Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Üdvözlöm.Lipoma eltüntetéséhez kérnék degítséget,javaslatot.Vàrom válaszát. Marika

2016-12-06
Somogyi Rita válasza:

Kedves Marika!

A lipóma vagy zsírdaganat hátterében zsíremésztési zavar áll. Érintett az epe-a máj és a vese is. Ezért a máj méregtelenítése (hatással van az epére és a vesékre is!), a vérzsír csökkentése és a tudatos diéta megoldás a későbbi csomók megjelenésére és a mostaniak visszahúzására.

Sokan azért választják a műtétet, mert a már meglévő zsírdaganatok eltüntetéséhez egy ilyen étrendi változtatás mellett is 1-3 évet kell várni. Ugyanakkor a műtét inkább esztétikai kérdés, mert az, nem szünteti meg a kiváltó okokat. Az étkezési és életmódbeli reformok azonban rendkívül fontosak, hiszen végleg leszámolhatunk a későbbi zsírcsomóinkkal. Ráadásul nem is okos nem így tenni, hiszen ez egy olyan üzenet a testtől, ami sikítva figyelmeztet arra, hogy változtassunk!

Májméregtelenítéshez és a vérzsír csökkentéséhez 3 hatóanyagot javaslunk az egyik a máriatövisben található szilimarin, a másik az articsókában található cinarin, a harmadik pedig az Omega3 zsírsavak. Mindháromból standardizált, nagy dózisú kivonatra van szükség, és 120 napos kúrára. Ezt évente kétszer kell megismételni, és mellette végig májkímélő diétát tartani.

Gyakorlatilag minden finomított (fehér liszt, fehér cukor) és feldolgozott élelmiszert el kell kerülni. Magas rosttartalmú, magas tápanyag tartalmú étkezésre kell váltani, ahol a frissesség és természetesség a fő szempont. Pl.: párolt zöldségek, friss saláták, csírák, köles, hajdina, quinoa, bogyós gyümölcsök, szénhidrát csökkentett lisztek, mint a lenmagliszt és hidegen sajtolt növényi olajok (jó zsírok) fogyasztása az állati helyett, mint lenmagolaj, szőlőmag olaj, kókuszolaj…. Halak és fehér húsok fogyasztása mehet.

Meg kell emelni a folyadék bevitelt, az sem baj, ha szénsavmentes vizünkhöz lúgosító-méregtelenítő gyógynövény koncentrátumot adagolunk, mint amilyen a Puridren® főzet is. Nagyon sokat segít még a Spirulina alga, ami természetesen serkenti az anyagcserét, magas klorofill tartalma lúgosít, és rengeteg tápanyagot tartalmaz. Ezt felváltva fogyaszthatjuk a Puridren® főzettel.

Lenmagolajjal és szőlőmag olajjal egyébként külsőleg is lehet kenegetni, hiszen csökkenti a méretét, de az önmagában nem jelent megoldást.

A lipóma ellen tehát a leghatékonyabb kezelés a táplálkozási és egyéb életmód reform (pl.: testmozgás, folyadék bevitel növelése, stressz csökkentése), ami csökkenti a vér zsírtartalmát és tehermentesíti a májat.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita