Tavaszi Fáradtság? Bizonyítottan a D3-vitamin hiány az oka!

Bizonyítást nyert, hogy a tavaszi fáradtság tünetei D-vitamin hiányra vezethetők vissza! Azt eddig is tudtuk, hogy a D-vitamin általános fáradtságűző, szorongást oldó és depresszió elleni tápanyag.  Sőt, az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban „csak vitaminnak” gondolt biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben. Befolyásolja az összes szerv és szervrendszer működését, hiszen majd minden sejt tartalmaz receptorokat a D-vitamin felvételére. Pont ezért a D-vitamin igen sokoldalú tápanyag, ami az útóbbi években a figyelem központjában is áll.

d-vitamin-tavaszi-faradtsag.jpg

Tudtad,

hogy a világ lakosságának, életkortól függetlenül több mint fele szenved valamilyen mértékű D-vitamin hiányban? Ma már hazai felméréssel is büszkélkedhetünk, hiszen a Semmelweis Egyetem kutatói megmérték a magyarok D-vitamin szintjét. 2013. szeptember 21.-én közzétett felmérésüknek eredménye, megdöbbentő volt, ugyanis:
10 magyarból 9! - D-vitamin hiányban szenved!

d-vitamin-hiany-faradtsag.jpg


Általánosan a D-vitamin;

Szabályozza az immunrendszert és az idegrendszert, eredményes gyulladással járó megbetegedések kiegészítő terápiájaként és autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségekben. Megelőzheti a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.
Az alacsony D-vitamin szint fáradékonyságot, hangulatingadozást, meddősséget, pajzsmirigy rendellenességeket, immunrendszeri zavarokat, csontritkulást, fogszuvasodást, idegességet és álmatlanságot okozhat, továbbá kedvezőtlenül befolyásolja több betegség lefolyását, pl.: reumás ízületi gyulladás, cukorbetegség, sclerosis multiplex, emlőrák és vastagbéldaganat. Az alacsony D-vitamin szint hasmenéssel, izomrángással és vesekőképződéssel is járhat!

d-vitamin-betegseg-megelozes.jpg

A D-vitamin és a depresszió

A Texasi Egyetem kutatói 4 éven át tanulmányozták 12,600 alanyon a D-vitamin szint és depresszió közötti összefüggést. Megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szint és a depresszió tünetei között szoros összefüggés mutatható ki, és a szorongásos tüneteket, illetve pánikbetegségeket idézhet elő.

d-vitamin-depresszio.jpg


A D-vitamin és a meddőség

Nem csak a női, de még a férfi meddőség egyik oka is a D-vitamin hiányban keresendő. Az alacsony D-vitamin szint hölgyeknél ovuláció hiányával jár, a PCO szindróma és az inzulin rezisztencia kiváltó oka, ami a beágyazódást lehetetlenné teszi. Férfiaknál kevés hímivarsejtet és ivarcsatorna fertőzést okozhat.
Egy Yale-tanulmány tárta a szakma elé először meddőségi intézetében végzett eredményeket, miszerint a meddő nők 93%-ának van valamilyen mértékű D-vitamin hiánya. (Jómagam is ebben a cipőben járok, ezért aki még nem járt endokrinológusnál, annak melegen ajánlom a D-vitamin szint ellenőrzését! szerk.)

d-vitamin-meddoseg-pco.jpg

A D-vitamin és az immunrendszer

A D-vitamin a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon, és hiánya immunhiányos állapotot idéz elő. Az aktív D-vitamint hatékony fellépés jellemzi kórokozókkal szemben.
Hiánya fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit.

d-vitaminimmunrendszer-fertozesek.jpg


A D-vitamin és a terhesség

A terhesség alatt különösen fontos a D-vitamin pótlás, ugyanis az alacsony D-vitamin szint a magzati időszakban és csecsemőkorban növeli a táplálékallergiák, az asztma és a szklerózis multiplex kockázatát is.

d-vitamin-terhesseg.jpg


A D-vitamin és a Súlyfelesleg

Súlyfelesleggel rendelkezők részére kötelező, mert ahogy nő a testsúly, úgy csökken a D-vitamin szint. Bebizonyosodott, hogy az elhízásban szerepe van a D-vitamin mennyiségének.

