EGÉSZségtorta

 „Mindannyiunk teste arra hivatott, hogy körülbelül 130 évet érjen meg. Szokásainktól függ, hogy egészségesen öregszünk-e meg, vagy betegség és korai halál lesz az osztályrészünk.”

Kurt Tepperwein

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta1.jpg

Ma már a genetikusok is megerősítették, hogy sejtjeink 130 évig képesek szolgálni Minket!

DE akkor miért nem élünk 130 évig?

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Jelképezze az egészséget egy 130 szál gyertyával díszített torta. Mi az oka annak, hogy nincs ember, aki napjainkban 130 gyertyát fújhatna el a születésnapi tortáján? Nézzük meg felülnézetből a tortát, és bontsuk szeletekre, nézzük meg mikor EGÉSZ az az EGÉSZség! 

 anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta2.jpg

Látjuk, hogy a legkisebb szeletet a genetika adja, ezt nem tudjuk egyelőre befolyásolni. A környezeti tényezők bár nem teljesen függetlenek tőlünk, egyenlőre globális probléma. Láthatjuk, hogy egy dolgot tudunk határozottan a kezünkbe venni, és ez nem más, mint az életmód. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Bontsuk tovább a szeleteket!

Ahhoz, hogy sokáig és teljes egészségben éljük le életünket, képzeletbeli tortánkat egészben kell tartani. Egyik szelet sem lehet kisebb a másiknál, egyik szelet sem helyettesítheti a másikat és egyetlen szelet sem hiányozhat, mert az egyensúly felborul. Az egészség alapja a homeosztázis, az az egyensúly, amivel képesek lehetnénk a tortánkat életünk végéig egységben tartani. Ehhez pedig a test-lélek- és szellem harmóniájára való törekvés szükséges, és ez mint láthatjuk nem is annyira egyszerű dolog. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta3.jpg

A legfontosabb cél: az egyensúly, és mindig az arany középút! A szélsőségek bontják az egyensúlyt. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Ahhoz, hogy értsd az egyensúlyi állapot lényegét, meg kell ismerned szervezeted felépítését, melynek legkisebb egysége a sejt. 

 anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta4.jpg

Tested több trillió mennyiségű sejtből épül fel.

A sejtek a test építőkövei, rendkívül kicsik, a mondat végi pontban 40-en férnének el. Azonos típusú sejtek szövetekké formálódnak, 2 vagy több szövet építi fel a szerveket. A szervek összehangolt munkája adja a szervrendszereket. Ezek összessége építi fel a testedet.

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Rengeteg féle sejt van a szervezetben (pl.: hám-, csont-, porc-, izom-, idegsejtek), és mindegyiknek más a feladata. Más a formája, alakja, de a lényeg az mindegyikben közös; létfontosságú számukra, hogy mi van a sejt közötti térben, ahonnan a működésükhöz szükséges tápanyagokat veszik fel, és ahová ürítik az anyagcsere során keletkezett „szemeteiket”. Az szemétszállításról a vénák, míg a táplálásról az aorták gondoskodnak, akik egyre kisebb kapillárisokká csökkennek, ahogy haladunk a sejtek szintje felé.

 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta5.jpg

A sejt közötti tér „tisztasága” meghatározó a sejtek működése és kommunikációja szempontjából. A szervezetnek létfontosságú, hogy ezt a teret tisztán tartsa, ezért pl.: a károsító szabadgyököket antioxidánsokkal, a savakat ásványokkal semlegesíti. Ha már nincs muníciója ellenük, akkor azokat a kötőszövetben raktározza el. Ez az oka, hogy a méregtelenítés elején rosszabbul érzed magad, hiszen ilyenkor a kötőszövetben tárolt mérgek újra bekerülnek a sejt közötti térbe. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

A test legkisebb lego kockája a sejt,

kiegyensúlyozott működésük a testedben uralkodó pH értékektől függ. Minden testfolyadékod más és más pH tartománnyal rendelkezik. A pH értéket úgy képzeld el, mint egy hőmérőt. A sejtek akkor egészségesek, ha az adott testfolyadékra jellemző pH tartomány nem változik. 

 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta6.jpg

A test a vér pH-ára nagyon ügyel, azt minden körülmények között a tartományban tartja. Ha az uralkodó pH tartomány egyensúlyban van, akkor sav-bázis egyensúlyról, míg eltolódott értékeknél savasodásról beszélünk. Ezért hallod sokszor, azt a természetgyógyászati alaptörvényt, hogy rendszeresen lúgosítani és méregteleníteni kell. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Sokszor hallhattad már azt is: a betegség sejtszinten veszi kezdetét.

Na de, hogy jön ide a pH érték?

A sejtek - én csak „kicsi Én”-eknek hívom őket, mert ugyanúgy, kommunikálnak, dolgoznak, esznek, isznak, és ürítenek, mint mi – működéséhez víz kell. A test 70%-a víz, a biokémiai folyamatok túlnyomó része ennek a vizes közegnek a segítségével megy végbe. 


anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta7.jpg

Az egészséges kommunikáció, azaz az egészséged záloga ennek a vizes közegnek a tisztaságától, pH értékétől függ. Sejtjeid ebben a vizes közegben élnek és dolgoznak, de csak akkor működnek rendesen, ha a sav-bázis egyensúly optimális. Ha a pH tartományok eltolódnak, az információk áramlása csorbát szenved, felüti fejét a betegség.

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Szervezeted működésére óriási hatással vannak a baktériumok is.

