Medvehagyma receptem

A hétvégén a piacon jártam, ott tűnt fel a kis csomókba kötött medvehagyma,  felkaptam két adagot és hazasétáltam a napsütésben, út közben pedig lopva meg-megszimatoltam a ragyogó fokhagymás illatot…

A medvehagymának hosszú, fényes levelei vannak, a gyöngyvirághoz nagyon hasonlóan, noha ez utóbbinak a fogyasztása aligha tanácsos, mivel erősen mérgező, halált is okozhat. Kedves. Így a tanulság a következő: ha kétely merül fel, dörzsöld össze a leveleket. Ha az ujjaid ezután fokhagymaszagúak, biztonságban vagy.

medvehagyma-vertisztito-natur.jpg

medvehagyma :-)

Egy darabig gondolkodtam, hogy mit kezdjek velük, kissé utána is jártam, a nyilvánvaló választás pedig végül a pesztó készítése lett. Ha hozzám hasonlóan szereted a fokhagymás dolgokat, és egy leheletnyit vonzódsz is a házi készítésű pesztóhoz, akkor ezt egyszerűen imádni fogod! Sőt, teljesen őszintén mondhatom, még ha csak úgy általában a fokhagymát szereted, akkor is jól teszed, ha kimozdulsz otthonról és beszerzel valamennyit ezekből a vad levelekből, mert ez a pesztó olyan finom, hogy magában kanállal is lehetne enni. Persze az nem biztos, hogy ezt a szeretteid is hálásan fogadják majd utána.

MEDVEHAGYMÁS PESZTÓ RECEPTEM

 • 2 igazi fokhagymaimádónak, vagy 4 könnyűsúlyú versenyzőnek elegendő
  (Attól tartok, ezek inkább az én tessék-lássék méricskéléseim - ízlés szerint módosítható)
 • 50g medvehagyma levél
 • egy csipet himalájai vagy parajdi só
 • 50g fenyőmag (vagy amennyi jól esik)
 • egy maroknyi parmezán sajt, darabokra vágva
 • Szőlőmag olajjal alaposan megöntözve

A leveleket alaposan öblítsd le és szárítsd meg, majd a szár legvastagabb részét vágd le. A leveleket, amennyire lehet, vágd apróra és mozsárban törd össze. Szórd meg egy kevés sóval (de légy óvatos, mert különben rettenetesen sós lesz: csak éppen annyit, hogy a sókristályok eltűnjenek a levelek között) és törd őket tovább, míg a levelek kissé elkásásodnak, a szaglószerveid pedig teljes fordulatszámra pörögnek.

Ekkor tedd hozzá a fenyőmagot és a parmezánt, majd őröld tovább, míg a keverék pesztóra nem kezd hasonlítani. Menet közben apránként öntsd bele a Szőlőmag olajat és folyamatosan tesztelgesd az ízét.
Ha úgy döntesz, hogy elkészíted, igazán remélem, hogy így lesz- ez az a pont, ahol teljesen elájulsz és azt kívánod, bárcsak többet csináltál volna.

medvehagyma-peszto-natur.jpg

medvehagyma pesto

Ez a pesztó egy sima sült pisztrángfilé mellé készült (vagy inkább a pisztráng a pesztó mellé), de valami mást is csinálnom kellett köretnek. Mivel a pesztóhoz nyers formában használtam fel a medvehagyma leveleket, arra gondoltam jó lenne valami olyat csinálni, amihez meg kell sütni őket, így jutottam el a dolmade-hez (töltött szőlőlevél). Nem vagyok a legnagyobb dolmade rajongó, elsősorban a hagyományosan tölteni való szőlőlevelek textúrája miatt - néha rágósak, és szálas rostok vannak bennük. Arra gondoltam, hogy a lágy medvehagyma tökéletesen helyettesítené őket, a kellemes íz pedig sütéskor nagyszerűen átjárná a kis csomagokat.

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha egy gyors, vesződségmentes vacsorára hajtasz, a dolmade nem jó választás. Az elkészítésük aprólékos munka. Ugyanakkor szenzációs ízűek lettek, jól passzoltak a pisztránghoz és a pesztóhoz, biztosan készítek még. De nem olyankor, amikor mindjárt éhen halok.

MEDVEHAGYMÁS DOLMADE RECEPTEM

2 - 3 adag

 • 16 nagyobbacska medvehagyma-levél, megmosva
 • 100 g bulgurbúza
 • 200 g zöldségleves
 • 2 mogyoróhagyma
 • 8-10 szem olívabogyó
 • 8-10 napon szárított paradicsom
 • egy marék friss menta
 • egy marék friss petrezselyem
 • egy facsarásnyi citromlé
 • jó adag olívaolaj
 • 1 teáskanál harissa (az arab világban elterjedt csípős szósz, a mi Erős Pistánk analógiája)


medvehagyma-emesztes-natur.jpg

medvehagyma tekercsek

Öblítsd le a bulgurbúzát és tedd egy tálkába, öntsd rá a levest és fedd le. Hagyd állni 30 percig.
A medvehagyma leveleket dobd forró vízbe egy pillanatra kicsit világosodni, majd egyből egy tál jégre. Tedd félre.

Ha a bulgur megpuhult, szűrd le az esetleges maradék levet. Ezután a mogyoróhagymát apróra vágva pirítsd üvegesre egy kevés olívaolajon. Az olivát, a szárított paradicsomot, a mentát és a petrezselymet aprítsd fel és a mogyoróhagymával együtt keverd a bulgurhoz.

Öntsd hozzá a citromlét, olíva olajat és fűszereket ízlés szerint. A teáskanál harissát egy kis forró vízben hígítsd fel, és öntsd  a keverékhez. Alaposan keverd össze.

Fogj két medvehagyma-levelet és fektesd le őket a fényes oldalukkal lefelé, egy kevés átfedéssel. A szárakat a végükön lapítsd el.

A levelekre középen, lent a szárnál, tegyél egy kanálnyit a bulguros keverékből és hajtsd be egyszer, a végeit pedig olyan szorosan gyűrd be, amennyire csak lehet. Majd tekerd fel kicsi, virsliszerű csomagokká, hogyne maradjon rés sehol. Csináld ezt végig mind a nyolc darabbal.

Ezután tedd a kis levélcsomagokat egy párolóba (én nagyon vékonyan beolajoztam a sajátom alját, hogy ne ragadjon) és 15-20 percig párold.

Jó lehet még melléjük egy kis fetasajtot vagy halloumi sajtot morzsolni a bulgurhoz.

medvehagyma-bulgur-natur.jpg

nyami-nyami bulguros medvehagyma tekercs...

medvehagyma-vacsora-natur.jpg

imádlak medvehagyma!

Bódító és aromás vacsora - mondanom se kell, hogy előre is elnézést kérek mindenkitől, akit az a balszerencse ér, hogy közelről kell személyesen beszélnie velem holnap. ;)