Főmenü Termékeink
Blog

Ez történik a szervezetedben, amikor megiszol egy kólát

Címkék: Függőségek
Szerkesztő: Somogyi Rita

Elgondolkodtál azon valaha, miért mosolyogsz, amikor kólát iszol? Mert be vagy tépve. Kokaint már majdnem 100 éve nem tesznek bele. Miért? Mert felesleges!

kola1.png

Az első tíz percben:

10 teáskanálnyi cukor csapódik be a szervezetedbe (a javasolt napi mennyiség 100%-a). Csak azért nem hányod el magad azonnal a lehengerlő édességtől, mert a foszforsav elnyomja az ízét, így benned marad.

20. perc:

A véred cukorszintje megugrik, ami inzulinrobbanást okoz. A vese erre úgy reagál, hogy minden cukrot, amit csak érzékel, zsírrá változtat (és ebben a pillanatban rengeteg cukor áll rendelkezésére).

40 perc:

Befejeződik a koffein felszívódása. A pupillák kitágulnak, emelkedik a vérnyomás. Válaszul a máj még több cukrot pumpál a vérkeringésbe. Az agy adenozin receptorai blokkolva vannak, ami megakadályozza az álmosságot.

45 perc:

A szervezet fokozza a dopamintermelést, stimulálva az agy élvezeti központját. Mellesleg, fizikai értelemben a heroin is így működik.

60 perc:

Most jelentkezik a koffein vízhajtó hatása (pisilned kell). Most fog kiürülni a szervezetedből a kalcium, a magnézium és a cink, amelyeknek a csontjaidban lenne a helyük, valamint a nátrium, elektrolitok és víz.

Ahogy bensődben elül a tombolás, elkezdesz vágyakozni a cukorra. Talán ingerlékeny leszel, lelassulsz. Mostanra már szó szerint minden csepp víz eltávozott a szervezetedből, ami a kólában volt. És magával vitte az értékes tápanyagokat, amelyeket a szervezeted hidratálásra vagy erős csontok és fogak építésére tudott volna felhasználni. Ha nem tudsz teljesen lemondani az üdítő italokról, akkor legalább igyál belőlük keveset. És legalább a gyerekeidet ne szoktasd rá erre a vacakra.

Kólamarketing

Az egyik kóla pl. a történelem legsikeresebb márkaneve; a „hello” után a második legszélesebb körben ismert kifejezés a világon. Maga az ital azonban kifejezetten megerőszakolja az emberi anyagcserét. A Kola savtartalma majdnem olyan magas, mint az akkumulátoroké, ennek következtében ugyanúgy vagy még hatékonyabban képes felületeket tisztítani, mint sok mérgező háztartási tisztítószer.

Vannak olyan harmadik világbeli országok, ahol egyszerűbben és olcsóbban lehet kólát venni, mint tiszta vizet. A kóla cég „közönségszolgálati” propagandával győzködi a fogyasztókat és egész nemzeteket arról, hogy ők egy „környezetbarát” cég, pedig valójában tevékenységük inkább a környezetszennyezéssel, vízhiánnyal és betegségekkel hozható összefüggésbe.

A kólát és más üdítő italokat fogyasztók körében 48%-kal magasabb a szívroham és a stroke kockázata, azokkal szemben, akik nem isznak üdítőket, vagy nem isznak belőlük minden nap. A Respirology c. folyóirat tanulmánya szerint az üdítők fogyasztása tüdő- és légzési rendellenességekhez, többek között asztmához és krónikus tüdőbetegséghez (COPD) vezethet.

kola2.png

A kóla tagadhatatlanul hasznos termék. Csak meginni nem szabad!

A kóla savas tisztítószerként működik. Az italban levő sav mennyisége koptatja a fogzománcot, fokozva a fogszuvasodás veszélyét. Kísérletekkel kimutatták, hogy bizonyos szénsavas italok pH értéke akár 2, 5 is lehet. Összehasonlítás végett gondoljuk meg, hogy az akkumulátorsav pH értéke 1, a tiszta vízé pedig 7.

