Az ehető virágok azóta szerepelnek az étlapon,
amióta az ember étkezik.

Ha rászánsz egy kis időt a növények tanulmányozására, akkor rá fogsz jönni, hogy Te is rengeteg ennivaló virágot lelhetsz környezetedben, vagy akár saját kertedben.

Sok gyomnak nevezett növény, mint például a pitypang vagy a cikória, salátába vagy szendvicsekbe téve ehető, de a csalán és az ecsetpázsit fű is elfogyasztható. A rózsát például C-vitamin tartalma miatt esszük, de még a lila orgona is ehető és ízletes. A legtöbb mindennapi virág, például a lonc, a napraforgó, a böjtfű és a jázmin is megjelenik éttermi tányérunkon ehető körítésként.

Melyik lesz a Te kedvenc ehető virágod?

Ez nem költői kérdés! Hogy milyen virágokat szolgálnak fel a vacsorához a tányéron, a Te ízlésétől és az alkalomtól függ. Ehető vad- és termesztett virágok tucatjai léteznek. Melyek felelnek meg Neked? Segítek, hogy választhass!

Kedvenc virágom a Levendula, amit minden kertbe kötelező ültetni, ahol ehető virágokat termesztünk. Természetesen az Én kertemből sem hiányzik ez a gyönyörű, nyugtató hatású, ehető, és sokoldalú gyógynövény. A ház különböző helyiségeiben elhelyezve kellemes illatról gondoskodik, a hálószobától a fürdőszobáig. 

 Levendulacsokor a kertemből…

 
Levendulacsokor a kertemből…

A levendulát sokféleképpen lehet a konyhában felhasználni, akár édes, akár sós ételekhez. Kenyér, sütemény, lekvárok, marhahús, bor, szószok, pörköltek és tejsodók ízesítésére régóta használják. A virágból egy picit hozzá lehet adni a pezsgőhöz is.  Évelő növény, minden méretű és típusú kertbe illik, és jól lehet szárítani, és így egész évben bármikor a rendelkezésünkre áll. Nemrégiben egy illatvacsorán vettem részt, ahol a magát csak hobbiszakácsnak nevező Bíró Botond Boldizsár parfümséf levendulával komponált ételeket tálalt elém. Köszönöm Neked Parfümséf!  
 

Levendula illatvacsora - az előétel; Fügés gorgonzola levendula mézzel, és a desszert; Japán sajttorta levendulás áfonyaöntettel Levendula illatvacsora - az előétel; Fügés gorgonzola levendula mézzel,
és a desszert; Japán sajttorta levendulás áfonyaöntettel 

Szinte mindenki tudja, hogy a pitypang vagy gyermekláncfű ehető vadvirág, és játszani is lehet vele. Úgy is gondolhatunk rá, mint ingyenes cikória- vagy endívia helyettesítőre a salátánkba. Kisgyerek koromban kezdődött kapcsolatom a pitypanggal. Ki ne fújta volna szét a pitypang magjait a szélbe? Édesanyám sokszor a kezembe adott egy kést meg egy nagy papírzacskót, és elküldött pitypangért vacsorára. Nagyszerű lakomát csaptunk a rántott virágfejekből. Érdekes belegondolni, mi minden változott meg azóta...  A virág sárga részei édesek, szinte mézízűek. Finom házi bort lehet készíteni belőlük, a szirmok feldobják a salátát, és palacsintába is lehet tenni. A zöld részeket azonban le kell vágni róla, hacsak valaki nem szereti a kesernyés ízt. És mint minden vadon termett növény esetében, amikor leszedjük őket, figyelemmel kell lenni a környezetszennyezésre is. Virágnyelven a pitypang jóslatot, jövendölést jelent.

