Természetes megoldások makula degenerációra

Bár a makula degeneráció az 55 év feletti lakosságot érintő probléma, napjainkban egyre több, a 30-40 éves korban előforduló diagnózis. Pedig a makula degeneráció, vagy ARMD, szó szerint korfüggő vagy időskori sárgafolt elfajulást jelent.  

Az ARMD tönkreteszi a centrális látást, és lehetetlenné teszi az olyan feladatok elvégzését, mint az olvasás vagy az autóvezetés. Romlik a színlátás, romlik a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, és nő a látótér középső részének homályossága. Ennek eredményeképpen a beteg nem, vagy csak komoly erőfeszítés árán képes olvasni, autót vezetni, tévét nézni, sőt előfordulhat, hogy az emberek és tárgyak felismerése is gondot okoz.

Természetes megoldások makula degenerációra

Mi okozza a makula degenerációt?

A szembetegség jobban érinti a civilizált, iparosodott országokat. A WHO egészségügyi szakemberi azt jósolják, hogy egy évtizeden belül megduplázódik a betegek száma. 

Mindez köszönhető természetellenes viselkedésünknek és életmódunknak, hiszen sokat dolgozunk monitor előtt, mesterséges fénynél és szabadidőnkben is csak a mobilunkat nézegetjük. Természetesen a táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak is szerepe van szemeink egészségében, mivel általános egészségünk is szorosan összefügg a bevitt tápanyagok mennyiségével és minőségével, melyeket nem kapunk meg gyorsételektől és feldolgozott élelmiszerből. Továbbá ott vannak a környezeti tényezők, mint az ózonréteg pusztulása, és az UV-sugárzás, melyek szintén hatást gyakorolnak szemeink egészségére. A kockázati tényezők között szerepelnek olyan civilizációs betegségek is, mint magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, szívbetegség és magas koleszterinszint.

AZ ARMD korral súlyosbodik és sajnos előrehaladott állapotban látásvesztést okoz. Bár műtéttel és gyógyszerekkel lassítani lehet a látásvesztést, a hagyományos orvoslásban egyelőre nincs gyógymód a makula degenerációra.

Mégis, az ARMD nem feltétlen velejárója az idősödésnek. A prevencióban szerepet kapnak a természetes tápanyagok és fitokemikáliák [aktív növényi hatóanyagok], melyek nem csak a betegség kialakulását segítenek megelőzni, de lassítják is a betegség progresszióját.

Mi is pontosan az időskori makula degeneráció?

A makula (sárgafolt) a szem ideghártyájának, a retinának az éleslátásért felelős része, ami nagyon pici, mindössze 1,5mm nagysású terület a szemgolyó hátsó felén, és tele van fényérzékelő receptorokkal. Az ARMD akkor következik be, amikor a szem komponensei már nem tudnak sikeresen megszabadulni a salakanyagoktól, koleszterinnel teli részecskék, az úgynevezett drusenek [sárgás felrakódások] gyűlnek össze a szem mögött, és károsítják a makula fény-receptorait. Ennek következtében sötét, elmosódott vagy vak foltok jelennek meg a látás centrumában, miközben a perifériális látás – a szemünk sarkában – általában változatlan marad. 

Az ARMD tönkreteszi a centrális látást 

A makula degeneráció két típusát különböztetik meg;

a száraz (sejtelhalás) és a nedves (az ideghártya (retina) és az érhártya között érnövekedés indul meg, ami idővel vérzik, innen a név) típusú makula degenerációt. A száraz makula degenerációban az egyén nem ismeri fel az arcokat, nagyítóval olvas, olvasószemüvegeket cserél. Az esetek körülbelül 10 százalékában a makula degeneráció „száraz” formája „nedves”, vagy neovaszkuláris makula degenerációhoz vezet. A száraz típussal ellentétben – amely fokozatosan fejlődik ki -, a betegség „nedves” formája gyors látásvesztést okoz – és a kár helyrehozhatatlan. A „nedves” makula degeneráció felelős az ARMD következtében fellépő látásvesztések 90%-áért.

A karotinoidok segítenek kiépíteni a makula optimális optikai pigment-sűrűségét

A karotinoidok, mint a béta-karotin,  lutein és zeaxantin, zsírban oldódó vörös, narancsszínű és sárga pigmentek, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Ezek a fitokemikáliák döntő szerepet játszanak a szem egészségében.