Annak bizonyítására, hogy a kóla nem való az emberi szervezetbe, felsorolunk 20 különböző esetet a kóla mint háztartási tisztítószer alkalmazására:

  1. A textíliákból kiszedi a zsírfoltokat.
  2. Eltávolítja a rozsdát, például kólába mártott rongy, szivacs vagy akár alumínium fólia segítségével. Rozsdás csavarok meglazítására is alkalmas.
  3. Eltávolítja a vérfoltokat a textíliákból.
  4. Felszedi az olajat az autószerelő műhelyek padlójáról, akik kólát öntenek a foltokra, majd slaggal lemossák.
  5. Megöli a meztelen csigákat és a kígyókat: a sav öli meg őket.
  6. Tisztítja a megégett serpenyőket: öntsünk kólát a serpenyőbe, majd vízzel öblítsük ki.
  7. Vízkőtleníti a teáskannát (az eljárás ugyanaz, mint a 6. pontnál).
  8. Tisztítja az autó akkumulátorának csatlakozóit: mindegyikre egy kis kólát kell önteni.
  9. Tisztítja a motort. A kóla forgalmazói évtizedek óta használják ezt a technikát.
  10. Pénzérméket lehet fényesíteni vele. Áztassunk kólában régi pénzérméket, és a kóla leviszi a szennyeződést.
  11. Tisztítja a csempék között fugát. Öntsünk kólát a konyhakőre, hagyjuk hatni néhány percig, majd mossunk fel.
  12. Feloldja a fogakat. Próbáld ki egy zárt tartályban….. eltart egy ideig, de működik.
  13. Eltávolítja a rágógumit a hajból. Áztasd a hajad egy kis tál kólában, és néhány perc elteltével a rágógumi lejön róla.
  14. Eltávolítja a foltokat az üveges porcelánról.
  15. Mocskos a medencéd? Önts bele 2 db. 2 literes kólát, és tiszta lesz.
  16. Eltávolíthatja (vagy halványíthatja) a festést a hajadról, ha diétás kólát öntesz rá.
  17. Eltávolítja a filctoll-foltokat a szőnyegből. Önts a foltra kólát, dörzsöld be, aztán szappanos vízzel távolítsd el a foltot.
  18. Tisztítja a WC-t. Önts kólát a WC csészébe, hagyd hatni egy ideig, majd öblíts.
  19. Kóla és alumínium fólia segítségével fénylővé tehetjük a króm tárgyakat.
  20. Eltávolítja a festékfoltokat a fémtárgyakról. Mártsunk egy törölközőt kólába, és fektessük a festékes területre.

Kinek van szüksége a háztartási boltokban kapható tisztítószerekre, ha itt van nekünk a kóla?

kola3.png

Vessünk egy pillantást a kóla „anatómiájára”:

Szénsavas víz - buborékos víz. Megzavarja az emésztést, növeli az emésztőnedvek savasságát és puffadást okozhat. Elsősorban szűrt csapvízből állítják elő.

E150D - ételszínezék, amelyet cukor hőkezelésével állítanak elő, kémiai szerek hozzáadásával vagy a nélkül. A kóla esetében ez az ammónium-szulfát.

E952 - Nátrium-ciklamát, cukorpótló anyag. Szintetikus kémiai vegyület, 200-szor édesebb a cukornál, és mesterséges édesítőszernek használják. Az FDA 1969-ben betiltotta, mivel - akárcsak a szaharin és az aszpartám - kísérleti patkányokban rákot okozott.

E950 - Aceszulfám-kálium. 200-szor édesebb a cukornál, metil-étert tartalmaz. Károsítja a szív- és érrendszer működését. Aszparaginsavat tartalmaz, amely izgató hatással van az idegrendszerre és függőséghez is vezethet. Az aceszulfám nehezen bomlik le, ezért gyerekeknek és várandós nőknek nem ajánlott.

E951 - Aszpartám. Édesítőszer cukorbetegek számára. Melegítés hatására metanolra és fenilalaninre bomlik. A metanol rendkívül veszélyes; már 5-10 ml roncsolja a látóideget és gyógyíthatatlan vakságot okozhat. Meleg üdítőkben az aszpartám formaldehiddé alakul, ami nagyon erősen rákkeltő anyag. Az aszpartám mérgezés tünetei többek között: eszméletvesztés, fejfájás, kimerültség, szédülés, hányinger, verejtékezés, hízás, ingerlékenység, a memória romlása, látászavar, ájulás, izületi fájdalmak, depresszió, terméketlenség, hallásromlás, stb. Az aszpartám a következő betegségek kialakulásában is szerepet játszhat: agydaganat, epilepszia, krónikus fáradtság, cukorbetegség és tuberkulózis. Ezt az anyagot a veszélyessége miatt később betiltották, majd gyanús körülmények között újra engedélyezték.

E338 - Ortofoszforsav. Bőr- és szemirritációt okozhat. Ammónia-, nátrium-, kalcium-, alumínium- foszfor sók előállításánál használják, valamint bizonyos típusú növényi szén és filmek szerves szintézisénél. Bizonyos tűzálló anyagok, kerámiák, üveg, műtrágyák, szintetikus tisztítószerek, gyógyszerek, fémmegmunkáló szerek előállításánál, valamint a textil- és olajiparban használják. Köztudott, hogy az ortofoszforsav gátolja a kalcium és a vas felszívódását a szervezetben, ami a csontok gyengülését és csontritkulást okozhat. További mellékhatások: szomjúságérzés és bőrkiütések.

Kóla és a csontritkulás:

A kólában levő szénsav kalciumveszteséget okoz a csontokban, egy háromlépcsős folyamaton keresztül:

  1. A szénsav irritálja a gyomrot.
  2. A gyomor a maga módján „orvosolja” a problémát: a rendelkezésére álló egyetlen antacidot, kalciumot vet be a küzdelembe. A kalciumot a vérből vonja ki.
  3. A vér, amelynek most már alacsonyabb a kalciumtartalma, a csontokból pótolja a veszteséget. Ha ezt nem tenné, az izom- és agyi funkciók sérülnének súlyosan.

De itt még nincs vége a történetnek. A Kólák legtöbbje foszforsavat is tartalmaz. A foszforsav is károsítja a szervezet kalciumkészletét.

A kóla tehát gyengíti (és törékennyé teszi) a csontokat, kétféle módon:

  1. A szénsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.
  2. A foszforsav csökkenti a csontokban levő kalcium mennyiségét.

Egyszóval aggályos a kólahasználat, de minden más üdítőt sem javaslok rendszeresen fogyasztani. Hiszen a cukrozott italok fogyasztása miatt bekövetkező elhízás, májzsírosodás, cukorbetegség és a szívbetegség megnövekedett rizikója borítékolható. A legjobb ital a tested számára továbbra is a víz!

Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Gráf Martina!

A glükóz lebontásának, felvételének, reabszorpciójának és eliminációjának szabályozását több szerv végzi, legfőképpen (történelmileg) a hasnyálmirigy és a máj. Bár hagyományosan nem tárgyalják, a vesék hozzájárulása a glükóz homeosztázis fenntartásához sokrétű, és olyan funkciókat foglal magában, mint a glükoneogenezis és a glükóz reabszorpció, utóbbit aktív (SGLT) és passzív (GLUT) transzporterek közvetítik. Normál körülmények között a glomerulusok által szűrt glükóz teljesen felszívódik, de hiperglikémia vagy csökkent reszorpciós kapacitás esetén glucosuria léphet fel.

Hiperglikémiában, vagy túlzott cukor bevitelnél, a vesék súlyosbító szerepet játszhatnak azáltal, hogy visszaszívják a felesleges glükózt, ami végső soron krónikus hiperglikémiához, majd a hasnyálmirigy β-sejt-elégtelenségéhez, inzulinrezisztenciához és csökkent glükózfelvételhez vezethet. És ez bizony végső soron zsírraktározáshoz vezet! A blogban úgy gondoltuk ezt egyszerűbben fogalmazzuk meg!

RGO: Érdemes mértékletességre törekedni a cukros üdítők fogyasztásában.

Remélem tudtam segíteni:
Somogyi Rita
Gráf Martina
A vese mióta alakít át cukrot zsírrá???????
"A vese erre úgy reagál, hogy minden cukrot, amit csak érzékel, zsírrá változtat..."
Gábor bá
Tudom, hogy árt, de azért egy-egy pohárral lecsúszik hétvégén. A mérték, gyerekek! A mérték a fontos! :D
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.