Főmenü Termékeink
Blog

A szeretet, mint csodagyógyszer

Címkék: Lélekemelők
Szerkesztő: Somogyi Rita

Ez egy figyelemreméltóan sok alakban és adagolásban előforduló kezelés, bőségesen rendelkezésre áll, nem mérgező, ingyenes, saját magadnak is beadhatod és ugyanakkor az emberiség által ismert legnagyobb gyógyító erővel bír. Alapvetőbb, mint a C-vitamin. Fizikai betegségekre épp úgy hat, mint a depresszióra.

Akkor meg miért nem került még eddig az orvosi lapok címoldalára? Talán azért, mert nem szabadalmazható és nem lehet üvegbe zárni, vagy árusítani, mint egy vitamint. Vagy talán azért, mert a technológiai korban megadtuk magunkat a tudomány erejének, elfelejtve szívünk bölcsességeit. Mi hát ez a varázslatos természetes kezelés? Valójában igencsak egyszerű; a csupa nagybetűvel írt SZERETET.

A legtermészetesebb, láthatatlan egészségmegőrző vitaminunk: a szeretet.


Mi sem természetesebb ennél, igaz? Mégsem olyan egyszerű ez. A szeretet különböző nagyságban és formában lelhető fel; együttérzés, jótékonyság, tisztelet, gondoskodás, empátia, tisztelet, törődés, bajtársiasság, megértés, agapé, odafigyelés, hála, erosz, társadalmi támogatás - valójában bármilyen típusú törődés elképzelhető. Érzésként, kifejezésként, vibrációként, egyaránt a más lényekhez és minden élethez való egészséges, természetes kapcsolódást szimbolizálja.
 
Minél inkább kötődsz az élethez, annál egészségesebb vagy”- állítja Dr. James Lynch a pszichoszomatikus orvoslás specialistája, a University of Maryland’s School of Medicine (Marykand-i Orvosi Egyetem) oktatója.  „ A szeresd a szomszédodat, mint saját magad” nem csupán morális utasítás. Ez pszichológiai utasítás”- jegyzi meg. Nézzük meg miért is mondják ezt.

A szeretet gyógyító ereje

Az önzetlen tettek, gondolatok és érzelmek az agyat endorfin felszabadítására serkentik. Ez egy erőteljes természetes fájdalomcsillapító, amely hangulatunkat és immunképességünket is felerősíti, valamint megvéd minket a stressz káros hatásaitól.
 
Két nagy önkéntes tanulmányban az „egészséges-segítő szindrómát” azonosították az önzetlenség melléktermékeként, aminek eredményeképpen csökkent a köszvény fájdalom, kevesebb bőrfarkas tünet fordult elő, csökkent az asztmás rohamok, migrének, megfázások és az influenzás megbetegedések száma. Alapból kezeli a depressziót.

Konkrétumok, kísérletek

Érdekes hogy más akadémiai tanulmányok is demonstrálták a törődés erejét, noha eredetileg más célból végezték. Ez a helyzet az Ohio-i Állami Egyetemen végzett Kiecollt-Glaser tanulmánnyal. A tanulmány azt mutatta, hogy a magas-koleszterintartalmú étrenden tartott nyulak felének lett csak végül az elvártak szerinti magas koleszterinszintje. A rejtélyre akkor derült fény,  amikor rájöttek, hogy az alacsony termetű labor asszisztens a számára elérhető alacsonyabb ketrecekben lévő nyuszikat megsimogatta, megölelgette, ám a magasan fekvőket már nem érte el, így azoknak csak ételt tudott adni gondoskodás gyanánt.
 
Hasonló egészség-védő eredményekre jutottak a törődés más jelei esetén, mint például társadalmi- vagy érintési stimulálás.  Ilyen eredményeket jegyeztek le koraszülött csecsemők, idősek otthonában lakók, égési sérüléseket szenvedők, árvák, alkoholisták, depressziós, tuberkulózisos, köszvényes és szívbeteg embereknél. Ahhoz, hogy ilyen egészségmegerősítő, abszolult természetes szeretet terápiát kaphass, csak annyit kell tenned, hogy találsz egy hallgató fület, és megosztod bánatod.

Láthatatlan vitaminunk

Dr. James Pennebaker a Southern Methodist University-ről tanulmányában kimutatta, hogy a szeretet különös vitaminként működik: több immunreakció is felerősödik azoknál, akik bizalmas viszonyt ápolnak a többiekkel, és a hatás 6 hétig is tart. Ha ember nincs a közelben, egy kis házi kedvenc, háziállat is megteszi. A szívrohamot szenvedők közül a háziállat tulajdonosok ötször nagyobb valószínűséggel élik túl, mint azok, akiknek nincs háziállatuk.

A szeretet mindannyiunk számára rejtély

Azokat, akik elkötelezett intim kapcsolatban élnek már megérintette a szeretet különös gyógyító ereje.  Társad, családod, barátaid vagy közösséget lehetőséget nyújtanak számodra, hogy türelmet, megértést, bátorságot, együttérzést, megbocsájtást találhass és arra is, hogy megvalósíthasd legmélyebb vágyaidat és életcélodat.

Az emberi kapcsolatok kiemelkedő fontossággal bírnak boldogságszinted, egészséged és élethosszod szempontjából. Az olyan kultúrákban, ahol az emberek a 100 éves kort is jócskán megélik, a sikert nem a bankszámla nagysága határozza meg, hanem a barátok, család és közösség szociális kötődöttségei. Ha valaki törődik veled, az szeretetet és barátságosságot nyújt, ami lehetővé teszi hogy egészségesebben és tovább élhess.

A mai társadalmakban a legtöbben olyannyira elfoglaltak, hogy nincs idejük értékelni a hálát, és nem tudnak a kapcsolat áldásának számító szeretetből sem részesülni.  Az emberek oly sok tevékenységgel töltik meg életüket, melyek során ki sem mozdulnak a szobából, és nem találkoznak azokkal, akik számítanak.  A munkát részesítik előnyben az emberekkel szemben. A hagyományos kultúrák nem az ébresztőóra csörgésére kelnek fel minden nap, hanem az éneklés hangjára. Boltba menés helyett szeretteiket látogatják. Nagyon kevés tulajdonuk van, mivel egymás számít nekik a legnagyobb értéknek. Az effajta értékelés csodákat művel a testtel és szellemmel.

A modern tudomány is elismerte az intim szerelmi kapcsolat egészségügyi előnyeit. Ismeretes, hogy a világon mindenhol a halálozási arányok sokkal magasabbak az egyedülálló, elvált vagy özvegy személyeknél minden korban és nemben.

TUDTAD, hogy a magány hamarabb megöl, mint a cigaretta?

Idő előtti éves halál 100 000 emberre
  Nem-dohányzók Dohányzók
Házas 796 1560
Egyedülálló 1074 2567
Özvegy 1396 2570
Elvált 1420 2675


Dr. Lisa Berkman epidemológus végett egy tanulmányt a szeretetről és a másokkal való kapcsolatról 1965-ben. 7000 Kaliforniában élő nőt és férfit tanulmányozott. 9 éves tanulmánya alatt azt találta, hogy azok, akiknek kapcsolata megszakadt a másikaktól, körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel haláloztak el, összehasonlítva azokkal ,akiknek erős társadalmi kötődöttségük volt. Úgy tűnik a kapcsolat típusa nem igazán volt fontos tényező. Ez lehetett házasság, önkéntesség, templomba járás, család vagy barátok. A kor és nem, nem volt meghatározó tényező.

A szoros társadalmi kapcsolattal rendelkezők, de egészségtelen életmódot folytatóak ( dohányzás, elhízottság és mozgáshiány) valójában tovább éltek, mint az egészségesebb életmódot folytató, de ugyanakkor elszigetelődő személyek.

"Az általunk szeretett dolgok formálnak és alakítanak minket"- Johann Wolfgang
"A szerető szív örökké fiatal"- görög mondás

A magány

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra kérték az önkénteseket, hogy egy olyan számítógépes játékot játszanak, amely a fogócskát szimulálta 2 másik játékossal. Azt azonban nem tudták, hogy a másik 2 "játékos" csak a számítógép volt és úgy tervezték, hogy pár perc játék után hagyják el őket, ami magány és elutasítás érzéseit váltotta ki. Azt találták, hogy a magány érzése az agy ugyanazon részében történik, mint ahol a fizikai fájdalom érzékelése, melyet "anterior cinguláris kéreg"-nek neveznek. Ez megmagyarázza az emberek beilleszkedési vágyát, a társaság keresését és segíthet megérteni a szervezetre gyakorolt egészségügyi erejüket.

Az érintés gyógyító ereje

Az érintés érzetének hatalmas pozitív hatása van az egészségre és élethosszra. Sok tanulmányt végeztek azzal kapcsolatban, hogy a közeli, pozitív és intim, szerető kapcsolatok megelőzhetik a depresszió, idegesség és stressz, valamint az ezekhez köthető betegségek kialakulását, melyek az életminőséget meghatározhatják.
Az érintés olyas valami, amelyre mindenki vágyik. A bőrkontaktus nagyon hasznos számunkra. Ezért csimpaszkodnak a babák annyira anyjukra és ezért szeretik az érintést.
Egyes hormonok akkor termelődnek, mikor tested stressz alatt van. Amikor ezek kiválasztódnak testedben immunfunkcióid csökkennek és hajlamosabb leszel a betegségekre. A stressz sok betegség gyökere, és ha tartós, élet-halál kérdésévé is válhat. A szeretet és érintés gyógyító ereje semlegesítheti a stressz hatásait a stressz hormonok csökkentése által.

Az érintés életed részévé tevésének módjai:

  1. Az ölelés a másik üdvözlésének és a tőle való elköszönésnek kitűnő módja. Próbáld meg a mindennapjaid részévé tenni.
  2. Masszírozd párodat 30 percig, aztán váltsatok. Tegyétek ezt az esti rituálétokká.
  3. Kart karöltve sétálni egy baráttal beszélgetés közben a kapcsolatteremtés kitűnő módja.
  4. A kéz-a kézben való sétálás pároddal egy kellemes és hasznos szokás.
  5. A gyermekekkel való játszás, az ő tartásuk és megérintésük emeli a hangulatot.
Hozzászólás
Csak bejelentkezett felhasználók kommentelhetnek Bejelentkezés Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.