Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

üdvözlöm, kérdezem, hogy a Kókuszvirág cukor fogyasztható 2-es diabétesz esetén is? Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel, Gyula

2019-02-22
Somogyi Rita válasza:

Kedves Gyula!

Bár a kókuszvirág cukornak alacsonyabb a glikémiás indexe (ez a szám mutatja meg, hogy mennyire befolyásolja a vércukorszintet) , mint a fehér cukoré, annak fogyasztását  mégsem javasolhatom cukorbetegeknek, hiszen alapvetően egyszerű cukrokat, szacharózt és fruktózt tartalmaz.

Helyette inkább használj eritritet vagy steviát.

Az eritrit egy cukoralkohol, amely kalórialeadás nélkül halad végig a szervezeten. Édesítőértéke kb. 70-80 %-a hagyományos cukorénak, ezért egy kicsit több kell belőle. Én már évek óta ezt használom a kávém édesítésére, és nagyon szeretem, hiszen abszolút mellékízmentes. 160 ° C-ig stabil, így akár sütemények ízesítésére is használhatjuk.

A stevia az eritrithez hasonlóan 0 kalóriás, nem emeli meg a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Sőt, készültek arról is tanulmányok, hogy a rendszeres fogyasztott stevia általánosságban is képes a vércukorszintet szabályozni, tehát segíthet a cukorbetegség kontrollálásában.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita