Fékezzük meg a cukorbetegséget

A diabétesz és prekurzora, az inzulinrezisztencia fenyegeti egészségünket leginkább a 21. században. Olyannyira, hogy az minden ma született 3 gyerek közül 1-et érinteni fog felnőtt korában. A háttérben mérgező élelmiszerek, a stressznek való kitettség és az ülő életmód, valamint a környezetünkben levő toxinok tragikus következménye áll.

fekezzuk-meg-a-cukorbetegseget2.jpg

Ezek a problémák azonban teljes mértékben kivédhetőek, és gyakran visszafordíthatóak, ha határozottan változtatunk életmódunkon, táplálék kiegészítőinken, stressz kezelési módszereinken és testmozgásunk mennyiségén.
 

Diabétesz Világnap

A cukorbetegség terjedésének komolyságát a minden évben, november 14.-én megrendezett Diabétesz Világnap is jelzi. 1891-ben ezen a napon született Frederick Banting, az inzulin felfedezője, aki John James Rickard Macleod biokémikussal közösen részesültek orvostudományi Nobel-díjban 1923-ban.


A hazai és a nemzetközi prevenciós konferenciákon és kísérőprogramokon egy napig a cukorbetegségé a főszerep. A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1991 óta rendezi meg a Diabétesz Világnapot, amivel világszerte próbálják felhívni a figyelmet, a betegség járványszerű terjedésére.
 

I-es és II-es típusú cukorbetegség, illetve az  IR

Az I-es típusú cukorbetegek vele született cukrosok. Az I-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet saját immunrendszere tévedésből hasnyálmirigy sejteket támad meg és pusztít el (autoimmun folyamat). Az I-es típusú cukorbetegség esetszáma minden 20 évben megduplázódik! Az óriási növekedés környezeti tényezőkre vezethetőek vissza, mert ilyen rövid idő alatt nem képzelhetőek el genetikai változások.

Cukorbetegség I-es, II-es típusa és az Inzulinrezisztencia

 • I-es típusú cukorbetegséggel élni napi 24 órás, heti 7 napos elfoglaltságot jelent. A betegeknek folyton azon kell gondolkodniuk, hogyan kezeljék a betegségüket.  Nagyon nehéz azonban elérni ugyanis a normális vércukorszintet, és így a diabétesz kezelése az I-es típusú cukorbetegséggel élő egyén és szerettei számára, továbbra is kimerítő napi feladat marad.

  Több mint a felük a modern gyógyszeres kezelés ellenére is, a nap jelentős részében túl magas cukorszinttel (hiperglikémia), és naponta egy óránál is tovább túl alacsony a vércukorszinttel  (hipoglikémia) él
   
 • A II-es típusú diabetes mellitus szerzett cukorbetegség, ami főként a 40 felettieknél jelentkező betegség, de elhízás esetén bármely életkorban előfordulhat.
   
 • Az inzulinrezisztencia (IR) pedig az az állapot, ahol ez a folyamat még visszafordítható lenne, hiszen néha évekkel is megelőzi a II-es típusú cukorbetegség kialakulását, és sajnos sokan nem is tudnak róla, hogy ebben szenvednek.
   

Inzulin hatása cukorbetegségben, és IR-nél

Az inzulin egyik feladata az, hogy általa a test sejtjei glükózt vonjanak ki a vérből és hasznosítsák azt. Ez az egyik módja annak, ahogyan az inzulin szabályozza a vér glükóz (vércukor) szintjét. Hatását az által fejti ki, hogy az inzulin receptorokat a sejtek felszínéhez tapasztja. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha az inzulin „kopogna” a sejtek „ajtaján”. A sejtek meghallják a kopogást, ajtót nyitnak, és beengedik a glükózt, hogy fel tudják használni. Inzulin rezisztenciában az izmok nem hallják a kopogást (rezisztensek).

Inzulin hatása

A hasnyálmirigy tehát arról értesül, hogy több inzulint kell előállítania, ami növeli a vér inzulinszintjét, és ez hangosabb kopogáshoz vezet. Amikor a vércukorszint elér egy bizonyos, abnormális pontot, már jelen van a II-es típusú diabétesz.

