Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Somogyi Rita! A súly feleslegem miatt fogyókúrába szeretnék fogni. Többféle módszert kipróbáltam már, de nem igazán használt! A segítségüket szeretném kérni, hogy mivel kezdjem és hogy ez az én esetemben hatásos e?!Tisztában vagyok vele mindehhez életmód váltás és hozzáállás is szükséges. Előre is köszönöm: Szabolcs

2018-08-31
Somogyi Rita válasza:

Kedves Szabolcs!

Tökéletesen látod, az első lépés mindig az életmódváltás! De messze sem olyan vészesen nehéz dolog ez, mint amilyennek elsőnek tűnik. Azonban ennyi információ alapján, ismeretlenül, lehetetlen megmondani, hogy éppen a Te szervezetednek milyen változtatásokra van szüksége. Javaslom, keress fel életmód-tanácsadó, és/vagy dietetikus szakembert, akik személyre szabottan tudnak neked segíteni.

Én most teljesen általánosan leírom neked az 5 apró „szabályt” amikkel érdemes lenne elindulnod az életmódváltás felé!

Csökkentsük a szénhidrátokat!

Az elhízásban a legnagyobb bűnösök a szénhidrátok. Ha a napi szénhidrát bevitelt 180-220gr közé szorítjuk, akkor nem csak a testsúlyunk, de vércukorszintünk is hálás lesz érte.

Igyunk többet!

a napi átlagos folyadékbevitel 2-3 liter között van, de tisztítókúrák vagy testsúlycsökkentő kúrák ideje alatt ez, 20 kilogrammonként 1 liter vizet vagy gyógyteát jelent (nincs gyümölcslé, nincs diétás üdítő, nincs gyümölcs- és fekete tea). Az emberi test 70 %-a víz, ennek a vizes közegnek a segítségével történik a sejtszintű ”kommunikáció". A bőséges folyadékbevitel hozzájárul az anyagcsere folyamatok serkentéséhez, és a testfolyadékok pH-értékeinek szabályozásához. Szíves figyelmedbe ajánlok egy 60 napos anyagcsere serkentő programot,  ami a folyadékbevitelt is megoldja, és hozzájárul a testtömeg csökkentő diéták eredményességéhez is! Kattints érte a kiemelésre.

Rágj alaposan!

Az alapos rágásnak óriási szerepe van abban, hogy a szervezetbe bevitt táplálékokat tökéletesen megemésszük. Ha megfeledkezünk arról, hogy az emésztés a szájban kezdődik a fogak őrlésével - melynek segítségével ellúgosítjuk az ételt -, akkor sok-sok órán keresztül tesszük ki magunkat erjedésnek és rothadásnak, ami savasítja a testfolyadékokat, és salakanyag többletet ró ránk.
Ha alaposan rágunk, akkor sokkal több tápanyagot tud hasznosítani a szervezetünk. Az alapos rágás még az étvágyat is csökkenti, mert a test tápanyag mennyisége és az étvágy között szoros összefüggés van. Kevesebb ételre van szükségünk akkor, ha magas a tápanyag ellátottság. Ha nem rágunk, akkor nem is bontunk tökéletesen, ami pocakot is előidéz.

Együnk naponta többször keveset!

Ha a napi ételadagunkat 5 részletben fogyasztjuk el, tehermentesítjük a legnagyobb méregtelenítő szervet, a májat, és egyenletes vércukorszintről gondoskodunk, amikor a szervezet a zsírégető zónában dübörög. Így sikeresen elkerülhetjük az inzulincsúcsokat, vagyis azt az állapotot, amikor a test raktároz. A májnak nem csak testsúlyunk szempontjából van óriási szerepe, de általános egészségünk, különösen az emésztésünk, és koleszterinszintünk szempontjából is. Nagyszerű májtisztító és májsejt regeneráló tulajdonsága van az articsóka kivonatnak,  mely szintén hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez! Kombináld az anyagcsere serkentő programmal.

Mozogj!

Mozgás nélkül nincs egészség, mozgás nélkül nincs egészséges anyagcsere sem. Hetente legalább 3x1 órát szánjunk testmozgásra, kezdetben az ütemes séta is megteszi. A mozgás átmasszírozza a belső szerveket, a közben létrejövő hasi légzés oxigénhez juttatja sejtjeinket és lúgosítja a testfolyadékokat, hiszen szén-dioxidot lélegzünk ki.

Mosolyogj!

Törekedjünk a napi stressz levezetésére, mondjuk meditáció segítségével, ugyanis a negatív érzelmi állapot, biokémiai folyamatok ezreit indítja el a testben, ami savakat generál. Ezért amikor méreganyagokról beszélünk, még véletlenül se gondolja senki, hogy csak táplálék útján tudja magát mérgezni! A pozitív életszemlélet, az optimizmus fél egészség, ami alakunkon és kötőszövetünkön is visszatürköződik. Sokan talán nem is tudják, hogy miközben például a szomszéddal vitatkoznak, az biokémiai folyamatok százait indítja el szervezetükben.

Egy tartósan fennálló stressz (ami alatt egyaránt értjük az alábbiakat: szeretetlenség, önértékelési zavar, düh, félelem, idegesség, szorongás, pánik…), pedig sajnos megváltoztatja a testfolyadékok pH-értékeit, az állapot salakanyag többlettel jár, ami nagyszerűen raktározódik hasi úszógumik formájában.

És ha eldöntötted, hogy belevágsz, akkor támogatásképpen indíts egy nagytakarítással. Ebben a fent javasolt kiegészítők tökéletes támogatóid lesznek!

Sok sikert kívánok Neked!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita