Mit tehetsz a májadért?

A máj folyamatosan keményen dolgozik azon, hogy megvédjen minket a környezetünkben jelen levő mérgektől, szűrőként szolgál, és eltávolítja a káros anyagokat a szervezetből.

A máj a legnagyobb belső szervünk, amelynek egy sor méregtelenítő funkciója van.

A testünkben áramló vér egészsége nagyban függ a máj állapotától. A „vértisztító” máj, nap mint nap, aktívan tisztítja a vért, és ezzel gyakorlatilag az egész szervezetünket támogatja.

A máj segít eltávolítani a káros anyagokat a vérből, támogatja a hormontermelést, méregteleníti a testet, glükózt bocsát a vérkeringésbe, hogy legyen energiánk, és epét juttat a vékonybélbe, hogy az élelmiszerekben levő zsírt fel tudjuk dolgozni. Most már te is láthatod, mennyi problémát okozhat, ha a máj rosszul funkcionál!

A normál májműködés biztosítása az egész szervezet működésére hatással van!

Májméregtelenítés; máriatövis vs. articsóka

Ha májtisztításra, méregtelenítésre kerül a szó, akkor ezt a 2 gyógynövényt minden népgyógyászati leírás elsőként említi: az egyik az articsóka a másik a máriatövis. – És már jön is a kérdés, hogy melyik a jobb, hatékonyabb, és, hogy lehet-e ötvözni a kettőt?  

A válasz pedig roppant egyszerű. Az articsóka kivonatot akkor ajánlom különösen a figyelmedbe, ha hedonista típus vagy, azaz szeretsz enni, inni, és élvezeti szereket is használsz, mint a kávé, vagy a cigaretta.

A máriatövis kivonatot pedig akkor fogyaszd, ha antibiotikumokat fogyasztottál, környezetszennyezésnek, növényvédő szer maradványoknak és nehézfémeknek vagy kitéve.

Szilimaron, a fő hatóanyag

Fontos megjegyezni, hogy a máriatövis szilimaron tartalmának köszönheti a hatását!

Ez a máriatövis kivonat 160mg szilmaron tartalommal rendelkezik 1 tablettában, és még kolinnal is dúsított, mely a lecitinnel közeli rokonságban álló tápanyag, hozzájárul a normál májműködés, és a normál zsíranyagcsere fenntartásához.

Ismerjük meg a máriatövist

„Véleményem szerint ez a legjobb növényi orvosság mindenféle melankolikus betegség ellen.”  Dioszkoridész  - A melankólia (fekete epe) szóval egykor a máj vagy az epe betegségeit illették; a görög ’melan’ – fekete – és a ’chole’ – epe – szavakból származik (szerk.).

Rengeteg nyilvános tudományos információ érhető el a máriatövisről az interneten is. Ennek az az oka, hogy az egyik legtöbbet vizsgált gyógynövényről van szó.

A máriatövis arról a tejfehér folyadékról kapta a nevét, amely az összetört levélből folyik ki. Magukon a leveleken is fehér mintázatot láthatunk, mintha a növényt tejbe mártották volna.

Modern kutatások

A máriatövis nagyon hosszú ideig rendkívül rossz hírű növény volt. Szúrós és szőrős, gyorsan terjed, és egész hatalmas területeket képes benőni más, kevésbé agresszív növények elől.

Az ókorban sokszor utálatosnak kiáltották ki a máriatövist, mert azt jelezte, hogy egy valaha gazdagon termő földdarab már tönkrement. Még ma is, ha a saját kertedben máriatövist termesztesz, lehet, hogy a szomszédaid ellened fordulnak, amikor a növény elkezdi szórni a magjait. 

Ezek a tényezők képesek voltak elfedni a máriatövis hatásait. De a modern kutatások újra felfedezték, hogy a máriatövis (Silybum marianum) termése, pontosabban a benne található szilimaron mennyire hatékony segítség lehet a mai kor emberének is.

Hogyan fejti ki hatását?

A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a máriatövis úgy segítheti ennek az életfontosságú szervnek a működését, hogy megakadályozza a májban termelődő, és a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését. Sőt voltak olyan kísérletek, melyek azt igazolták, hogy a máriatövis 35%-kal képes megnövelni a glutation koncentrációját.

A magok rágcsálása nem ugyanaz, mint egy koncentrátum!

A máriatövis magjait nyersen is el lehet rágcsálni, vehetünk belőle olajat, vagy tinktúrát, de érdemesebb olyan kivonatot fogyasztani, ahol a hatásért felelős fő hatóanyag, a szilimaron mennyiség standardizálva  van (legalább 80%-ban), mint a jelen kivonatban.

Ráadásul ez a tabletta, nem csak szilimaronra standardizált, de még kolinnal is dúsítva lett.

A máriatövis és a kolin, amelyeket gyakran neveznek májkomplexumnak vagy lipotropkeverékeknek, együtt hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást. Nem utolsó sorban pedig kísérletek bizonyítják, hogy a máriatövis kolinnal történő dúsítása, a felszívódást is fokozza. Vagyis a kolinnal dúsított máriatövis kivonatok felszívódása jobb, mint bármelyik más, közönséges máriatövis készítményé.

Tudtad?

  • A lecitin a kolinnak, pontosabban annak egyik származékának, a foszfatidil-kolinnak az elsőrendű forrása. A foszfatidil-kolin a szervezetbe jutva kolinná alakul át, ezért amikor valaki lecitint fogyaszt, szervezete kolinhoz is jut.

  • A kolin az egyik alkotórésze a májnak, sőt a máj is képes előállítani, kivéve, ha a máj beteg, vagy terhelt, mert ekkor felhalmozódik a zsír a májban és azonnal elindul a májzsírosodás. A kolin gondoskodik arról is, hogy a koleszterint a sejtek felvegyék és hasznosítsák.

  • A kolinból az agyban ingerületátvivő vegyület, az acetil-kolin képződik, amely a memóriát és az izommozgást szabályozó idegek működésének szabályozásában játszik fontos szerepet.

A Máriatövis 5 népgyógyászati alkalmazása:

1. A máj méregtelenítése és egészsége

Az ókori görögök és rómaiak már évezredekkel ezelőtt felfedezték maguknak a máriatövis gyógyhatásait és előszeretettel használták a májjal kapcsolatos betegségek gyógyítására.  Segíthet az élelmiszerekben levő növényvédő szer maradványok, a vízben levő nehézfémek, és a levegőszennyeződés mérgeinek semlegesítésében.

Napjainkban laboratóriumi (in-vitro) kutatási eredmények igazolják, hogy szilimarin hatóanyaga ellensúlyozza még a gyilkos galóca (Amanita phalloides) méreg hatását is, amely az egyik legerősebb ismert májméreg.

A máriatövist különböző májbetegség kezelésében alkalmazzák, pl. droghasználat következtében fellépő májkárosodás, egyéb vegyi anyagok által okozott gyulladásos májbetegségek, vagy például pikkelysömör esetében.

Cirrózis, hepatitis, zsírmáj, sárgaság esetén kiegészítő terápiaként  a gyógyszeres kezelés mellett, hatékony segítséget nyújthat.

2. A bőr egészsége (pikkelysömör)

Általánosságban elmondható, hogy egy  alapos májméregtelenítés számos bőrpanaszra megoldást jelenthet, ám a pikkelysömört kifejezetten összefüggésbe hozzák a máj működésének zavarával. 

A pikkelysömörös betegeknek májkímélő diéta is javasolt!
A máriatövis másként is segíthet, ha pikkelysömörről van szó, csökkentheti a gyulladást, és a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást is lassíthatja.

Mit tehetünk még?

  • Omega3 zsírsavak! Ekcéma vagy pszoriázis, azaz pikkelysömör esetén mindig alacsony a test Omega-3 zsírsavak mennyisége! (magas, standardizált EPA és DHA hatóanyag tartalmú legyen a kivonat). 
  • Gamma-linolénsav, ami nagy mennyiségben található a ligetszépe olajában, fontos lehet gyulladáscsökkentő és természetes hormonrendező tulajdonsága miatt (ide is standardizált kivonat kell). 
  • Nagyon fontos a stresszoldás. A stressz provokálja a pikkelysömört.
  • És külsőleg? Minden kozmetikumot nyugodtan kidobhatunk. Kifejezetten érzékeny bőrre készül, ez a lúgmentes szappan, amivel még hajat is tudunk mosni. Ha pedig bármilyen arc- és testápoló szükségeltetne, akkor hidegen sajtolt szőlőmag olajat használjunk. 

A fenti kiegészítőket együtt érdemes alkalmazni a máriatövissel, és azok gyógyszeres kezelés mellett is fogyaszthatók (soha nem helyette!). Természetesen a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozásról, a bőséges folyadékbevitelről és a rendszeres testmozgásról sem feledkezhetünk meg. Életmódváltás és célzott, jó minőségű tápanyagok, csak együtt működik a dolog!

3. Öregedés ellen

A máriatövis antioxidánsként viselkedik.

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik az antioxidánsok szervezetre gyakorolt hatásával. Az antioxidánsok segíthetnek megakadályozni, hogy a  szabad gyökök kárt okozzanak a szervezetben, és lassíthatja az öregedés folyamatát. Ezen bőrvédő tulajdonságainál fogva, csökkentheti az öregedés látható jeleit, tehát fogyasztásával elejét vehetjük a sötét foltok, a ráncok, szarkalábak és elszíneződések kialakulásának. 

Ugyanezen antioxidáns tulajdonságok tehetik alkalmassá a szem, az ízületek és az izmok egészségének karbantartására.

4. Vércukorszint szabályzás (cukorbetegség)

Az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet szerint meggyőző bizonyítékok vannak rá, hogy a szilimarin, a máriatövis fő hatóanyaga, hagyományos módszerekkel elegyítve hozzájárulhat a diabétesz tüneteinek enyhítéséhez.

Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy amikor cukorbetegeknek szilimarin kivonatot adtak négy héten keresztül, éhgyomorra mért vércukor és inzulinszintjük jelentősen javult a placebót szedő kontrollcsoporthoz viszonyítva.

És ez valószínűleg így is van, mivel részben a máj felelős a hormonok szabályozásáért, többek között az inzulinnak a vérkeringésbe juttatásáért. Az inzulin szabályozza a vércukorszintet, ami diabéteszben különösen fontos. 

5. Epekő, vesekő kialakulása

A máj fontos emésztőszerv, feldolgozza a tápanyagokat és a mérgeket is, amelyek az élelmiszeren, vízen és levegőn keresztül a szervezetbe kerül.
Mivel a máj szorosan együttműködik más emésztőszervekkel – epe, hasnyálmirigy, belek, vesék -, így megfelelő működésének szerepe lehet az epe- és vesekő kialakulásának megelőzésében.

Összetevők:

Hatóanyagok

1 tablettában

Máriatövis kivonat
80% szilimarin tartalomra standardizálva

200 mg
160 mg

Kolinnal dúsítva

85 mg

mikrokristályos cellulóz; maltodextrin; sztearinsav; szilícium-dioxid

Felhasználási javaslat: naponta 1 tablettát bő folyadékkal lenyelni.
Kiszerelés:
2 x 60db tabletta
OETI:
17245/2016

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Ne feledd, az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Fontos, hogy panaszaiddal először mindig háziorvosodat vagy a megfelelő szakrendelést keresd fel! Tudd, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a gyógyszeres kezeléseket, és az oldalon található információk pedig önmagukban nem alkalmasak arra, hogy saját diagnózist állíts fel.