A bőrgomba kezelését érdemes már az első jelek észlelése esetén elkezdeni. Nem csak azért, mert elcsúfítja például a lábad, de a támadásnak kitett, legyengített bőrfelületen könnyen jutnak át kórokozók, amik aztán komoly gyulladásokat okozhatnak. Ha nem látunk időben neki a gombairtásnak, a kéretlen vendégek könnyen átkölköznek a körmeinkre is, ahonnan megszabadulni tőlük már komoly kitartást igényel.

Milyen tünetek utalnak gombásodásra?

Ha a bőr kipirul, apró hólyagocskák jelennek meg rajta, a lábujjak közötti terület felpuhul, érzékennyé válik, (kipállik), a talpakon kiszárad és megpikkelyesedik a bőr, akkor sajnos biztosra vehetjük, hogy  a gombák sikeresen megtelepedtek rajtunk. Már nagyon korán lábviszketés, kellemetlen égő érzés kíséri a fertőzést, ezek megjelenésekor érdemes alapos vizsgálat alá vetni a lábfejeket!

labgomba-koromgomba-tunetek-teafa-olak-fitotree.png

Hogyan kaphatod el?

Sajnos túl egyszerűen és elképesztően gyorsan. Mivel a bőrsejtjeink folyamatosan hámlanak, így - különösen a talpról- az apró gombasejteket is tartalmazó bőrdarabkák mindenhol jelen vannak, ahol mezítlábas emberek is előfordulnak. Ezért a lábgombát nagyon könnyű összeszedni, és tényleg elég hozzá annyi, ha olyan felületen sétálunk mezítláb, ahol előtte egy gombákat hordozó ember tartózkodott. Ilyen pedig nagyon gyakran előfordul, hiszen Európában a lábgomba az egyik leggyakoribb fertőzés, a népesség 10%-a érintett benne.

Ha sokat vagy edzőterem öltőzőjében, uszodában, gyakran tusolsz közös zuhanyzóban mindenképp használj saját papucsot, mert ezek a nedves, meleg helyiségek a gombák kedvelt élőhelyei. A kempingekben is érdemes óvatosnak lenni, sőt a hotelek, vagy lakások régen lerakott padlószőnyegeiben is imádnak megbújni az ellenálló és parányi paraziták. Akik gyakran kénytelenek huzamosabb ideig zárt cipőben lenni, azoknak különösen oda kell figyelniük a lábaik szárazon tartására, mert a levegőtől elzárt, nyirkos, sötét helyek a gombák ideális életkörülményeit biztosítják. Ezért, aki csak teheti, mindig viseljen jól szellőző szandált vagy papucsot, és kerüljük a műbőr belsejű cipőket!  Sportolók, fizikai munkát végzők különösen ügyeljenek rá, hogy mindig száraz maradjon a lábbelijük belseje, ha szükséges, érdemes a nap során akár többször is pamut zoknit cserélni.

labgomba-koromgomba-hogyan-kaphatod-el-teafa-olak-fitotree.png

Nem túl szerencsés a közös törölköző, körömolló és csipesz használata sem, de a vendégpapucsok is rejtegethetnek kellemetlen meglepetéseket. Egyes betegségek, mint a cukorbetegség és az AIDS tovább növelik a lábgomba megjelenésének valószínűségét, de általánosan is elmondható, hogy a legyengült immunrendszerű emberek a gombás fertőzést is gyakrabban kapják el.

Lábgombából körömgomba

Ha elkövettük azt a hibát, hogy nem akadályoztuk meg időben a lábujjközi gomba szaporodását, azok hamar átterjednek a körmeinkre, körömágyainkra. A köztük lévő vékony nyílásokat, és a hámsérüléseket kihasználva támadják meg ezt a területet.
Ha a köröm megvastagszik és barázdált felszínű lesz, kifehéredik, vagy éppen sárgásbarna színűvé válik, akkor a gombák terve sikeresen teljesült, és sikerült tartósan megtelepedniük bennünk. Amikor a körömágy környéke gennyedző, fájdalmas gyulladásba kerül, vagy a körmök alól világos morzsalék kapargatható ki, akkora már súlyos szakaszába lépett a fertőzés.
Az időben észlelt lábgomba pár hét alatt kezelhető, viszont, ha már a körmeinkre is átterjedt, hosszas gyógyulásra kell számítanunk, mivel a lassan növekvő, fertőzött körömszakasz teljes lenövése után szabadulunk csak meg véglegesen az élősködőktől. A nagyobb körmöknél ez akár 7-8 hónapot is igénybe vehet, ami alatt –és egy ideig után is!- folyamatos kezelést igényel a beteg rész. Ha az utógondozás elmarad, a túlélő gombasejtek előbb-utóbb új erőre kapva ismét megjelennek, és kezdődhet elölről az egész procedúra.

labgomba-koromgomba-hogyan-tuntesd-el-teafa-olak-fitotree.png

Hogyan tüntesd el?

Ha minden elővigyázatosság ellenére sem sikerült megúszni az agresszív gombák rohamát, a legfontosabb, hogy nem szabad tétlenül figyelni, ahogy telepeiket szaporítják rajtunk. Mint, ahogy fentebb említettem, az időben észrevett lábgomba gyorsabban kezelhető, de mivel a körmöket megtámadó gombák azonosak a láb többi részét ellepő társaikkal, ellenük is ugyanazok a módszerek eredményesek – csak időben elnyújtva jelentkezik a hatásuk.
A szervezetünk akkor tudja jól felvenni a harcot ellenük, ha a külsőleg és belsőleg is fellépünk velük szemben.
Ha természetes megoldásban gondolkodunk (és miért tennénk másképp?), akkor az Ausztráliában élő óriáscserje, a teafa kivonata a megoldás. A teafa olaja, azzal, hogy megváltoztatja a bőr kémiai állapotát, úgy képes elpusztítani a mikrobákat, a gombákat (és akár az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is!), hogy közben az immunrendszert is turbózza. Ezt az egyedülálló képességét helyi kezelésben és belsőleg is fel tudjuk használni a láb- és körömgomba megszüntetéséhez.

labgomba-koromgomba-eltuntetes-teafa-olak-fitotree.png

A piacon sok teafa kivonatot tartalmazó terméket találhatunk, amik színvonala sajnos meglehetősen változó, megbízhatatlan. Az általam most ajánlott olaj, a jelenleg létező legmagasabb arányban (38%-ban) tartalmaz terpéneket, azt a hatóanyagot, amelyik a fentebb felsorolt hatásokért felelős.

Gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolaj, a köröm- és lábgomba kezelésére»