A cukorbetegség előfutáraként is emlegetett inzulinrezisztenciánál a szervezet már érzéketlen az inzulinnal szemben, így magasabb inzulinadagra van szüksége. Cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy vagy részben, vagy egészében képtelen az inzulinhormon termelésére.  Igazi veszélyt jelent, hogy az érintettek többsége nem is sejti, hogy nála ez gond. Intő jel lehet azonban az elhízás, különösen a hasi térfogat növekedése!
 

A cukorbetegség a vércukor feldolgozásának zavarát idézi elő

mert inzulin nélkül a sejtek képtelenek lesznek a vérből kinyerni a táplálásukhoz elengedhetetlen szőlőcukrot (glükózt), ez pedig azt eredményezi, hogy a vércukorszint megemelkedik. A vérből vizelettel kiürül a szőlőcukor, ennek következtében a sejtek folyamatos éhező állapotban maradnak.

Ha felborul a harmonikus cukorháztartás, az dominóelvként hat, ami az egyik szerv működésében okoz problémát, majd dönti magával a többit is.
 

Kiváltó okok? Természetellenes viselkedés

Sokat használom ezt a kifejezést, mint gyökerét a problémának. A leggyakoribb kiváltó okok ugyanis a

 • a mozgáshiány
 • az elhízás
 • az élvezeti szerekkel való visszaélés (különösen a dohányzás és az alkohol)
 • a stressz, ami észrevétlenül indítja be a folyamatot és 
 • a helytelen táplálkozás

Tudnod kell!
 

A megemelkedett vércukorszint csak egy tünet, nem maga a probléma. A valódi problémát az évtizedeken keresztül folytatott ülő életmód, a sok finomított szénhidrát fogyasztása és a környezeti ártalmak jelentik.  A legtöbb gyógyszer és inzulinterápia a vércukorszint csökkentésére irányul, az inzulin mennyiségének növelésével. A több mint tízezer beteg bevonásával elvégzett ACCORD próba tanúsága szerint ez rossz ötlet.

Az intenzív glükóz csökkentő csoportban nem volt kevesebb szívroham, és több beteg halt meg. És nyugati világ mégis minden évben milliárdokat költ az ilyen típusú diabétesz kezelésére, annak ellenére, hogy bebizonyosodott: az életmód többre képes, mint a gyógyszerek.
 

Az alábbi irányelvekkel drámai változások
at fogunk észlelni

az egészség, a testsúly, és a cukorbetegség terén egyaránt. Sok beteg képes volt teljesen leszokni az inzulinról, ha idejében és erőteljesen változtatta meg életmódját az alábbiak szerint.

 

cukorbetegseg-leggyakoribb-kivalto-okai.jpg

1. A legnagyobb gond: étkezés
 

Rengeteg cukrot viszünk be szervezetünkbe, nap, mint nap, felesleges inzulincsúcsokkal megterhelve hasnyálmirigyünk működését. Rengeteg „üres kalóriát” fogyasztunk, feldolgozott és rossz minőségű élelmiszereink tápanyag tartalma pedig meglehetősen silány. Pedig sokszor halljuk: kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás!

Természetes cukorhelyettesítők

 • Ne egyél olyan élelmiszereket, amelyek finomított fehér lisztet és cukrot tartalmaznak, pl. kenyerek, gabonapelyhek (kukoricapelyhek, cukorbevonatos pelyhek, puffasztott gabonák és édesített pelyhek), lisztből készült tészták, péksütemények és cukrászsütemények. 
 • Kerülj minden olyan élelmiszert, amelyben magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup van.
 • Dobd ki az összes mesterséges édesítőszer (aszpartám, szorbit, stb.) és a koffeint. 
 • Ne igyál gyárilag előállított gyümölcsleveket, mert rengeteg cukrot tartalmaznak (préselj inkább saját magad dzsúszokat sárgarépából, zellerből és céklából vagy más gyümölcsök és zöldségek kombinációiból).
 • Kerüld a hidrogénezett vagy részben hidrogénezett olajokat (amelyek a vérben transzzsírokká alakulnak), és amelyek előfordulnak a legtöbb ropiban, csipszben, süteményben, cukorkában, péksüteményben és ömlesztett sajtban. 
 • Hagyd ki a finomított olajokat is, pl. kukorica-, sáfrány-, napraforgó-, mogyoró- és repceolaj.
 • A tej pedig nem felnőtteknek való ital, magas a szénhidrát tartalma és inzulincsúcsokat idéz elő. 
 • Ne vidd túlzásba az alkoholt se, maradjunk az egészségesnek mondott heti három pohár vörösbornál.
   

Vércukorbarát élelmiszerek

Tudd, mit eszel, hogy tudd, mit okoz benned! Csak figyelni kell a csomagolásokon a megfelelő jelöléseket. Minden élelmiszernek létezik egy besorolása, aszerint, hogy a benne lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben. Ezt nevezik glikémiás indexnek (GI). A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsabban szívódnak fel, ami után az inzulin –és a vércukorszint is megemelkedik, majd zuhanórepülésben esik vissza, éhségérzetet hagyva maga után. 

Vércukorbarát étkek

Az alacsony GI termékek ezzel szemben lassabb felszívódást biztosítanak, így a hasnyálmirigynek kisebb inzulinadagot kell elválasztaniuk a feldolgozásukhoz. Érdemes alacsony GI élelmiszereket fogyasztanunk, amivel nemcsak a cukorbetegség kialakulását előzhetjük meg, de a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.

Dr. Natur étkek bio és reformélelmiszereit  a szerint válogattuk, hogy megfeleljenek az alacsony GI szint kívánalmainak.
 

2. Kevesebb stressz, kisebb cukor

A stressznek drámai szerepe van a vércukorszint ingadozásában. A stressz inzulinrezisztenciát okoz, elősegíti a testsúlynövekedést a test középső részén (alma típusú elhízás), növeli a gyulladásokat és végső soron cukorbetegséget okozhat. Rendkívül fontos tehát a minket érő, mindennapi stressz kiegyensúlyozása, segít ebben: a rendszeres relaxáció, például a jógázás, a légző gyakorlatok, a progresszív izomlazítás, az irányított képalkotás, a forró fürdők, a torna, a meditáció, a masszázs, a hipnózis, sőt még a szeretkezés is. A túlélésünk függ tőle!

stressz-megemeli-az-inzulint.jpg

Nagyon sokszor felhívom a figyelmet az adaptogén gyógynövények erejére. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen fantasztikus az, ahogy kifejtik hatásukat. Legegyszerűbben ezt úgy lehet leírni, hogy az adaptogének a stresszhez való alkalmazkodásunkat segítik, szedálás és a hozzászokás veszélye nélkül. Ha összesűrűsödtek a gondok, vagy nem találunk kiutat, ezek a gyógynövények felemelik a fejünket, kihúzzák a gerincünket és mehetünk is tovább. Ha érintett vagy, akkor kattints erre a linkre, és olvass tovább>>>
 

3. Mozgással a kiegyensúlyozott vércukorért

A rendszeres testmozgás segít megelőzni a cukorbetegséget, csökkenti a szövődmények rizikóját, sőt, segít azok visszafordításában is. A mai napig nincs jobb szénhidrát anyagcsere serkentő nála. A testmozgásnak meghatározó jelentősége van az inzulinérzékenység szempontjából.

mozgassal-elozd-meg-a-cukorbetegseget.jpg

Nem mozogsz rendszeresen? Valahol el kell kezdeni! Kezdetben az ütemes séta is megteszi, de az is naponta minimum 30 perc legyen, és képzeld a vacsora utáni séta még hatékonyabban képes csökkenteni a vércukorszintet! Energikusabb és rendszeres testmozgásra van szükség a súlyosabb inzulin rezisztencia vagy a cukorbetegség megfordításához. Gyakran a tartósan, hetente 5-ször vagy 6-szor, napi 60 percen át végzett testmozgás vezet ahhoz, hogy a cukorbetegséget teljesen az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani. A megcélozott pulzusszám 70 - 85 %-án kell dolgozni, amit úgy lehet kiszámítani, hogy 220-ból kivonjuk az életkort és az így kapott számot megszorozzuk 0,70 - 0,85-tel.
 

4. Étrend kiegészítők 
- amikkel rendben lesz a vércukorszinted!

A legjobb gyógynövények és étrend kiegészítők cukorbetegeknek! Ez a 9 növény és étrend kiegészítő ígéretes eredményeket mutat a vércukorszint csökkentésében, az inzulin érzékenység növelésében, valamint a magas vérnyomás és a koleszterinszint mérséklésében.

9 VÉRCUKORSZINTET SEGÍTŐ TÁPANYAG

cukorbetegseg-termeszetes-etrend-kiegeszitoi.jpg

 

1. Mi az, hogy növényi inzulin?

Azokat természetes vércukorszint szabályzó vegyületek hívjuk így, amik segítségével nem csupán a vércukorszint szabályozható, de a cukorbetegséggel járó alattomos szövődmények is kivédhetők. A diabétesz szövődményei az összes szerv működését hátrányosan befolyásolják, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemeket és a veséket. Sokszor csak akkor derül fény a cukorbetegségre, amikor már megjelennek az olyan komplikációk, mint a szívinfarktus, a szexuális zavarok, a látásromlás vagy a veseelégtelenség.

novenyi-inzulinok.jpg

A fekete áfonya antocianin neomirtillinjei és az inulin például ilyen növényi inzulinok. Kettejük kombinációjában nem csak a jó, hogy szabályozzák a vércukorszintet, de az áfonya sejtfalából az inulin további hatóanyagokat szabadít fel, és segíti azok sejtszintű beépülését is.

Az inulin ráadásul a hasznos bélbaktériumok kedvenc csemegéje, amitől ezek a bélflórában élő probiotikus törzsek sokasodni fognak. Mivel a bélflóra hasznos bélbaktériumai biztosítják az immunrendszer 70%-át, ezzel nagymértékben felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok is. Olvass tovább, Fekete áfonya és inulin prebiotikum»
 

2.  Feledkezz meg a cukorbetegségről: Kapormag!

A kapormag kivonat természetes módon képes szabályozni az inzulinszintet és kontrollálni a vércukorszintet, amit még 1-es típusú cukorbetegség esetén is javasolnak. Azzal is a diabétesz ellen dolgozik, hogy szabályozza a pajzsmirigyet és támogatja az immunrendszert.  Cukorbetegeknek és metabolikus szindrómában szenvedőknek a fogyasztása, egyenesen kötelező! Feledkezz meg róla, hogy cukorbeteg vagy, hiszen segítségével erőfeszítés nélkül kontroll alatt tarthatod a vércukorszintedet.

feledkezz-meg-a-diabeteszrol-szerves-kapormaggal.jpg

Fontos, hogy egyéb egészségügyi előnyökre is számíthatunk, ha a kapormag kivonat fogyasztása mellett döntünk. A kapormag gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai ugyanis az emésztőrendszerre, és az immunrendszerre is hatást gyakorolnak, és még a görcsös fájdalmak enyhítésében is kiveszik részüket, hiszen görcsoldó hatással vannak a simaizomra. 

A kapormag elősegíti az emésztést, gyakorlatilag az emésztésben részt vevő összes szervre hatást gyakorol. Ahhoz azonban, hogy a hozzá fűzött reményeket beváltsa, nagy mennyiségben kell fogyasztani. Így született meg az a szerves krómot is tartalmazó kapormag kivonat, ami; tablettánként 3000mg kapormag őrleménynek megfelelő kivonatot tartalmaz >>
 

3. Szerves króm: kevesebb zsír, több izom

A króm története 1957-re nyúlik vissza, ekkor fedezték fel a sörélesztőben is megtalálható vegyületként, ami megakadályozta a vércukorszint csökkenését az életkor előrehaladtával. Ettől kezdve a krómot, a „glükóz tolerancia faktor” (GTF) összetevőjeként azonosították, ami segít a szervezetnek az inzulin jobb hasznosításában, mivel elősegíti, hogy az inzulin glükózt vonjon ki a vérből és a sejtekbe szállítsa, energiaellátás céljából.

szerves-krom-tabletta.jpg

A króm másik népszerű felhasználási területe, a túlsúlyos vagy elhízott egyének fogyását elősegítő hatás, a króm ugyanis részt vesz az izomszövetek építésében és a zsírégetésben. Csillapítja az evési rohamokat, a kényszeres evést. Csökkenti a test zsírtartalmát és növeli az izomtömeget, segíti a zsír-és cukoranyagcserét szabályozó enzimek működését, valamint fontos ásvány szívbetegségek megelőzése céljából.

