Főmenü Termékeink
Blog

Sokak gondja, a láb - és körömgomba

Szerkesztő: Somogyi Rita

Természetes módszerek a láb-és körömgomba kezeléséhez

A bőrgomba kezelését érdemes már az első jelek észlelése esetén elkezdeni. Nem csak azért, mert elcsúfítja például a lábad, de a támadásnak kitett, legyengített bőrfelületen könnyen jutnak át kórokozók, amik aztán komoly gyulladásokat okozhatnak. Ha nem látunk időben neki a gombairtásnak, a kéretlen vendégek könnyen átkölköznek a körmeinkre is, ahonnan megszabadulni tőlük már komoly kitartást igényel.

Sokak gondja, a gomba

Milyen tünetek utalnak gombásodásra?

  • lábviszketés, kellemetlen égő érzés jelentkezik
  • a bőr kipirul, apró hólyagocskák jelennek meg rajta
  • a lábujjak közötti terület felpuhul, érzékennyé válik, (kipállik)
  • a talpakon kiszárad és megpikkelyesedik a bőr

Hogyan kaphatod el?

Sajnos túl egyszerűen és elképesztően gyorsan. Mivel a bőrsejtjeink folyamatosan hámlanak, így - különösen a talpról- az apró gombasejteket is tartalmazó bőrdarabkák mindenhol jelen vannak, ahol mezítlábas emberek is előfordulnak. Ezért a lábgombát nagyon könnyű összeszedni, és tényleg elég hozzá annyi, ha olyan felületen sétálunk mezítláb, ahol előtte egy gombákat hordozó ember tartózkodott.

Ilyen pedig nagyon gyakran előfordul, hiszen Európában a lábgomba az egyik leggyakoribb fertőzés, a népesség 10%-a érintett benne.

Milyen tünetek utalnak gombásodásra?

Ha sokat vagy edzőterem öltőzőjében, uszodában, gyakran tusolsz közös zuhanyzóban mindenképp használj saját papucsot, mert ezek a nedves, meleg helyiségek a gombák kedvelt élőhelyei. A kempingekben is érdemes óvatosnak lenni, sőt a hotelek, vagy lakások régen lerakott padlószőnyegeiben is imádnak megbújni az ellenálló és parányi paraziták. Akik gyakran kénytelenek huzamosabb ideig zárt cipőben lenni, azoknak különösen oda kell figyelniük a lábaik szárazon tartására, mert a levegőtől elzárt, nyirkos, sötét helyek a gombák ideális életkörülményeit biztosítják. Ezért, aki csak teheti, mindig viseljen jól szellőző szandált vagy papucsot, és kerüljük a műbőr belsejű cipőket!  Sportolók, fizikai munkát végzők különösen ügyeljenek rá, hogy mindig száraz maradjon a lábbelijük belseje, ha szükséges, érdemes a nap során akár többször is pamut zoknit cserélni.

Nem túl szerencsés a közös törölköző, körömolló és csipesz használata sem, de a vendégpapucsok is rejtegethetnek kellemetlen meglepetéseket. Egyes betegségek, mint a cukorbetegség és az AIDS tovább növelik a lábgomba megjelenésének valószínűségét, de általánosan is elmondható, hogy a legyengült immunrendszerű emberek a gombás fertőzést is gyakrabban kapják el.

Hogyan kaphatod el?

Lábgombából körömgomba

Ha elkövettük azt a hibát, hogy nem akadályoztuk meg időben a lábujjközi gomba szaporodását, azok hamar átterjednek a körmeinkre, körömágyainkra. A köztük lévő vékony nyílásokat, és a hámsérüléseket kihasználva támadják meg ezt a területet.
Ha a köröm megvastagszik és barázdált felszínű lesz, kifehéredik, vagy éppen sárgásbarna színűvé válik, akkor a gombák terve sikeresen teljesült, és sikerült tartósan megtelepedniük bennünk. Amikor a körömágy környéke gennyedző, fájdalmas gyulladásba kerül, vagy a körmök alól világos morzsalék kapargatható ki, akkora már súlyos szakaszába lépett a fertőzés.

Az időben észlelt lábgomba pár hét alatt kezelhető, viszont, ha már a körmeinkre is átterjedt, hosszas gyógyulásra kell számítanunk, mivel a lassan növekvő, fertőzött körömszakasz teljes lenövése után szabadulunk csak meg véglegesen az élősködőktől. A nagyobb körmöknél ez akár 7-8 hónapot is igénybe vehet, ami alatt –és egy ideig után is!- folyamatos kezelést igényel a beteg rész. Ha az utógondozás elmarad, a túlélő gombasejtek előbb-utóbb új erőre kapva ismét megjelennek, és kezdődhet elölről az egész procedúra.

Lábgombából körömgomba

Hogyan tüntesd el?

Ha minden elővigyázatosság ellenére sem sikerült megúszni az agresszív gombák rohamát, a legfontosabb, hogy nem szabad tétlenül figyelni, ahogy telepeiket szaporítják rajtunk. Mint, ahogy fentebb említettem, az időben észrevett lábgomba gyorsabban kezelhető, de mivel a körmöket megtámadó gombák azonosak a láb többi részét ellepő társaikkal, ellenük is ugyanazok a módszerek eredményesek – csak időben elnyújtva jelentkezik a hatásuk.
A szervezetünk akkor tudja jól felvenni a harcot ellenük, ha a külsőleg és belsőleg is fellépünk velük szemben.

Hogyan tüntesd el?

Gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolaj a gomba ellen - külsőleg

Ha természetes megoldásban gondolkodunk (és miért tennénk másképp?), akkor az Ausztráliában élő óriáscserje, a teafa kivonata a megoldás. A teafa olaja, azzal, hogy megváltoztatja a bőr kémiai állapotát, úgy képes elpusztítani a mikrobákat, a gombákat (és akár az antibiotikum-rezisztens baktériumokat is!), hogy közben az immunrendszert is turbózza. Ezt az egyedülálló képességét helyi kezelésben és belsőleg is fel tudjuk használni a láb- és körömgomba megszüntetéséhez.

A piacon sok teafa kivonatot tartalmazó terméket találhatunk, amik színvonala sajnos meglehetősen változó, megbízhatatlan. Az általam most ajánlott olaj, a jelenleg létező legmagasabb arányban (38%-ban) tartalmaz terpéneket, azt a hatóanyagot, amelyik a fentebb felsorolt hatásokért felelős.

Ez annyira tiszta, hogy akár meg is ehetnénk, de azt javasoljuk, hogy a teafaolajat inkább külsőleg használd!

Bőrgomba esetén oldd fel a teafa olajat hidegen sajtolt fekete köménymag olajban, míg körömgomba kezelésére közvetlenül cseppents a felületre naponta kétszer és oszlasd el az ujjbegyeddel.

Kattints a gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolajért!»

Gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolaj a gomba ellen - külsőleg

Fertőtlenítő olajok mikrokapszulázva – belsőleg

A gomba ellen, főleg, ha régóta fennáll, belsőleg is tenned kell! A Fitotree kapszulába olyan ismert fertőtlenítő és gombaellenes kivonatok kerültek, mint a grapefruit, a teafa, a rozmaring és a  kakukkfű olajkivonatai. Az összetevők egymással szinergiában, mellékhatás nélkül dolgoznak az egyensúly visszaszerzéséért. A mikrokapszulázás pedig nemcsak az illékony hatóanyagokat védi, hanem folyamatos hatóanyag-leadást is biztosít,  ugyanakkor a kapszula több időt tölt a béltraktusban, ami fontos szerepet kap a hatás kifejtésében, elkerülve a hatóanyag felhalmozódást, a helyi irritációt és növelve a hatást is.

Fogyassz naponta 2 kapszulát étkezés közben!

Kattints a fertőtlenítő olajkoncentrátumért!»

Fertőtlenítő olajok mikrokapszulázva – belsőleg

+1 TIPP Bőrgomba, körömgomba esetén tarts fürdőkúrát Himalája sóval!

A fürdővíz só koncentrációját kezdetben 1 %-ra állítsd be, majd később növeld 8%-ig. Ezen az értéken belül minél magasabb a koncentráció, annál erősebb a tisztító hatás és annál erősebb a szervezet reakciója is.

Figyelem! Ha gyenge a szíved, konzultálj az orvosoddal mielőtt sós fürdőt vennél!

Kattints a Prémium Himalája sóért!»

Bőrgomba, körömgomba esetén tarts fürdőkúrát Himalája sóval!


Nézz körül a webáruházunkban
Ez a termék jelenleg nincs készleten. Érdeklődés
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Somogyi Rita
Kedves Dr Meng Elek!

Köszönjük szépen a kiegészítést, való igaz, ha gomba jelenik meg a szervezetünkben, legyen az bárhol, az életmódunkon, étkezéseinken is változtatni kell. Mindezek mellett vethetünk be olyan természetes segítséget, mint pl. a teafaolaj.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita
Dr Meng Elek
A lábgombát a folyamatos cukorfogyasztás okozza, amely során elsavasodik a szervezet. Ha megvonjuk a finomitott cukrot a gombáktól kb 1 hónapig, a fertőzés magától elmúlik mindenféle "csodaszer" bevetése nélkül. A gyümölcsök maradhatnak de feldolgozott cukrot semmit sem szabad bevinnünk. Gyorsitható a folyamat, ha az elhalt, gombás bőrfelületet eltávolitjuk. (Lábáztatás + állitható fordulatú csiszológép pl Dremel, hozzá 408-as és 432-es csiszolóhenger.) A cukordiéta megkezdése után látszik a letisztitott bőrfelületen a gombásodás drasztikus csökkenése, csökken az izzadás is és a lábszag teljesen megszünik. Van egy-két tünetkezelő szer ami hasznos pl a teafaolaj v. propolisz alkoholos oldata, de ezek a gombákat csak ideiglenesen gátolják, a cukordiéta nélkül nem érnek semmit; viszont jól kiegészitik azt. A mozgás, pár km futás, bármilyen izzadással járó tevékenység szintén gyorsitja a gyógyulási folyamatot, mert ezáltal is méregtelenit a szervezet, megkönnyebbül a salakanyagoktól és csökken a savasodás.
Gábor bá
Nekem a boltban ajánlották hogy szedjem a tablettát meg a teafaolajat külsőleg használjam. Bejött! :)
dodo
egyre gyakrabban jött ki a bőrömön valami szedni kezdtem a fitotreet amikor éreztem hogy na most megint elő fog jönni, nem jött elő, hanem teljesen visszafejlődött a seb, és a hozzá kapcsolódó fájdalom rossz érzés is elmúlt 48 órán belül. a teafa olaj is jó lehet majd kipróbálom azt is
Ghéza
Mindig az uszodában sikerül összeszedni… De a teafaolaj jóó!!
siposdetty
ez pontosan igy van ahogy irják!
mimi
Hasznos, megszívlelendő tanácsok!
Szalkai Márta
köszönöm a tájékoztatást...ez már a 3. blog amit ma elolvasok itt és ez is igen hasznos volt számomra !
Andi_
Osztom! Érdemes elolvasni!
Simon Edina
A legjobbkor futotam bele ebbe a cikbe! már ép írniakartam a kérdezz-Felelünknek, de minden kérdésemre kaptam itt választ!!
Gábor bá
Gyerekek, nyáron csak a szandál! :D :D :D
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.