellépni a csontritkulás ellen.
  6. Pótoljuk azokat a tápanyagokat, melyek segítenek a csontritkulás kezelésében!
6 TIPP! Tegyél életmódoddal is a csontritkulás kezeléséért

Összegzés

A csontritkulás, habár egy természetes folyamat, megfelelő tápanyag ellátottsággal a csontritkulás kezelhető! A kalciumhiány az elsődleges kiváltó ok, ha csontritkulásról van szó, de nem csupán ennek az ásványi anyagnak a pótlására van szükség, ha egészséges csontokat szeretnénk. Ugyanis ahhoz, hogy a kalcium rendesen felszívódjon D3-vitamin szükséges. A D3-vitamin azonban szinergikus a K2-vitaminnal, vagyis oda-vissza is segítenek egymásnak. És végül nem felejtkezhetünk el a magnéziumról sem, ugyanis magnézium nélkül például a D3-vitamin sem működik rendesen.

A csontritkulás kezeléséhez tehát, nem elegendő csupán egyik vagy másik tápanyagot pótolni, hanem kalcium, D3-vitamin, K2-vitamin és magnézium pótlására együttesen van szükség.

Ezek alapján a napi tápanyag ajánlás a csontritkulás kezeléséhez:

A bejegyzés alatt ezeket a kiegészítőket össze is válogattunk, Neked csak be kell pakolni a kosaradba!

Egészségetekre!

Nézz körül a webáruházunkban
Okinawai korall kalcium és magnézium por - adalékanyag nélkül, 74 féle ásványi anyaggal Natur Tanya® Akció
OLIVA K2+D3 - Világszabadalommal védett K2-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya® Akció

OLIVA K2+D3 - Világszabadalommal védett K2-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Natur Tanya®

7 590 Ft
6 831 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 6 831 Ft
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin. Világszabadalommal védett magnézium-biszglicinát Natur Tanya® Akció
Vegán magnézium + aktív B6-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel Akció

Vegán magnézium + aktív B6-vitamin DUOPACK -10% kedvezménnyel

5 068 Ft
4 392 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 4 392 Ft
OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban Akció

OLIVA D3-vitamin Natur Tanya® - 4000 NE Quali®-D aktív D3 szűz olívaolajban

1 899 Ft
1 699 Ft
Legjobb ár az elmúlt 30 napban: 1 699 Ft
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.