A körömvirág (calendula), jól ismert ehető virág. Sok szakács belecsempész néhány körömvirág szirmot a tojásba vagy rizsbe, hiszen ez a „szegény ember sáfránya”. A tojás sárgája sötétebb lesz, ha a tyúk körömvirágot is kap enni. Hihetetlenül könnyű termeszteni a százszorszéphez hasonló formájú, ragyogó sárga és narancssárga virágokat. Könnyű vetni, gyorsan nő és sokféleképpen fel lehet használni: salátákba, köretekbe, süteményekbe, édességekbe, ételek és italok, olajok és vajak színezésére. Az ehető virágok kertjébe kötelező ültetni! Mikronéziától a Földközi-tenger környékén át Iránig mindenhol megterem. Gyakran összetévesztik a büdöskével (marigold), amelyet szintén lehet színezésre használni. A calendula neve a latin kalendae szóból származik, ami azt jelenti: a hónap első napja. Ebből származik a kalendárium szó is. Azért nevezték el így, mert meleg vidékeken mindig virágzik, és mindig a hónap első napján nyílik. A calendula íze hasonlít a sáfrányéhoz: jellegzetesen kesernyés.

Sok téves információ kering az interneten a bársonyvirágokról (marigold). Mindegyik ehető, vagyis egyik sem mérgező. De lényeges kérdés, melyiknek élvezhető az íze? A következő fajtáknak kellemes, citromos az ízük: mexikói tárkony (Tagetes lucida), kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula), és az apró bársonyvirág (Tagetes tenuifolia). Általában csak a szirmokat eszik meg, a zöld részeket nem. Ők is alkalmasak az ételek színezésére.  Enyhén citromos ízük tökéletesen illik édes és sós ételekhez is.

A búzavirág ízletes, könnyen termeszthető egynyári növény, amely a nyár legnagyobb részében virágzik. Általában kék, de más színekben is előfordul, pl. piros és „fekete” (valójában sötét bordó) színben is. A búzavirágból gyönyörű szegély ültethető, és gazdag legelő területet biztosít a méheknek és a pillangóknak. A búzavirág feldobja a színes salátákat, az édes vagy pikáns ételeket, és természetes ételszínezőként is működik.

 Az ehető búzavirág

Az ehető búzavirág

Édesanyám szívesen rágcsálta a böjtfű (vagy sarkantyúvirág) borsos ízű virágát. Gyorsan fejlődő egynyári növény, nagyon könnyű termeszteni. Változatos színekben pompázik, és vannak típusai, amelyek konténerben is jól érzik magukat, másokkal a talajt vagy falat lehet takarni. Német kutatók kimutatták, hogy a böjtfű leveleinek és éretlen magtokjának antibakteriális hatása van. Ezt a perui őslakosok pontosan tudják, hiszen már régóta gyógynövényként használják a böjtfüvet. Levelei és virága is ehető. A böjtfűből finom, enyhén borsos ízű ecet is készíthető. Diszkrét illatú virága enyhén csípős-édes ízű, a levelek viszont sokkal csípősebbek. Ízük kicsit hasonlít a vízi tormáéhoz, és tízszer annyi a C-vitamin tartalmuk, mint a legtöbb salátafélének. Gyerekek oktatásában is előszeretettel használják, mert nagyok a magjai, gyorsan kihajtanak és megnőnek. A növény Minden része - a virága, a levelei, a szára és a magjai is - biztonságos és ehető. Leveleit meg lehet főzni, virágát salátákba vagy köretekbe keverik, még a magvait is lehet savanyítani és úgy használni, mint a kapribogyót.

A csípős, gyantás ízű Bidens Alba, vagy pásztortű, az egész világon megtalálható és a százszorszéphez hasonló, fehér vagy sárga szirmokat növesztő virág. Melegebb éghajlaton egész évben virágzik. Kb. 50 évvel ezelőtt merült fel, hogy kereskedelmi célokra termesszék. Mivel azonban sokfelé terem szabadon, ebből nem lett semmi. A pásztortű virágát salátákba teszik, de mivel ízét megőrzi főzés közben is, sokféle ételhez hozzá lehet adni.

A rukkolát (arugula) a leveleiért és a magjaiért termesztik, előszeretettel keverik salátákhoz. A virágjával eddig valahogy nem foglalkoztak. De én igen! Az arugula egyike azon kerti zöldségnek, amelyeket nagyon könnyű balkonládában is növeszteni, és hónapokig eltart, pedig többször vágunk belőle. Évek óta termesztem a kertemben. A felmagzást késleltetni lehet azzal, hogy leszedjük a virágokat. A világossárga virágokat salátába keverjük, illetve levesekkel tálaljuk bors gyanánt. Meg is lehet főzni, de akkor nagyon összefonnyad.