A lutein természetes módon akkumulálódik a retina középső részén, ahol segít a színek és a finom részletek látásában. Jótékony antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megvédeni a retinát a káros kék fénytől.

Egy másik karotinoidról, a paradicsomban található likopinról tudományosan bizonyították, hogy segít megelőzni a látásvesztést. A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony likopin tartalmú táplálkozást folytató embereknél duplájára növekszik a makula degeneráció kockázata.

Az asztaxantin vörös-narancsszínű karotinoid, ami jelen van krillben, a lazacban és neki köszönhető a szövetek rózsaszínű árnyalata. Az asztaxantin azzal vívta ki a kutatók elismerését, hogy képes megvédeni a retinát az UV sugárzás ártalmaitól.

A szem anatómiája


Több tanulmány, melyek a korral összefüggő szembetegségeket vizsgálták ajánlást tesznek olyan tápanyagokra, melyek csökkenthetik az időskori makula degeneráció kockázatát.

Az AREDS ajánlásai szerint oda kell figyelnünk az Omega zsírsavak pótlására, a karotinoidok, a C-vitamin, cink, és szelén státuszunkra, illetve ezen tápanyagok hiányállapotának kiküszöbölésére. Az AREDS ajánlások olyan embereknek szólnak, akik makula degeneráció szempontjából magas rizikójúnak számítanak.

Hogyan csökkentsük az időskori makula degeneráció kockázatát

Felszívódás

A legnehezebb feladat a sárgafoltot regeneráló antioxidáns tápanyagok célba juttatása. Ennek érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy emelni kell a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, mivel ez juttatja el a luteint és a zeaxantint a retinába. A lenmagolaj és kókuszzsír használata segíti ezt! Ma már olyan technológiai újítások is vannak, mint az ALBION® Zinc Chelazome® szabadalom, ahol egy aminosav kelátkötés garantálja a tápanyagok sárgafoltig történő eljutását. 

A taurin újjáépíti az elhasználódott szöveteket a szemben

A taurin nagy koncentrációban jelen van a retina fényérzékelő sejtjeiben, véd az ibolyántúli sugárzás káros hatásától, és segít megőrizni látásunkat. A taurin szintje csökkenthet, ahogy idősödünk, és hiánya elváltozásokat és a látás romlását idézheti elő. Ma már egy jól komponált szemvitamin nélkülözhetetlen összetevője a taurin.

A Ginkgo biloba javítja az artériás véráramlást és a sejtanyagcserét

A Ginkgo bilobának öregedés-gátló hatása van, és segít megelőzni a szem degeneratív betegségeit. Egy 2002-es klinikai vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Wien Med Wochnschr című német nyelvű orvosi folyóiratban adták közre, a Ginkgo biloba kivonat javította a száraz típusú időskori makula degenerációs páciensek látásélességét.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Központja (UMMC) napi 160 – 240 mg-os dózis ajánl a pácienseknek.

Az Omega-3 zsírsavak a retina karbantartói

Az Országos Egészségtudományi Intézet arról számolt be, hogy a retina sejtjeinek sértetlenségéhez szükség van  EPA és DHA Omega-3 zsírsavakra is. Ezeket a zsírsavakat nagy mennyiségben találjuk meg a vadvízi halolajban, ráadásul étrendi dúsításával számos egyéb élettani hatását is élvezhetjük ezen wellness molekuláknak. 

Segítenek a természetes hormonok is! - Méhpempő

Dr. George W. Rozakis, orvos-biológiai szakember szerint a hormonális egészség és a szem egészsége összefüggenek egymással. Dr. Rozakis azt állítja, hogy a makula degenerációtól szenvedő betegek vérében gyakran alacsony a DHEA [dehydroepiandrosteron] szint, ami az optimálisnál alacsonyabb szintű ösztrogén és tesztoszteron szintek bizonyítéka lehet. A retina ráadásul hormon-receptorokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a hormonok szerepet játszanak a látásban is, mint például a progeszteron.

A makula degeneráció megelőzésében és kezelésében is óriási szerepe lehet a méhpempőnek, hiszen ez a természetes anyag úgynevezett pro-hormonokat tartalmaz. Így a szervezet könnyen készít segítségével hormonokat, ha kell, akkor ösztrogént, ha kell, tesztoszteront vagy éppen progeszteront.