Főmenü Termékeink
Blog

Ismerd meg az agyi köd tüneteit és okait!

Szerkesztő: Somogyi Rita

7 gyakori ok, ami miatt kialakulhat az agyi köd

Nem találod a kulcsod, nem jutnak eszedbe a szavak, nem tudsz több dologban egyszerre helyt állni, és egyébként is, valahogy olyan zavarodottnak érzed magad? Ezek bizony az agyi köd tünetei! Nézd meg, hogy mely okok miatt alakul ki leggyakrabban az agyi köd, és tudd meg, mit tehetsz az eloszlatásáért természetesen, mellékhatások nélkül!

Ismerd meg az agyi köd tüneteit és okait!

Mi az az agyi köd?

Az agyi köd nem egy konkrét betegség, sokkal inkább állapotnak tekinthető, de ettől még kellemetlen. A ködös agy jellemzői a lelassult gondolkozás, a szétszórtság, a feledékenység és a memóriagondok. Ilyenkor nincs meg a fókusz, nem tudunk egyszerre többféle feladatban helyt állni.  

Honnan tudhatod, hogy téged is érint? Az agyi köd tipikus tünetei

Gondolj csak az elmúlt két hetedre, és nézd meg, hogy az alábbi tünetek közül mennyi jellemző rád! Ha 3-nál többet is igaznak tartasz, akár napi szinten jellemző, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy az agyi köd téged is érint.

  • Ingadozik a hangulatod, és nem találsz konkrét okot, ami indokolná.
  • Nehezen tudsz koncentrálni.
  • Úgy érzed, hogy mentálisan kimerültél.
  • Nincs motivációd, azok a tevékenységek, melyek korábban örömet okoztak, most nem érdekelnek.
  • Azt vetted észre, hogy feledékenyebb vagy az elmúlt időben.
  • Beszélgetés közben nehezen találod meg a megfelelő szavakat, gyakran hangzik el, hogy „itt van a nyelvem hegyén.”
  • Nem tudod, hova raktad a szemüveged, lakáskulcsod, telefonod, stb.
  • Zavarodottnak érzed magad.
  • Az új dolgok elsajátítása problémát okoz, többször el kell ismételni, mire megjegyzed.
  • Érezhetően lelassult a gondolkodásod, sokkal hosszabb a reakcióidőd. 

Honnan tudhatod, hogy téged is érint? Az agyi köd tipikus tünetei

Miért alakul ki? Ezek az agyi köd leggyakoribb okai!

1. Stressz

A krónikus stressz testünk minden működését, így idegrendszerünk egészségét is befolyásolja. Stresszhelyzetben hamarabb kifárad az idegrendszer, így nehezebben gondolkozunk, szétszórtak lehetünk, feledékennyé válhatunk.

2. Alváshiány

A ködös agy egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő mennyiségű vagy éppen minőségű alvás. Felnőttek esetében is a 7-8 óra pihentető, mély alvás szükséges ahhoz, hogy az idegrendszer regenerációja megtörténjen, így a gondolkozás zavartalanul végbe mehessen.  

3. Hormonális változások, különös tekintettel a menopauzára

Akár terhesség esetén is jelentkezhet az agyi ködösödés, az ösztrogén és progeszteron hormonok szintjének növekedése miatt, de még jellemzőbb a menopauza időszakában a lecsökkenő ösztrogén mennyisége miatt.

4. Gyógyszermellékhatás

Bizonyos típusú gyógyszerek mellékhatása is lehet az agyi köd. Ezért, ha egy új gyógyszert kezdtünk el szedni, és egyértelműen azóta tapasztaljuk, hogy nehéz fókuszálni, vagy elfelejtünk dolgokat, mindenképpen tájékoztassuk kezelőorvosunkat!

Miért alakul ki? Ezek az agyi köd leggyakoribb okai!

5. Vitamin és tápanyagokhiányok

Jellemzően a vas és a B12-vitamin hiánya vezethet agyi ködösödéshez. Ezeknek a tápanyagoknak a pótlása rövid időn belül segít visszaszerezni a fókuszt és a koncentrációt.

6. Vírusfertőzések

Az agyi ködre nagy figyelem irányult a Covid-19 megjelenése után, mint a fertőzés visszamaradó, hosszú távon elhúzódó tünete. Ám nem ez az egyetlen vírus, ami okozhat ilyet, például a Lyme- kór is gyakran jár együtt koncentrációs zavarokkal.  

7. Intoleranciák és allergiák

Intoleranciák és allergiák esetén az allergénnel való találkozás gyulladásokat vált ki a szervezetben, ami agyi ködöt okozhat. Különösen igaz ez gluténérzékenység esetén, ami hosszú távon áteresztő bél szindrómát idézhet elő, ami még tovább ront az állapoton.

A sort még tovább tudnánk folytatni, ugyanis a belső gyulladásokkal együtt járó autoimmun betegségek , a cukorbetegség, a depresszió, a szorongás, de a figyelemzavaros hiperaktivitás kísérő tünete is lehet az agyi köd. A kiváltó ok feltására és az ellene való célzott fellépés segíthet a fókusz visszaszerzésében, melynek az első lépése a bélmikrobiom támogatása!

Ezek az agyi köd leggyakoribb okai!

Mit tehetsz az agyi köd ellen? Ismerd meg a pszichobiotikumokat!

A pszichobiotikumok olyan probiotikumok, melyek teljesen természetesen és mellékhatások nélkül támogatják a mentális fókuszáltságot, a tiszta gondolkodást, a memóriát, a motivációt, a koncentrációt, a kreativitást és a reakcióidőt.

TUDTAD? Az agy-bél tengelyen keresztül az agy és a bélmikrobiom folyamatosan kommunikál egymással,  és közvetlenül befolyásolják egymás működését:  amikor a bélmikrobiom egyensúlya megbomlik (étkezés, életmód, gyógyszer, vírus vagy stressz hatására), az kihatással van arra, ahogy az agy működik. Mindez fordítva is igaz, amikor az agy stressz alatt van vagy nem kapja meg az optimális egészségéhez szükséges tápanyagokat, az befolyásolja a bélmikrobiom egyensúlyát. 

A pszichobiotikumok fontos üzeneteket küldenek az agyba a bolygóidegen keresztül, segítve a mentális fókuszáltságot, a tiszta gondolkodást, a memóriát és a koncentrációt!

A Natur Tanya® Pszichobiotikumba két egymással szinergikus probiotikum került, melyek a világ legtöbbet kutatott élőflórái (több mint 1000+ kutatásban idézték őket), a mentális egészséggel kapcsolatban. 

Oszlasd el az agyi ködöt probiotikumokkal!

Mit tehetsz az agyi köd ellen? Ismerd meg a pszichobiotikumokat!

Kapcsolódó tartalmak
Blog bejegyzések: Teszt! Téged mennyire érint az agyi köd?
Blog bejegyzések: Teszt! Téged mennyire érint az agyi köd?
Nézz körül a webáruházunkban
PSZICHOBIOTIKUM DUOPACK kedvezménnyel Natur Tanya® Akció
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.