A króm segít szabályozni a vér koleszterin és triglicerid szintjét is. Pótlása egyaránt javasolt cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával élőknek. Szerves krómtabletta 200 mcg króm-ionnal tablettánként! >>>
 

4.Cink, az inzulin felépítője

A cink 2 hormon építőköve, és 300 enzim alkotóeleme. Cinkre a szervezet teljes sejtállományának szüksége van, megszámlálhatatlan anyagcsere folyamat része. A cink nem csak az inzulin hormon felépítője, de a pajzsmirigyhormonoké is. Mivel a cink  természetes vércukorszint szabályzó, ami fogékonnyá teszi a sejtek receptorait az inzulin felvételére, azt nem csak II-es típusú cukorbetegségnél, de inzulinrezisztenciánál, és az IR-rel gyakran párban járó pajzsmirigy alulműködésénél is fontos az étrendhez adagolni.

szerves-cink-az-inzulin-felepitoje.jpg

Sajnálom, hogy a cinkről kevés szó esik, pedig  a hiányzó cinket rendkívül nehéz pótolni, hiszen nagyon kevés az olyan élelmiszer, amiből közvetlenül megkaphatnánk azt a mennyiséget, amire szükségünk van. A Cinkhiány oka: a környezetünk elsavanyodása.

Az ember a tápláléklánc végén, sajnálatos módon egyre kevesebb létfontosságú cink ásványhoz jut, köszönhetően a tömegtermelésnek és tömegtermesztésnek, ami kilúgozott (kizsákmányolt) földeket eredményezett. A cinket (ez igaz a cink "kistestvérére" a szelénre is), mint a szervezet működésének egyik elengedhetetlenül fontos résztvevőjét a termőtalajban kéne megtaláljuk. Az ásványi anyagok hiányára, már a 40-es évek óta folyamatosan hívják fel a figyelmet a szakemberek….

A szegényes táplálkozáson kívül egyéb körülmények is hozzájárulhatnak a relatív cinkhiányhoz szervezetünkben. Fertőzések, traumák, stressz és szteroidok szedése csak néhány példa, amikor a szervezet plusz cinkmennyiséget von el a vérből, és ezzel relatív cinkhiányt idéz elő. A cink külső pótlása legjobb, ha szerves formában történik, így a cink magas –és sejtszintű biohasznosulással jut be a szervezetbe, a könnyebb hasznosulás érdekében. >>>
 

5. Greente spray, kulcs a sejteket nyitó zárhoz

Charles Poliquin szerint „az inzulinrezisztencia olyan, mintha kulcsra lenne zárva a sejtjeidhez vezető ajtó”.  A zöld teából kivont antioxidáns az epigallokatekin-3-gallát, vagy röviden EGCG, a lelke a Greente spray étrend kiegészítőnek.

egcg-antioxidans-a-jobb-inzulinfelvetelert.jpg

Ez a viszonylag új tápanyag a sejtek inzulinérzékenységét fokozza, ami segít a sejteknek újra meghallani a „kopogást”. Ez elsősorban a metabolikus szindróma és az inzulinrezisztencia állapotába került szervezetnek kedvez, mivel az EGCG hatására a sejtek könnyebben és jobban tudnak az inzulinhoz kapcsolódni, mely segíti az ideális glükóztartalom felvételét.

A sejtek így nem éheznek tovább, nem keletkezik többlet inzulin, amivel a hasnyálmirigy inzulin előállítása is a megfelelő szinten marad.

Hatásai azonban ezzel még nem érnek véget, mert étvágycsökkentőként és zsírégetőként is bizonyított, ez a sejtvédő antioxidáns. Az EGCG antioxidáns blokkolja a szénhidrát-és a zsíranyagcsere bizonyos enzimjeit, előmozdítja olyan zsírrétegek lebontását, amiktől már régóta nem tudtál megszabadulni, miközben egyenletesen tartja a vércukorszintet. Greente spray - zsírégető és étvágycsökkentő antioxidáns koncentrátum. Inzulinrezisztenciások! >>>
 

6. Konjac liszt

– (Glükomannán, Ördögnyelv) - zselésítő, étvágycsökkentő rost.
 

Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a XXI. századi ember vészesen alacsony rostfogyasztásával óriási hibát követ el. Kevés reklámkampány szól arról, hogy az emberek növeljék a rostanyagok bevitelét, pedig a rosthiány bizonyítottan összefügg a cukorbetegséggel, de az a szívbetegségek, emésztési panaszok, aranyeres gondok és a vastagbél különböző betegségeinek kialakulásában is az egyik fő tényező. A rostban gazdag étrend csökkenti a szervezet inzulinszükségletét, és előnyös a cukorbetegeknek, mivel lassítja a cukor felszívódását a bélből.

konjac-liszt-az-etvagycsokkento-rost.jpg

A konjac rost az egyik legjobb alternatívát nyújtja, ráadásul kalóriamentesen! 10 perccel étkezések előtt, egy pohár vízzel elfogyasztva segít csökkenteni az étkezés utáni vércukorszintet, és hosszú távon javítja a vércukor-szabályozást, miközben csökkenti az étvágyat és a koleszterinszintet.

Én magam kötelezően írnám elő fogyasztását mindenkinek, hiszen a diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, ami számos betegség kialakulását gátolhatná meg, mint ahogy azt fent is láthatjuk, és amihez hozzávehetném még a székrekedést, a magas koleszterinszintet, vagy az elhízást is. Egy különleges, kalóriamentes rostpótló. Konjac lisztet mindenkinek! >>>  
 

7.Lepkeszegmagot a változókor tüneteire

Hölgyeim! A lepkeszegmagot, vagy más néven görögszéna kivonatot feltétlen meg kell ismernetek, ugyanis a magok fitoösztrogén forrásként szolgálnak. A fitoösztrogének, olyan ösztrogénhez hasonló szerkezetű, természetes vegyületek, melyek a hormonális egyensúlyt szabályozzák, de mindezt ösztrogén mellékhatás nélkül teszik. A fitoösztrogének szelektív ösztrogénmodulátorok (SERM), csak az ösztrogén által nem használt receptorokhoz kötődnek, és mellékhatások nélkül segítenek jó irányba terelni a hormonháztartást.

lepkeszegmag-segit-a-valtozokorban.jpg

Legismertebb tulajdonságaik; enyhítik a változókori tüneteket, és azok szövődményeit, mint csontritkulás, diabétesz, magas vérnyomás, izomsorvadás (kellemes mellékhatásuk pedig az, hogy feszesebbé, teltebbé varázsolják a kebleket).

Ez a mikronizált lepkeszegmag tabletta  természetesen lassítja a cukrok felszívódását, és szabályozza a vércukorszintet. Az Indiában található dzsaipuri Cukorbetegek Kutató Központjában kísérletekkel tesztelték a lepkeszegmag kivonat hatását a vércukorszintre.  

Az eredmények nem csak a vércukorszint, de a koleszterin –és vérzsír szintek csökkenését is igazolták. Mikronizált Lepkeszegmag (görögszéna) tabletta. Klimax és szövődményei >>>
 

8. Zöld kávé tea és a szerves zöldkávébab tabletta

A zöldkávéban található klorogénsav az étkezések után bekövetkező inzulincsúcsokat tartja kordában. Ez különösen hasznos akkor, ha nem mindig sikerül a szigorú diéta, ami persze nem azt jelenti, hogy nem kell diétát tartani! De bizony előfordul, hogy picivel több CH-kerül a tányérra.

zold-kave-lelke-a-klorogensav.jpg

Egy 17.000 emberen végzett kutatás igazolta először a 2000-es évek elején, hogy a zöld kávébab klorogénsavjainak fogyasztása, akár 50%-kal csökkentheti a diabétesz kockázatát. A dózis azonban nem mindegy. Egy teafilter ahol 10% a klorogénsav  tartalom tökéletes prevenciós céllal.

