Natur élet ha… levendulamániás vagy!
Azok a tihanyi levendulák…
Imádod a levendulát? Akkor tudnod kell, hogy Magyarország legnagyobb ültetvényét Tihanyban, Dr. Bittera Gyula hozta létre. A 20 hektáros terület 1940-re már 100 hektárra nőtte ki magát. A 60-as évektől hanyatlásnak indult levendulamezőket 1986-tól kezdték újragondozni és a ma újra virágkorát éli ez a csodálatos gyógynövény.
Levendulaolaj készítés
Lepárló üst
A lepárló üstben 100 °C hőmérsékletű, telített vízgőzt áramoltatnak a levendulán keresztül, ami felhevíti azt, elpárologtatva az illóolaj tartalmát. Az illóolajat ún. florentini edényekben választják el, kihasználva, hogy a levendulaolaj kisebb fajsúlya miatt a víz színén lebeg.
A gőz elhagyja az üstöt.
A páracső egy hűtőtartályba vezet, amiben lecsapódik,
és újra folyadékká alakul (kondenzálódik) a gőz és az illóolaj
Az edény alján lévő csap segítségével eltávolítják a vizet,
így az olaj tisztán szétválasztható a víztől.