A tökvirág gyűjtő név, ide tartoznak a cukkini, a sütőtök, lopótök, a makk, a főzőtök és hasonlók virágai. A cukkini egyszerűen termeszthető, és egész nyáron rengeteg gyümölcsöt valamint ragyogó sárga, sokoldalú virágot hoz. A tökvirág éttermekben népszerű, vagy önmagában, vagy zsenge tökkel együtt tálalva. Leggyakrabban sajtos tölteléket tesznek bele, de sok más módon is fel lehet használni ezeket a gyönyörű virágokat és magukat a főzőtököket is: salátákban, főtt ételekhez és desszertekhez. Amit az emberek nem tudnak: a kertben termő legtöbb tökfajta levele és hajtásai is ehető főzve, akárcsak a magjaik. A megtisztított tökmagot lassú tűzön süssük a sütőben kb. fél óráig. Héjastól vagy héja nélkül fogyasztható.

A cukkini virága is ehető  
A cukkini virága is ehető

Az ember vagy szereti a koriandert, vagy utálja.  Egyesek szerint olyan az íze, mint a szappané, mások viszont imádják. Szokás kérdése. Akik gyakrabban fogyasztanak koriandert, egyre kevésbé érzik szappan ízűnek. Salátákba és levesekbe teszik. A növény zöld részét a vietnami konyha használja intenzíven. A magvak maguk a koriander magok.

A mezei szegfű gyönyörű fehér és piros szőnyeget képezve jól illik bármilyen méretű kertbe. Ez a törpe szegfű kiváló talajtakaró, de konténerben is jól fejlődik. Finom kis virága bármilyen - akár édes, akár sós - köretbe keverhető. Nagyon feldobja a süteményeket és kekszeket, különösen, ha cukrozottak.

Gyerekkoromban soha nem gondoltam, hogy az orgonát meg lehet enni. Amikor május végén kivirágzott az orgona, tudtuk, hogy néhány hét múlva vége az iskolának, és kezdődik a nyár. Akkor voltak legszabadabbak a nyarak… Az olajfélék családjához tartozó orgona legtöbbször lila színű. Íze csípős és kicsit a citromra emlékeztet. A virágok nyelvén három jelentése van. A mezei orgona alázatosságot, a sötétlila szerelmi fellángolást, a fehér orgona gyermeki ártatlanságot jelent.

A tulipánokról az a hír járja, hogy mérgezőek. Ez igaz is, meg nem is. A szirmok igenis ehetőek, nyersen vagy főzve, bár főzés közben elveszítik a színüket. Többféle ízük lehet: hasonlóak a babhoz, borsóhoz, uborkához vagy ízetlenek. A rózsaszín, barackszín és fehér virágok a legédesebbek, a pirosak és sárgák a legízletesebbek. Lehet vele salátákat díszíteni, legtöbbször előételeket vagy mártogatós szószokat szolgálnak fel bennük. Ha az egész virágot felhasználjuk, ki kell vágni a közepéből a bibét és a porzót. A szirmok alsó része is keserű lehet, úgyhogy azt is le kell vágni, ha szirmonként használjuk fel a virágot. Akkor mi a mérgező? A virág nem. A tulipán sárga belseje mérgező, ezt ki kell vágni, mielőtt a virágot megfőzzük és megesszük. És vannak, akik allergiásak a tulipánra. Virágnyelven a piros tulipán egy szerelmi vallomás, a sárga reménytelen szerelmet, a vegyes gyönyörű szemeket jelent.

 Színpompás virágsaláta

 
Színpompás virágsaláta

A yukka virágáról sok helyen olvastam, hogy nyersen ehető. A gond csak az, hogy nem mindegyik. A Yucca filamentosa nem ehető, sajnos. A yukka virága ropogós, íze édes, és nagyon gusztusos. De a Yucca filamentosa szaponint tartalmaz, növényi szappannak is lehet nevezni. Ha az ember megeszik egy ilyen virágot, olyan ízt érez a szájában és a torkában, mint amikor gyerekként egy csúnya szót mondott, és az anyukája szappannal mosta ki a száját. Szóval a yukka virága nyersen ehető, de előbb pici adagban ki kell próbálni. Aztán várni kell egy percet, és ha minden rendben van, lehet tovább fogyasztani.

A begónia virága nyersen vagy főve is ehető, akárcsak legtöbb fajtájának levelei is, különösen a viaszos begónia levelei (azok a website-ok, amelyek szerint a viaszos begónia nem ehető, csak egy korábbi könyvben leírt tévedést ismételgetnek). Íze, akárcsak a tulipáné, színenként különböző, a mocsárízűtől az édesig. A legnagyobb probléma a begóniákkal kapcsolatban az, hogy mivel általában termesztik őket, be vannak permetezve növényvédő- és más szerekkel. Ahhoz, hogy ehető begóniákhoz jussunk, külön kell termeszteni őket, vagy hanyag módon kell kertészkedni. Pépesített leveleit tejföllel és egy kis cukorral összekeverve finom gyümölcstortában lehet hasznosítani. A virágot és a leveleket természetesen salátákba lehet keverni. A levelek olajban megsütve, pici sóval is ízletesek. A begónia jelentése a virágnyelvben: „sötét gondolatok”.

A jamaikai vasfű (Stachytarpheta jamaicensis) virága is ehető. Régen egész biztosan tudták, mert évszázadokig teát, sört készítettek belőle, és ízesítőnek használták. Biztos vagyok benne, hogy közben volt olyan, aki megkóstolta a virágot is. Vadon nő, de termesztik is. Mind a két növény virága ehető, olyan az ízük, mint a nyers gombáé. A főzéstől elveszíti az ízét. A leveleiből készítenek teát és sört, a szárát ízesítésre használják.

A vadrépát (vagy más néven murok) könnyű felismerni madárfészek szerű virágjáról, piros ponttal a közepén. Bolyhos, és répaillata van. Évszázadokkal ezelőtt a modern sárgarépát a vadrépából nemesítették. A vadrépának erős répa íze van. Fokozatosan kell hozzászokni. Vigyázni kell, nehogy mérgező bürökvirág kerüljön bele. A vadrépa illata olyan, mint a sárgarépáé, szára bolyhos, és virága közepén piros pont van. Ezek egyike sem jellemző a mérgező bürökre.

Érdekes módon a kapor virágának intenzívebb az illata, mint a leveleinek. A virágot ugyanúgy lehet használni, mint a leveleket és a magvakat.

A kardvirág, a gladiólusz virága is ehető, csak a közepét, a portokot el kell távolítani, és csak a szirmokat szabad megenni. Olyan, mint a saláta. Meg is lehet főzni. A virágokat gyakran finom falatkák tálalására használják. A virágnyelvben a kardvirág erős jellemet jelent.

Az általam kóstolt vadvirágok közül a széles levelű nyílfű szirmai voltak a legfinomabbak. Arról híres, hogy tojás nagyságú gumók helyezkednek el a szárán. Különleges a virága. Az egyetlen probléma vele az, hogy vízben nő, bár sokszor a parthoz közel is lehet vele találkozni. A virágnak csak a szirma ehető. Édes, kicsit a habcsók ízére emlékeztet. Főzni nem lehet. Ha salátába tesszük, helyezzük a tetejére, különben elvész. 

 

Virágokkal ízesített saláta

 
Virágokkal ízesített saláta

A nebáncsvirág Afrikából származik, virága édes, ehető, de csak kétszeri felforralás után. A vadon termő nebáncsvirágot fogyasztani nem szabad.  Ez az a ritka eset, amikor a termesztett virág ehető, a vadon termő viszont nem.

A lóbab virága egyszerűen felséges; kellemesen édeskés, friss bab-íze van, és szépen mutat a tányéron. Az emberek gyakran észre sem veszik a saját kertjükben a lóbab virágát, és ezzel elveszítenek egy finomságot.

A kelkáposzta finom leveles zöldség. De nem csak a levelei, hanem a virága is nagyon finom és magas a tápértéke. A leveleknek édes, kissé borsos, káposztához hasonló az íze, a virágai pedig ízletesen édesek. Könnyű termeszteni; a friss leveleket salátába, a nagyobbakat főzésre, a ragyogó sárga virágokat pedig bármilyen sós ételhez keverve lehet fogyasztani.

A tárkony gyönyörű növény. Levelei ánizsos ízűek, és apró, illatos, ragyogó sárga virágai vannak. Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, és melegebb éghajlaton termeszthető, akár bent a házban vagy napsütötte ablakpárkányon, illetve üvegházban.

A borsó könnyen termeszthető egynyári növény, amely kétszer szüretelhető: először a finom, édes virágok, másodszor az ízletes borsó. Egyik típusa rózsaszín és lila virágokat hoz, mások szép fehér virágokat. Két szüret egy áron!

A retket általában csak ehető gyökeréért termesztik, kevesen tudják, hogy az egész növény ehető. A retek talán a legegyszerűbben és leggyorsabban termeszthető zöldség, ráadásul a virágát is meg lehet enni. Salátákhoz és sós ételekhez keverve még akkor is lehet élvezni a retek ízét, amikor a gyökér már nem a legfrissebb. Finom a gyökere, a virága és a magvai is.

Árvácskák - Szeplős árvácska. Sötétzöld, kerek leveles évelő. Fehér virágát lila „szeplők” tarkítják. Népszerű ehető virág, sokféle felhasználási területtel. Legtöbbször torták és desszertek díszítésére használják, be lehet vonni cukorral, de nagyon jól mutat salátába vagy köretekhez keverve is. Trikolor árvácska. Kecses, ötszirmú virág, általában lila, némi fehér és sárga beütéssel. Könnyen termeszthető, egynyári növény, egész Európában előforduló vadvirág. Legtöbbször torták és desszertek díszítésére használják, be lehet vonni cukorral, de nagyon jól mutat salátába vagy köretekhez keverve is. Törpe árvácska. Ragyogó, málnaszínű/ lila virágai az év legnagyobb részében virítanak a télikertekben. Akárcsak a többi árvácska-fajta, könnyen termeszthető, egynyári növény, egész Európában előforduló vadvirág. Legtöbbször torták és desszertek díszítésére használják, be lehet vonni cukorral, de nagyon jól mutat salátába vagy köretekhez keverve is. 

Árvácska saláta

 
Árvácska saláta

A porcsinfélék Észak-Amerikában őshonos egynyári vadvirágok. Inkább a levelükért, mint a virágjukért termesztik. A levelek élénk zöldek és lédúsak, és különböző alakúak lehetnek. Csak a végső levelek lesznek kerek formájúak, amelyek körbeölelik a szárat; a legtöbben így ismerik fel a „bányászok salátáját”. Akkor a legfinomabb, mielőtt elkezd virágozni, mert később kesernyés lesz az íze. Levelenként kell leszedni, megmosni, és úgy lehet használni, mint a fejes salátát. Meg is lehet főzni. Meglehetősen ízetlen, ezért más összetevőkkel együtt - gomba, foghagyma, paprika vagy szalonna - szokták együtt elkészíteni. Párolva a legfinomabb. Bármilyen levest vagy pörköltet is lehet vele gazdagítani.

A bodza az egyik legkönnyebben termeszthető és legsokoldalúbb cserje, amely ehető termést hoz. Közép-Európában és Észak-Amerikában gyakran vadon is megterem az utak mentén, erdők szélén és elhagyott földeken. Illatos, ehető virágáért és ízletes gyümölcséért érdemes termeszteni. A sötétlila gyümölcs A- és B-, valamint a narancsnál is több C-vitamint tartalmaz, és gazdag rákmegelőző antioxidánsokban is. Készítenek belőle gyümölcslét, lekvárt, teát, süteményt és bort is. Az ejtőernyő formájú virágból még pezsgőt is lehet készíteni. Gyümölcsét a madarak is nagyon szeretik. A piros bodza (Sambucus racemosa) termése sajnos mérgező, nem szabad elfogyasztani.

