Mudra - a kezünkben rejlő ősi energia

A mudrák olyan energiafókuszálásra használt kézmozdulatok, melyekkel képesek vagyunk kommunikációt kialakítani a test, a szellem és a lélek harmóniájának, fitten tartásának megteremtése érdekében. A mudrák csodálatos szellemi, spirituális és fizikai változásokat, illetve javulásokat idézhetnek elő a testben. Ez a neurális tudomány az idegekre való hatásokkal segít a test elemeinek gyors kiegyensúlyozásában.

A mudrák használata nagyon egyszerű, nem igényel semmiféle előkészületet. Bármikor el lehet végezni (bizonyos kivételektől eltekintve), bárhol, bármilyen körülmények között. A mudrák folyamatos gyakorlása segíthet megállítani vagy lelassítani az emberi testet érő pusztító változásokat. A mudrák általában pár másodpercen belül hatnak, néhány gyakorlat képes arra, hogy akár 45 percen belül kiegyensúlyozza a test elemeit.

1-mudra-osi-energia.jpg


Szó szerint a mudra szó testtartást (pecsétet is) jelent. A mudrák szisztematikus kéztartások, de a fizikai és szellemi testben található finom csatornákat – ún. zárt áramköröket – is mudraként ismerjük. A mudrák önkifejezésre, belső elhatározásunk külső kinyilvánítására használt jelzések, gyakran erősebb hatásúak, mint a kimondott szó. Szimbolikusan fejezik ki belsőnk pszichikai állapotát.

A mudrákat évezredek óta használják, bár senki sem tudja pontosan hol és hogyan alakultak ki. Írásos feljegyzéseket tekintve a hinduizmus rendelkezik a legkorábbi leletekkel, de megtalálhatóak az egyiptomi hieroglifákban, az iszlám rituálékban, a római-, sőt a keresztény művészetekben is. Minden kontinensen fellelhetőek, mindenfajta vallású személy – és azok is, akiknek nincs vallásuk – alkalmazza. A mudrák akár azonnali segítséget nyújtnak, a tartós és hosszú távú előnyökért azonban őszintén és hittel telve kell őket végrehajtani.

 2-test-lelek-szellem-egyensuly.jpg


Minden élőlény ujjhegyein koncentrált idegvégződések vannak, melyek energia-felszabadítási pontok. Tudományosan elismert, hogy az ujjhegyeken szabad elektronon koncentrálódnak. Az ujjhegyek összeérintésével, vagy az ujjhegyek tenyérhez érintésével szabad energia (Prana) visszakerül a testbe és az agyba. Ez az energia az idegeken keresztül haladva serkenti a csakrákat, az idegeket. A mudrák előnye, hogy az alkalmazott idegekre kifejtett nyomás automatikus és az ujjak alakja és formája által van kontrollálva, nem külső behatások által.

Minden élő szervezet az 5 elemből épül fel. Az Indiai Gyógyászat- az Ajuverda és metafizika szerint - megerősíti, hogy az 5 elem eltorzítása vagy meggyengítése külső zavarokra és belső betegségeket hoz létre a testben. A mudrák által kifejtett nyomás segít az öt alapelem kiegyensúlyozásában. 

Az 5 elem a következők szerint kapcsolódnak az egyes ujjakhoz:

  • Hüvelykujj – a TÜZet szimbolizálja
  • Mutatóujj – a SZÉL szimbóluma
  • Középső ujj – a LÉLEK szimbóluma
  • Gyűrűsujj – a FÖLD-et szimbolizálja
  • Kisujj – a VÍZ szimbólum

 3-prana-energia-csakra.jpg

Apan-Vayu Mudra

A legelterjedtebb mudra. Életmentőnek nevezik. Úgy hat, mint a szívrohamok esetén alkalmazott injekció. 
A mutatóujj behajlik, érinti a tenyeret, míg a mutató-, a középső- és a hüvelykujj fölötte összeér. A kisujj egyenes marad. A kéz előre néz. Rendszeres gyakorlással elkerülhetővé válik a szívroham, a depresszió és a szív süllyedésérzete.

4-apan-vayu-mudra.jpg

Gyan Mudra

Ebben a pozícióban a mutatóujj hegye a hüvelykujj hegyét érinti és a fennmaradó 3 ujj majdnem egyenes, valahogy úgy, mint az „OK” jel formálásakor, kivéve hogy a mindkét kéz tenyerei felfelé, vagy előre mutatnak
Ezt a mudrát akkor használjuk, ha fokozott stressz vagy megterhelés alatt állunk, álmatlanság, érzelmi labilitás, határozatlanság, düh, lustaság érzések kavarognak bennünk. Segít továbbá a memória és az intelligencia (IQ) javításában.

5-gyan-mudra.jpg

Vayu Mudra

A mutatóujjat behajlik, érinti a tenyeret, a hüvelykujj pedig megtartja.
Ez az ujjpozíció legyőzhetetlen a gyomorban felhalmozódott szél gyors és hatékony eltávolításában. A személy fiziológiájától függően 1 perctől 15 percig tarthat. A baj enyhülésekor a mudrát be kell fejezni. Segít az összes szél alapú fájdalmak és fájások enyhítésében.

6-vayu-mudra.jpg

Shunya Mudra

A középső ujj behajlik, érinti a tenyeret, a hüvelykujj pedig megtartja.
Ez a mudra segít a hallászavarokon. Ha nincs fizikai 
hiányosság - rendszeres gyakorlással -, visszaállíthatja a rendes hallást. Figyelemreméltó módon, perceken belül (2-3 perc) segít megszabadulni a fülfájásoktól. Sok, szédüléses problémán is segít. 
A mudrát a probléma megszűnése után nem szabad továbbfolytatni.

7-shunya-mudra.jpg

Pran Mudra

A gyűrűsujj és a kisujj érintkezik a hüvelykujjal, míg a mutató- és középső ujj egyenes marad.
A mudra segít a Pran Shakti, avagy „életerő” növelésében. Bármilyen olyan kezelés támogatására is használható, ahol a paciens önbizalomhiánytól szenved, hiszen növeli az önbizalmat.

8-pran-mudra.jpg

Apan Mudra

A középső és gyűrűsujj érintkezik a hüvelykujjal, míg a mutató- és kisujj egyenes marad. A kéz kifelé néz.
Segít a test megtisztításában, vizelési problémák esetén, szabályozza a menstruációt, könnyíti a szülést, enyhíti a diabétesz és vese rendellenességek tüneteit. 
Figyelem: Ezt a mudrát a 8 hónapot be nem töltött terhes nőknek nem szabad végeznie. Azután, a napi 3-4 alkalommal végzett 10 perces gyakorlás biztosítani fogja a normál szülést.

9-apan-mudra.jpg

Meao Mudra 

A középső- és gyűrűsujj behajlik, érinti a tenyeret. A többi ujjak egyenesek maradnak, míg a tenyér kifelé néz.
Ez a mudra kitűnően szabályozza a vérnyomást, visszaállítja a normál állapotba, legyen az alacsony vagy magas.

10-meao-mudra.jpg