Természetes megoldások makula degenerációra

Bár a makula degeneráció az 55 év feletti lakosságot érintő probléma, napjainkban egyre több, a 30-40 éves korban előforduló diagnózis. Pedig a makula degeneráció, vagy ARMD, szó szerint korfüggő vagy időskori sárgafolt elfajulást jelent.  

Az ARMD tönkreteszi a centrális látást, és lehetetlenné teszi az olyan feladatok elvégzését, mint az olvasás vagy az autóvezetés. Romlik a színlátás, romlik a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás, és nő a látótér középső részének homályossága. Ennek eredményeképpen a beteg nem, vagy csak komoly erőfeszítés árán képes olvasni, autót vezetni, tévét nézni, sőt előfordulhat, hogy az emberek és tárgyak felismerése is gondot okoz.

Természetes megoldások makula degenerációra

Mi okozza a makula degenerációt?

A betegség a civilizált, iparosodott országokat érinti, és a WHO egészségügyi szakemberi azt jósolják, hogy egy évtizeden belül megduplázódik a betegek száma. Mindez köszönhető természetellenes viselkedésünknek és életmódunknak, hiszen sokat dolgozunk monitor előtt, mesterséges fénynél, de egyre több a feldolgozott élelmiszer is, kevesebb a minőségi tápanyag, nem beszélve az olyan környezeti tényezőkről, mint levegő szennyezettség, az ózonréteg pusztulása, és az UV-sugárzás, melyek természetesen mind-mind hatást fognak gyakorolni a szemeink egészségére. A kockázati tényezők között szerepel az életkor, a szegényes táplálkozás, ülő életmód, magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, szívbetegség és magas koleszterinszint.

AZ ARMD korral súlyosbodik és sajnos előrehaladott állapotban látásvesztést okoz. Bár műtéttel és gyógyszerekkel lassítani lehet a látásvesztést, a hagyományos orvoslás csak annyit tud mondani, hogy a makula degenerációra „nincs gyógymód”.

Mégis, az ARMD nem feltétlen velejárója az idősödésnek. A holisztikus szemléletű orvosok állítják, hogy a természetes tápanyagok és fitokemikáliák [aktív növényi hatóanyagok] nem csak lelassítják a betegség progresszióját, de kialakulását is segítenek megelőzni.

Mi is pontosan az időskori makula degeneráció?

A makula (sárgafolt) a szem ideghártyájának, a retinának az éleslátásért felelős része, ami nagyon pici, mindössze 1,5mm nagysású terület a szemgolyó hátsó felén, és tele van fényérzékelő receptorokkal. Az ARMD akkor következik be, amikor a szem komponensei már nem tudnak sikeresen megszabadulni a salakanyagoktól, koleszterinnel teli részecskék, az úgynevezett drusenek [sárgás felrakódások] gyűlnek össze a szem mögött, és károsítják a makula fény-receptorait. Ennek következtében sötét, elmosódott vagy vak foltok jelennek meg a látás centrumában, miközben a perifériális látás – a szemünk sarkában – általában változatlan marad. 

Az ARMD tönkreteszi a centrális látást 

A makula degeneráció két típusát különböztetik meg;

a száraz (sejtelhalás) és a nedves (az ideghártya (retina) és az érhártya között érnövekedés indul meg, ami idővel vérzik, innen a név) típusú makula degenerációt. A száraz makula degenerációban az egyén nem ismeri fel az arcokat, nagyítóval olvas, olvasószemüvegeket cserél. Az esetek körülbelül 10 százalékában a makula degeneráció „száraz” formája „nedves”, vagy neovaszkuláris makula degenerációhoz vezet. A száraz típussal ellentétben – amely fokozatosan fejlődik ki -, a betegség „nedves” formája gyors látásvesztést okoz – és a kár helyrehozhatatlan. A „nedves” makula degeneráció felelős az ARMD következtében fellépő látásvesztések 90%-áért.

A karotinoidok segítenek kiépíteni a makula optimális optikai pigment-sűrűségét

A karotinoidok, mint például a béta-karotin és a lutein, zsírban oldódó vörös, narancsszínű és sárga pigmentek, amelyek gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Ezek a fitokemikáliák döntő szerepet játszanak a szem egészségében.
A lutein természetes módon akkumulálódik a retina középső részén, ahol segít a színek és a finom részletek látásában. Jótékony antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és segít megvédeni a retinát a káros kék fénytől.

Egy másik karotinoidról, a paradicsomban található likopinról tudományosan bizonyították, hogy segít megelőzni a látásvesztést. A szakemberek kimutatták, hogy az alacsony likopin tartalmú táplálkozást folytató embereknél duplájára növekszik a makula degeneráció kockázata.