d-vitamin-elhizas.jpg


A D-vitamin és az ízületi betegségek

Gyulladásos, ízületi betegségekben, reumában szenvedők mindig alacsony D-vitamin szintet mutatnak. A D-vitamin kísérletekben igazolta tünetenyhítő hatást. Egy közelmúltban végzett vizsgálat azt igazolja, hogy napi 1000 NE vagy azt meghaladó mennyiségű D-vitamin szedése lelassítja, esetleg meg is állíthatja a térd-artrózist.

d-vitamin-izulet-reuma.jpg
A D-vitamin és a Rákprevenció

Az alacsony D-vitamin szint mind a rák, mind az áttétek kockázatát megkétszerezi. A D-vitamin potenciális gyógyszerként szerepelhet a leukaemiák (fehérvérűség) és más mieloproliferatív kórképek kezelésében.
Ha volt a családban vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganat, mert a D-vitamin alacsony szintje növeli ezen daganat típusok megjelenését. Hasnyálmirigyrákban és tüdőrákban is lényegesen alacsonyabb a D-vitamin-szintet figyeltek meg. Más kutatások feltételezik, hogy megelőzheti a prosztata-, a vastagbél- és az emlőrákot.

d-vitamin-daganat-rak.jpg


A D-vitamin és a pszoriázis

Pszoriázis, azaz pikkelysömör esetében omega3 zsírsavakkal kombináld a D-vitaminodat! Pikkelysömör esetén ugyanis a szervezet alacsony D-vitamin szintet mutat és kevés az omega3 zsírsavak (EPA, DHA) mennyisége is.

d-vitamin-pikkelysomor-omega3.jpg

A D-vitamin és a keringés

Magas vérnyomás, érelmeszesedés, szív és keringési zavarok esetén is javasolt a D-vitamin fogyasztása, mert a D-vitamin az erek izomzatára és belső falának sejtjeire hat.
D-vitamin-hiányban hozzávetőleg 20–30%-kal gyakoribbak az ischaemiás jellegű cardiovascularis események.

d-vitamin-magas-vernyomas-sziv.jpg


A D-vitamin és az X-lábak

D3-vitamin nélkül a szervezet nem tudja felvenni a kalciumot a táplálékból, bármennyit fogyaszt is az ember belőle. Amikor a vérben a kalciumszint alacsony, a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, hogy az izmokat, idegeket és a szívet ellássa. Az idő múlásával a kalcium elfogy a csontból, és súlyos csontritkulás jelentkezik.
A „napvitamin”- ról régóta tudjuk, hogy felveszi a kalciumot a bélből és beépíti a kalciumsókat a csontokba és fogakba. Ezért a D3-vitamin óriási szerepet játszik a fogazat és csontok egészségében, továbbá a csontritkulás prevenciójában. Gyermekkorban a csontképződés zavarához vezethet a D-vitamin hiánya, ilyen jellegzetesség a görbe gerinc és az X-lábak is.

d-vitamin-kalcium-csont.jpg


A D-vitamin és a Sclerosis multiplex

Állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy a D-vitamin szintje és a sclerosis multiplexszel szembeni védettség között összefüggés lehet. Ez az elmélet magyarázatul szolgálna arra a megfigyelésre, hogy ez a betegség igen ritka a trópusokon (ahol a sok napsütés miatt magasabb a D-vitamin-szint) és Norvégia partvidékein (ahol a D-vitaminban gazdag halhús alapvető élelmezési cikk).

d-vitamin-sclerosis-multiplex.jpg


A D-vitamin és az Inkontinencia

A D-vitamin minden szervre hatással van, még a kismedencei izmok erejét is befolyásolja. Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin csökkenti a medencefenék megbetegedések, különösen az inkontinencia kialakulásának kockázatát.

d-vitamin-inkontinencia-kismedence-izmok.jpg

Mennyi az elég?

Még mindig nincs egyetértés abban a tekintetben, mennyi az elég. Az Endokrinológiai Társaság nemrég a 75 nmól értéket javasolta határértéknek. 2010-ben a D-vitamin ajánlott napi mennyisége felnőtteknél 400 IU-ről 600-ra ugrott, ma 2015-ben 2000 IU (nemzetközi egység, ami megfelel 50mikrogrammnak) az ajánlott napi adag, de ez a napi mennyiség probléma fokának függvényében duplázódik, vagy triplázódik endokrinológus szakember javaslatára.

A formátum is fontos? Naná! A D-vitaminpótlással kapcsolatban felmerülő egyik probléma a vitamin formátuma. A D3-vitamin, a cholecalcirferol, Szerves változata tökéletes biológiai hasznosulással bír.