Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Üdvözlöm! Érdeklődnék,hogy Ön szerint a d vitamin okozhat e hasmenést, ha igen, akkor napi mekkora dozis felett? illetve azt olvastam,hogy ehez a vitaminhoz k2-öt is kell szedni, milyen arányban kell álljon ez a két kiegészitő egymáshoz képest, miből mennyi javasolt? köszönöm László

2018-08-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves László!

Ahhoz, hogy hasmenést okozzon a D-vitamin, hosszútávon kellene a napi ajánlott adagolás többszörösét fogyasztanunk. A napi adagolás általánosan felnőtteknél 2000 és 4000 IU között van, a pontos adagolás ezen belül egyénfüggő, például az elhízottaknak nagyobb dózis ajánlott, de befolyásoló tényező a D-vitamin szint, az életkor, a fizikai aktivitás, és az esetleges társbetegségek is. Továbbá itt is fontos a kúraszerű alkalmazása, ez maximum 3 hónapig tart, amit 4 hét szünet követ. Mindezt az általános adagolást a szakorvos természetesen, személyre szabottan felülírhatja.  

És igen, a D3-vitamin felszívódását valóban fokozza a K2-vitamin, sőt Én még magnéziumot  is ajánlok hozzá! Egyrészt azért mert számos tanulmány bizonyítja, hogy az emberek általánosan magnéziumhiányosak, ami önmagában is számos panasz előidézője lesz hosszútávon, másrészt bizonyított, hogy fokozza a D-vitamin aktív formájának előállítását és élettani hatásait.

Az is biztos, hogy a D3- és a K2-vitamin erőteljes szinergiában működve hatnak szervezetünk szinte minden rendszerére és funkciójára! Egyébként nem csak a D3-vitamin felszívódásához és optimális működéséhez kell a K2, hanem fordítva is. A K-vitamin jótékony hatásai sem érvényesülnek D-vitamin nélkül, és ez bizonyítja, hogy ezt a két tápanyagot, érdemes egyszerre kell adagolni.

Arányszámok tekintetében a legkiválóbb elosztási arányt találod meg termékeinkben:

Üdvözlettel:
Somogyi Rita