Milyen kutya illik hozzád?


Egy négylábú társ számos előnnyel jár az életben. A kedvenc nem csupán szeretetet és odafigyelést nyújt, hanem segíthet az immunrendszered megerősítésében, csökkenti a depressziót, sőt még a vérnyomást is. A megfelelő kutya megtalálásának természetesen az is részét képezi, hogy saját magadat is kicsit jobban megismerd. Mik a hobbijaid? Neked, a gyerekeknek, vagy a nagyinak való a kutya? A kutya egy ételre szól - a kutya életére- szóval jól gondold meg, hogy milyet választasz.

1-milyen-kutya-illik-hozzad.jpg

Kutyák a fitteknek

Ha szeretsz a szabadban lenni, valószínűleg olyan kutyatársat akarhatsz, mely ugyanígy évezi ezt. Csaknem minden kutyafajta szeret a szabadban lenni, de azok a fajták, amelyek imádják a hosszú napi sétákat vagy az intenzív mozgást, általában a közepes méretű fajták, mint pl.: a Dobermann Pinscher, Rottweilerek, Ír- és Angol szetterek, Weimari vizsla, Border Collie, Pointerek, Németjuhászok és Dalmaták.

2-kutyak-a-fitteknek.jpg

Kutyák, akik szeretik a gyerekeket

Csaknem bármilyen típusú kutya nagyszerű társa lehet a gyereknek, de egyes fajták külön arról híresek, hogy szeretik a gyerekeket. A Beagle és Boxer kitűnő választás a hancúrozni és játszani szerető kisgyerekeknek, a Tacskó az idősebb, gyengéd gyermekeknek való, míg a Labrador Retrieverek és a Bernáthegyiek bármilyen korú gyerekkel imádnak játszani és meg is védik őket.

3-kutyak-akik-szeretik-a-gyerekeket.jpg

Önálló kutyák, az elfoglalt embereknek

Elfoglalt vagy, mindig úton. Ugyan a kutyák falkában élő állatok és társaságra van szükségük, egyes fajták függetlenebbek a többiektől így beleférhetnek a zsúfolt életedbe; ilyen kutyafajta az alaszkai Malamut, Borzoi ( orosz agár) és a kínai Shar-pei. A kutyusodnak úgy is segíthetsz megküzdeni a távolléteddel, hogy két kutyát tartasz, akiknek nem kell egyfajtájúnak lenniük. Egy Labrador például kitűnően elvan egy Papillonnal.

4-onallo-kutyak-elfoglalt-embereknek.jpg

Figyelemigényes és otthoni fajták

Sok szeretetet és figyelmet tudsz adni. Ha egy olyan kölyökkutyát szeretnél, aki imádja az emberek társaságát gondolj a Pomerániaira, Kínai meztelen kutyára, Francia Bulldogra, vagy Uszkárra.  Ha olyan kutyát keresel, aki szereti a figyelmet és ugyanakkor jó házőrző is, aki ugatni fog, ha idegenek közelednek, az ideális kutyatípus a Beagle, a Véreb vagy az amerikai Cocker Spániel.

5-figyelemigenyes-es-otthoni-fajtak.jpg

Kutyák a lakásban élőknek

Ha lakásban élsz, valószínűleg olyan kutyát keresel, aki nem ugat ok nélkül, és csak mérsékelt mennyiségű mozgásra van szüksége, amit egy rövid városi séta könnyen fedez. Ebben az esetben ott vannak az Angol Toy Spánielek, Bedlington terrierek, vagy Cavalier King Charles Spánielek. Egy rövid séta, vagy beltéri játék pont elég a Havanese-nek, Affenpinscher-nek ( majompincsi) vagy Chihuahua-nak, ugyanakkor ezek a kutyák hajlamosak hangosabbaknak is lenni.

6-kutyak-a-lakasban-eloknek.jpg

Mi a helyzet akkor, ha alvásproblémáid vannak?

Ha alvásproblémák tartanak éjszakánként ébren, akkor egy csendes kutyatárs a hozzád való.  A Basenji híres arról, hogy nem ugat (mély vonyító hangot ad ki), noha nagyon energikus, játékos kutyafaj. Mások eléggé temperamentumosak, mint például az Agarak és Angol Juhászkutyák. Jobb, ha távol tartod magad a Bokszerektől és Bulldogoktól, akiek hajlamosak a horkolásra.

7-mi-a-helyzet-akkor-ha-alvasproblemaid-vannak.jpg

Kutyák az allergiásoknak

Bárki allergiás lehet a kutyák nyálában és szőrében található fehérjékre, mivel nem létezik „hipoallergén kutyafaj”. Ugyanakkor vannak olyanok, akik kevesebb szőrt növesztenek, vagy kevesebbet hullatnak szét a lakásban. Néhány fajtával az allergiások is kísérletezhetnek, pl. ilyen a Schnauzer, a Bichon Frisé és a Portugál Vízikutya.

8-kutyak-az-allergiasoknak.jpg

Ha mozgáskorlátozottsággal küzdesz

Bármi is nehezíti a mozgásodat – térdfájás, ízületi gyulladás vagy Sclerosis multiplex – valószínűleg olyan házi kedvencet keresel, aki beéri rövid sétákkal vagy kielégíti a mozgásigényét a ház körüli rohangálás. Ebben az esetben a legkifizetődőbb egész kicsiben vagy egész nagyban gondolkozni.  A Bullmasztiff és a Bernáthegyi csak kevés mozgást igényel, akárcsak a Basset vadászkutya, a Shih Tzu és a Palotapincsi. Ezzel szemben a Terrier és a többi közepes méretű kutya jellemzően nagyfokú aktivitást igényel.

9-ha-mozgaskorlatozottsaggal-kuzdesz.jpg

Romantika és társasági élet…

Szeretsz házibulikat szervezni, lelkes önkéntes esetleg fáradhatatlan vendéglátó vagy? Netán szerelmi kapcsolatra vadászol? Akkor valószínűleg olyan ebet keresel csatlósul, aki szeret új helyekre menni és új emberekkel találkozni – az sem hátrány, ha nem harap a kutyus! A magadfajta társaságkedvelőkhöz ideális párosítás a Clumber Spániel; az Angol vagy Ír Szetter; a Golden- simaszőrű vagy Labrador Retriever; továbbá a Beagle, a Szibériai Husky és a Bichon Frise.

10-romantika-es-tarsasagi-elet.jpg

Motiváció kell? Sétálós fajták!

Ha némi ösztönzésre vágysz, hogy kimozdulj egy kicsit – akár a vérnyomásod, a koleszterinszinted, illetve diabétesz vagy cukorbetegség miatt – akkor keress sétakedvelő háziállatot, pl. Akitát, Clumber Spánielt vagy Amerikai Eszkimó kutyát. Az olyan kisebb fajták, mint a Pomerániai vagy a Törpe Uszkár, szintén élvezik a sétát, de a nagyobb fajtáknál sokkal kevesebbre van szükségük belőle.

11-motivacio-kell-setalos-fajtak.jpg

Kiskutyákkal a nagyvilágban

Sokat utazol a munkád miatt? Vagy kikapcsolódásból? Akkor lehet, hogy a legjobb, ha a háziállatod is veled utazik. Ez valószínűleg egy kistermetű, könnyen szállítható kutyafajt jelent, aki élvezi az utazást, belefér egy kompakt tárolóba és nyugodtan tűri, ahogy kettesben repültök országról országra. Ez nem kis elvárás egy kisállattól, de a Yorkshire Terrier vagy a Máltai Selyemkutya lehet, hogy veled menne.

12-kiskutyakkal-a-nagyvilagban.jpg

Vízparti kedvencek

Akár a tenger sós illatát, akár a folyók meghitt hömpölygését kedveled, egy Golden Retriever szívesen elkísér majd. Egy másik partkedvelő négylábú a Portugál Vízi Kutya, akinek vízálló szőre van és imád a családdal együtt játszani. Figyelj oda, hogy a kutyusod nehogy dehidrálttá váljon, leégjen, vagy sós vizet igyon, és sose hagyd egyedül víz közelében.

13-vizparti-kedvencek.jpg

Kutyák speciális szükségletekre

A kicsi és a nagy kutyák egyaránt régóta segítik speciális szükségletű gazdijaikat.  A különleges képzést kapott kutyák segíthetnek egy Alzheimerben szenvedő beteg szorongását enyhíteni, vakokat vagy siketeket eligazítani, figyelmeztetni az epilepsziásokat egy kezdődő rohamra vagy kapcsolatot teremteni agorafóbiás vagy autista betegeknek. Az ilyen alkalmi segítséget, társaságot, szolgálatot vagy terápiát nyújtó nemes segítőtársak beszerzéséről – vagy a saját magadnak való idomításáról – többet megtudhatsz a számos nonprofit szervezettől.

14-kutyak-specialis-szuksegletekre.jpg

A stressz és a depresszió enyhítése

Egy Mopsz játékossága, egy Pireneusi Hegyikutya melegsége vagy egy Shiba Inu magabiztossága segíthet a stressz kiengedésében, a depresszió enyhítésében vagy csak szimplán abban, hogy felvidulj egy hosszú nap után. Add hozzá a kiskutyád „mosolyát” amikor meglát, a leplezetlen életörömüket és őszinte ragaszkodásukat és máris megérted, miért imádja egymás társaságát az ember és a kutya oly sok éve!

15-a-stressz-es-a-depresszio-enyhitesere.jpg

Kutyaválasztás: fajtiszta vagy keverék?

Most, hogy megvitattuk, melyik fajták passzolhatnak az életviteledhez, a következő kérdést kell magadnak feltenned: fajtiszta vagy keverék kutyát akarsz? De akár az egyes tulajdonságairól ismert kutyafaj, akár egy kinyomozhatatlan eredetű keverék, a kutyák épp olyan egyediek, mint az emberek, óriási közöttük a változatosság. Érdemes a kiszemelt kiskutyát meglátogatni, lehetőleg a szüleivel együtt, mielőtt eldöntöd, melyik a neked ideális.

16-kutyavalasztas-fajtiszta-vagy-keverek.jpg

Tippek örökbe fogadáshoz

Keverék és fajtiszta kutyákat egyaránt találhatsz az állatmenhelyeken. Akát több ezer, különböző fajú kutyából választhatsz, akik más-más vérmérséklettel bírnak, de olyan helyek is vannak, amik egyes fajtákra specializálódtak.

17-tippek-orokbe-fogadashoz.jpg

A házi kutyatenyészetek kockázatai

Egyes kutyatenyészetek a nagy darabszámra (és profitra) hajtva nem megfelelő minőségű életkörülményeket és tenyésztési gyakorlatokat alkalmaznak. Ennek óriási hatása lehet egy kutya egészségére és személyiségére. Lehet, hogy egy konkrét kutyafajta a nyugodt és tanulékony természetéről ismert, mégis, ugyanaz az állat egy ilyen „tömegtermelőből” kikerülve agresszív lehet. Mindig keress megbízható tenyésztőket, ha egy fajtiszta kutya mellet döntesz.

18-a-hazi-kutyatenyeszetek-kockazatai.jpg