Főmenü Termékeink
Problémakörök

Egy orvos hitvallása a világról, az emberekről és az egészségről

Egy orvos hitvallása a világról,
az emberekről és az egészségről


Noha az emberiség napról napra többet ismer meg a világról, és ma már ott tartunk, hogy az elérhető tudás mennyisége szinte évenként megduplázódik, az egyes ember mégis nagyon keveset tud önmagáról, a világban elfoglalt helyéről, életcéljáról, feladatáról, küldetéséről.

A szinte kezelhetetlen tudás és információ mennyiség miatt, az egyén csak egy szűk területet képes megbízhatóan átlátni és kezelni, ezért a különböző szakmákon és hivatásokon belül egyre inkább jellemző a nagyfokú specializálódás. 

egy-orovos-hitvallasa-a-vilagrol.jpg

Ma már nem elég, hogy valaki orvos lesz.

Tovább szűkül a szakosodás, így lesz az orvosból sebész, sebészből kézsebész, traumatológus vagy gyermeksebész lesz. Ez egyfelől jó dolog, mert az adott területen valaki valamiből a legjobb lehet, más oldalról viszont az ember, mint egy egészében kezelendő holisztikus lény teljesen elveszik. Sokszor már nem is a beteget kezelik, hanem csak a tünetet vagy a leletét.

Ezt a helyzetet a kínálati palettán szereplő átláthatatlan mennyiségű gyógyszer-és gyógyhatású készítmény csak tovább tetézi.

A betegségek túlnyomó része életmódfüggő, vagyis könnyen elsajátítható ismeretek megszerzése révén nem túl bonyolult életmód - rendezéssel szanálható.

Azt gondolom, hogy a betegeket igazából rendszeresen szűrni kellene, oktatni és jó tanácsokkal ellátni, jó példával elől járva az egészséges életmód felé terelni őket. Sokszor akár, csak egy megértő beszélgetéssel is sokat tehetünk a beteg érdekében. 

egy-orovos-hitvallasa-az-emberekrol.jpg

Ma már vitathatatlan, hogy a legtöbb betegségnek lelki háttere van.

A magunkkal cipelt önértékelési zavarok, önbizalomhiány, bűntudat, harag, düh, az életünkért, egészségünkért vállalandó felelősség hiánya, a hosszú távú életcél hiánya mind azt „eredményezi”, hogy állandó megfelelési kényszerben élünk, nem tudunk nemet mondani, azt gondoljuk, hogy nem vagyunk elég jók, és nem szeretnek bennünket. Ez folyamatos stresszben tart mindnyájunkat, amiből csak nehezen tudunk kitörni.

Amikor már szervezetünk nem bírja az állandó negatív ingereket, vagy nehezen dolgozzuk fel a frusztrációkat, akkor következik be a betegség. Ilyenkor nemcsak az a megoldás, hogy orvoshoz rohanunk, aki gyógyszert fog adni nekünk, hanem meg kellene keresni a betegség lelki kiváltó okát és azt megszüntetni.

Mindenkivel tudatosítani kellene, hogy a sikeres, minőségi élet titka a kellő önismeret, önmagunk elfogadása, az önbecsülés, a hosszú távú életcél kitűzése, az életünk végéig tartó tanulás és a mások javára történő cselekvés.

Saját életcélom és hitvallásom az, hogy szerény tudásommal ehhez a nemes törekvéshez hozzájárulhassak. Szeretném, ha minél több embert meggyőzhetnék arról, hogy küldetése, feladata van ezen a földön, amihez a megszületésével kapott „jogosítványt”.

egy-orovos-hitvallasa-az-egeszsegrol.jpg

Minden ember egyedi, önmagában értékes és szeretetre méltó.

Világra jöttekor mindenki egy kis ládikát kapott maga mellé, amely tartalmazza mindazt a tudást, amire a sikeres, boldog élet eléréséhez mindenkinek szüksége lehet: hogyan viszonyuljon másokhoz, hogyan tanuljon hatékonyan, tartsa karban lelkét és testét, hogyan nevelje, szeresse utódait, tűzzön ki életcélt és cselekedjék mások boldogulására. Csupán egy dolgot nem adtak ehhez hozzá: a kulcsot. Ezért viszont mindenkinek magának kell megdolgoznia.

Ennek a kulcsnak a megleléséhez kívánok mindazoknak segíteni, akiknek igényük van erre egy egészségesebb, tudatosabb, igényesebb élet reményében.

Dr. Bakanek György
szakorvos
életmód szaktanácsadó

Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.