Az asztaxantin, az algákban található vörös-narancsszínű karotinoid olyan nem-növényi forrásokban is jelen van, mint a lazac, a pisztráng és a garnélarák, és neki köszönhető a szövetek rózsaszínű árnyalata. Az asztaxantin azzal vívta ki a kutatók elismerését, hogy képes megvédeni a retinát az UV sugárzás ártalmaitól.  

A szem anatómiája


„A korral összefüggő szembetegségek, tanulmány” megmutatja, hogyan csökkentsük az időskori makula degeneráció kockázatát.

Az Országos Szemészeti Intézet által végzett kutatás (az AREDS) megállapította, hogy a válogatott karotinoidok és mikro tápanyagok csökkentették az előrehaladott makula degeneráció rizikóját több mint 4700, 55 és 80 év közötti nagy kockázatú betegnél. Az AREDS 2001-ben megfogalmazott ajánlásai szerint napi rendszerességgel kell szedni C-vitamint, Cinket, béta-karotint, szelént, luteint, valamint flavonoidokat és rezet a hiányállapot kialakulásának megelőzésére.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Centruma megjegyzi, hogy a fenti antioxidánsok képesek lelassítani a közepesen súlyos makula degeneráció rosszabbodását, és segítenek elkerülni a látásvesztést.  Öt évvel később az Országos Egészségügyi Intézet felülvizsgálta az AREDS ajánlását, és kiegészítette azt taurinnal és Omega-3 zsírsavval. Az AREDS ajánlások olyan embereknek szólnak, akik makula degeneráció szempontjából magas rizikójúnak számítanak. 

Hogyan csökkentsük az időskori makula degeneráció kockázatát

Felszívódás

A legnehezebb feladat a sárgafoltot regeneráló antioxidáns tápanyagok célba juttatása. Ennek érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy emelni kell a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, mivel ez juttatja el a luteint és a zeaxantint a retinába. A lenmagolaj és kókuszzsír használata segíti ezt! Ma már olyan technológiai újítások is vannak, mint az ALBION® Zinc Chelazome® szabadalom, ahol egy aminosav kelátkötés garantálja a tápanyagok sárgafoltig történő eljutását. A termék itthon is elérhető, a neve: Gold-Lutein® - Világszabadalommal védett szemvitamin. 

A taurin újjáépíti az elhasználódott szöveteket a szemben

A taurin nagy koncentrációban jelen van a retina fényérzékelő sejtjeiben, véd az ibolyántúli sugárzás káros hatásától, és segít megőrizni látásunkat. A taurin szintje csökkenthet, ahogy idősödünk, és hiánya elváltozásokat és a látás romlását idézheti elő. Ma már egy jól komponált szemvitamin nélkülözhetetlen összetevője a taurin.

A Ginkgo biloba javítja az artériás véráramlást és a sejtanyagcserét

A Ginkgo bilobának öregedés-gátló hatása van, és segít megelőzni a szem degeneratív betegségeit. Egy 2002-es klinikai vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Wien Med Wochnschr című német nyelvű orvosi folyóiratban adták közre, a Ginkgo biloba kivonat javította a száraz típusú időskori makula degenerációs páciensek látásélességét.

A Marylandi Egyetem Orvostudományi Központja (UMMC) napi 160 – 240 mg-os dózis ajánl a pácienseknek.

Az Omega-3 zsírsavak a retina karbantartói

Az Országos Egészségtudományi Intézet arról számolt be, hogy a retina sejtjeinek sértetlenségéhez szükség van  EPA és DHA Omega-3 zsírsavakra is. Ezeket a zsírsavakat nagy mennyiségben találjuk meg a vadvízi halolajban, ráadásul étrendi dúsításával számos egyéb élettani hatását is élvezhetjük ezen wellness molekuláknak. 

Segítenek a természetes hormonok is! - Méhpempő

Dr. George W. Rozakis, orvos-biológiai szakember szerint a hormonális egészség és a szem egészsége összefüggenek egymással. Dr. Rozakis azt állítja, hogy a makula degenerációtól szenvedő betegek vérében gyakran alacsony a DHEA [dehydroepiandrosteron] szint, ami az optimálisnál alacsonyabb szintű ösztrogén és tesztoszteron szintek bizonyítéka lehet. A retina ráadásul hormon-receptorokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a hormonok szerepet játszanak a látásban is, mint például a progeszteron.

A makula degeneráció megelőzésében és kezelésében is óriási szerepe lehet a méhpempőnek, hiszen ez a természetes anyag úgynevezett pro-hormonokat tartalmaz. Így a szervezet könnyen készít segítségével hormonokat, ha kell, akkor ösztrogént, ha kell, tesztoszteront, progeszteront vagy éppen inzulint.