A cikória növényt a világ számos részén fogyasztják. A - és C-vitaminban gazdag. Gyökeréből pótkávét készítenek. Az íze és a külleme hasonlít a kávéhoz, de nincs benne koffein és olcsóbb, mint a valódi kávé. Leveleit nyersen salátákba teszik, vagy más növényekkel együtt megfőzik. Évelő növény, megtalálható Európában, Észak-Amerikában és más, mérsékelt éghajlatú helyeken az egész világon. Mezőkön, sík vidékeken és völgyekben terem. Levelei, virágai és a szára is ehető. A cikóriát több élelmiszer összetevőinek listáján láthatjuk, mivel gyökere különösen nagy koncentrációban tartalmaz egy inulin nevű prebiotikumot, ami segít megőrizni a „jó” baktériumok egészséges arányát a vastagbélben, és csökkenti a koleszterinszintet. Mivel állaga sima és krémes, zsiradékok helyettesítésére is használják. Az élelmiszeriparban édesítőszerként is használják - édesítő hatása egy tizede a szacharózénak. 

Az ehető cikória

 
Az ehető cikória

Valahányszor meglátok egy azúrkék kommelínát, mindig Pocahontas, a 11 éves indián lány jut eszembe, aki megmentette John Smith kapitány életét. Sok mindenért lehet szeretni a kommelínát. Virágát be lehet vonni cukorral, vagy színesíteni lehet vele a zöld salátákat. Vannak vörös és fehér kommelínák is. A virágok csak egyetlen napig élnek, de nem baj, mert rengeteg bimbó várakozik arra, hogy kinyílhasson. Az édeskés, jellegtelen ízű virágok egész nyáron rendelkezésünkre állnak.

Rozmaring. Az ókori Görögországban a diákok rozmaringfűzért hordtak a nyakukban vagy belefonták a hajukba, mivel hitték, hogy javítja a memóriájukat. Angolul a rozmaring neve „emlékezetet” jelent. Világoskék virágai édesek, csípősek és rozmaring ízűek.

A sugártalan székfű (Matricaria matricarioides) igénytelen, ehető vadvirág. Íze hasonlít az ananászéhoz vagy az almáéhoz, és rokona a kamillának. A kis virágokból teát lehet készíteni, illetve salátákat lehet vele ízesíteni. Legyünk óvatosak, vannak, akik allergiásak a sugártalan székfűre. Úgy lehet megkülönböztetni a hasonló kinézetű növényektől, hogy virágának összemorzsolva ananász illata van. Távol tartja a rovarokat. Ha hajnali 3-kor még valami miatt ébren vagyok, készítek magamnak egy kamillateát. A kamilla nagyon kis mennyiségben tujont tartalmaz, amiről azt tartják, hogy jelentős mennyiségben fogyasztva kábító hatású. Az abszintban is megtalálható. Én már kóstoltam abszintot, de semmilyen hatással nem volt rám. A kamillától viszont legfeljebb egy kicsit elálmosodom. Aki azonban allergiás a parlagfűre, jobban teszi, ha kerüli a kamillát. A két növény rokonságban áll egymással, így a kamilla is allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekben.

A hibiszkusznak nemcsak rózsaszín virága, de a levelei is ehetőek, akár nyersen, akár főzve. Én a fiatal leveleket salátába teszem, illetve megpirítom. Megtartja a színét. 

 Hibiszkusz virág

 
Hibiszkusz virág

A szépet önmagáért szeretjük, pedig sok színes virág a szépségen kívül sokkal többet tud kínálni nekünk. Használhatjuk őket gyógyszerként, vagy megehetjük őket, mások a hasznos rovarok élő- és táplálkozó helyei. Sok virágot fenyeget élőhelyének pusztulása, mint a madarakat vagy más vadon élő lényeket, úgyhogy jó ötletnek tűnik, ha elkezdjük termeszteni őket. Csináljuk egy kis helyet a kertben ezeknek a sokoldalú virágoknak, és meg fogunk lepődni, milyen jót tesznek az egészségünknek, a testünknek és a lelkünknek.