Ha azonban már IR-t vagy cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor ennek a dózisnak az ötszörösére-tizenötszörösére van szükség naponta az eredményekhez. Az, aki pedig súlyfelesleggel is rendelkezik, ötvözze a tabletta és a tea kivonatokat, vagy más étrendi kiegészítővel, tápanyaggal fokozza a hatást, diétája és életmódváltása mellett. (Erre szoktam én mondani: az egyensúlyvesztés mértéke meghatározza a dózist és a tápanyag kombinációkat.)

A klorogénsav többféleképp is hatást gyakorol a vércukorszintre: 1. gátolja a glukóz-6-foszfát enzimet, ez az ami az inzulincsúcsokért felel. 2. megakadályozza a glükóz felszívódását a béltraktusból. 3. gátolja egy bélenzim az alpha-glukozidáz működését, ami az összetett cukrot hasítja alkotórészeire és segíti annak felszívódását. 4. csökkenti az éhgyomri vércukorszint értékeket. 5. növeli az adiponectin nevű hormon szintjét, ami fokozza az inzulinérzékenységet.

Nem mellesleg a zöldkávébab klorogénsavja a súlyfelesleggel is felveszi a kesztyűt. Nagyon fontos, hogy csökkenti a máj zsírosodását, ami fő probléma a súlyukat leadni nem igazán tudó egyéneknél, és kapcsolódó tünete a legtöbb inzulinrezisztensnek. Szerves zöldkávé tabletta, 50% klorogénsav tartalommal tablettánként >>>
 

Milyen tápanyagok hasznosak még?

 • A ligetszépe olaj (500 - 1,000 mg, naponta kétszer) segít kiküszöbölni a cukorbetegeknél gyakori hiány-állapotokat

 • Magnéziumpótlás (200 - 600 mg naponta) támogatja a glükóz anyagcserét. Cukorbetegeknél gyakori a magnéziumhiány!

 • Az antioxidánsok (pl. C- és E-vitamin) fontos szerepet játszanak a vércukorszint csökkentésében és szabályozásában.

Tudd, mennyi cukrot eszel!

Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben kiadott ajánlása szerint, egy felnőtt napi cukorbevitele nem szabadna, hogy meghaladja a napi kalória bevitel 5%-át, ami nagyjából 25 grammnyi cukormennyiséget jelent. Mennyi 25 gramm?

Hogy szemléletesebbé tegyem, például 5 evőkanálnyi mogyorókrém vagy fél liter kóla. Nem is beszélve az olyan élelmiszerekről, amikről nem gondolnánk, hogy hozzáadott, szemmel nem látható cukormennyiséget is tartalmaznak.

nem-mindegy-mennyi-cukrot-eszel.jpg

Figyelj a tünetekre és rizikófaktorokra!

 • A II-es típusú cukorbetegség tünetei lehetnek:
 • fáradtságérzet
 • homályos látás
 • szomjúságérzet
 • romló immunrendszer, ami gyakori fertőzéseket eredményez
 • folyamatos súlycsökkenés nagy étvágy mellett is
 • gyakori vizeletürítés
 • szexuális problémák
 • elsötétedő bőrelváltozások (különösen a hajlatoknál)
   

cukorbetegseg-jellemzo-tunetei.jpg

Összegzés

Most tartsunk egy belső túrát, amit önvizsgálattal kössünk össze. A felsorolt tápanyagokkal ugyan eredményesen szinten tarthatjuk vércukorszintünket, hiszen nagyszerű segítői lehetnek diétánknak, azonban ebben az esetben is kulcsfontosságú a helyes és tudatos életmód megválasztása, a gondosan felépített étrend, és persze az egészségmegőrző mozgás. Egy tanácsot viszont mindig érdemes megfogadnunk. Maradjunk mindig a mértéktartó aranyközépúton, abból még sosem volt baj.

teljes-elet-cukorbetegen.jpg