Tízszer annyi baktérium van a testedben, mint amennyi sejt. A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben, pontosabban a bélflórádban található. A bélflóra hasznos bélbaktériumai juttatják a sejteket tápanyagokhoz. Ők termelik az összes B-vitamint, az immunvédő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális vegyületeket, de még a K2-vitamint is szintetizálják. Ezért adja a bélflórád az immunrendszered 70%-át! A bélflórádat egy akváriummal szemléltetem.

 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta8.jpg

A bélflóra pH értéke a legérzékenyebb. Ha megváltozik a pH, akkor a kisebbségben élő patogének megerősödnek és tüneteket okoznak. Ha nem figyelsz a tünetekre, akkor azok betegséggé formálódnak.

 

Tudtad, hogy a bélflóra egyedi, mint egy ujjlenyomat?

Tudtad, hogy a hasznos bélbaktériumokat (probiotikumok) prebiotikumokkal sokasíthatod?

"Az Ördög a beleinkben lakozik!" (Hippokrates) "A Halál a bélben kezdődik!" (Paracelsus) 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Beszéltünk már a pH értékek változásáról a bélflóra esetében. Nézzük most meg, ha a legsavasabb szervünk,  a gyomor pH értéke eltolódik, akkor mi történik. Bár a gyomor a legsavasabb szerved, mégis ő állítja elő a szódabikarbónát, a legfontosabb lúgot a tested számára. Ha a test ásványi anyag raktárai üresek, akkor az agy parancsot ad, hogy a gyomor lúgot termeljen. A gyomor azonban csak 2:1 arányban képes lúgot termelni; 1 gramm sósavval, így 2,3 gramm szódabikarbóna jön létre. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta9.jpg

A szódabikarbóna bekerül a vérbe, és felveszik azok a szervek, amelyeknek lúgos anyagra van szükségük: a máj, az epe, a hasnyálmirigy és a vékonybél. Amennyiben a gyomor által megtermelt mennyiség nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a természetellenes életmód és, savasító táplálkozás okozta elsavasodást, akkor a gyomornak több szódabikarbónát kell termelnie, ami viszont sósavtermelést is eredményez. Ezt érezzük gyomorégés formájában. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Nézzük meg milyen tápanyagok szükségesek ahhoz, hogy tartós egészségnek örvendjük.

A tápanyagok befolyással bírnak a pH értékekre, testi, lelki és szellemi egyensúlyunkra. Tápanyagok nélkül nem üzemelhetünk. 

 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta10.jpg

Ma a legnagyobb gondot a tömegtermelés és tömegtermesztés okozta tápanyagban silány, feldolgozott és finomított élelmiszerek jelentik. 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta.jpg

Az egészség 5 alapszabálya.

 Ha ezt az 5 alapszabályt beépítjük mindennapjainkba, akkor fontos lépcsőt tettünk a testi, lelki és szellemi egyensúly megteremtéséhez.

 

anaturhueletmodestapanyagiranytuegeszsegtorta11.jpg

- 5 alapszabály, amit be kell tartani

1. Folyadékbevitel – a napi átlagos olyadékbevitel 2-3 liter között van, de tiszttókúrák ideje alatt igyál meg 20 kilogrammonként 1 liter vizet vagy gyógyteát (nincs gyümölcslé, nincs diétás üdítő, nincs gyümölcs- és fekete tea). Ha fokoznád az eredményeket, akkor használj jó minőségű gyógynövényes koncentrátumokat, mint amilyen a Lipo+ és a Puridren főzetek. 

2. Napi 5 étkezés – a napi ételadagodat 5 részletben fogyaszd el. Így sikeresen elkerülöd az inzulincsúcsokat, vagyis azt az állapotot, amikor a tested raktároz. Napi 5 étkezéssel tehermentesítjük a legnagyobb méregtelenítő szervet a májat, és egyenletes vércukorszintről gondoskodunk, amikor a szervezet a zsírégető zónában dübörög.

3. Rágás – Az alapos rágásnak óriási szerepe van abban, hogy a szervezetbe bevitt táplálékokat tökéletesen megemésszük. Ha megfeledkezünk arról, hogy az emésztés a szájban kezdődik a fogak őrlésével - melynek segítségével ellúgosítjuk az ételt -, akkor sok-sok órán keresztül tesszük ki magunkat erjedésnek és rothadásnak, ami savasítja a testfolyadékokat, és lassítja annak lehetőségét, hogy gyorsabban érjünk célba.

4. Testmozgás – Mozgás nélkül nincs egészség, mozgás nélkül nincs lúgosítás. Hetente legalább 3x1 órát szánjunk testmozgásra, kezdetben az ütemes séta is megteszi. A mozgás átmasszírozza a belső szerveket, a közben létrejövő hasi légzés oxigénhez juttatja sejtjeinket és lúgosítja a testfolyadékokat, hiszen szén-dioxidot lélegzünk ki. A rendszeres testmozgás növeli az akaraterőt, és nagymértékben hozzájárul a mindennapi életminőség javításához.

5. Lelki - szellemi egyensúly – Mosolyogni tessék! A pozitív életszemlélet, az optimizmus fél egészség. Sokan talán nem is tudják, hogy miközben például a szomszéddal vitatkoznak, az biokémiai folyamatok százait indítja el szervezetükben. Ha tartósan fennáll a stressz (szeretetlenség, önértékelési zavar, düh, félelem, idegesség, szorongás, pánik…), akkor sajnos az megváltoztatja a testfolyadékok pH-értékeit, az állapot salakanyag többlettel jár, és kezeletlenül a tünetek betegséggé formálódnak. Vedd észre az élet szépségeit! Fordíts saját magadra, hobbidra minden héten, legalább 3 órát. 

Nézd meg a Gabonadiétánkat! >>>