Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Somogyi Rita! A lányom 9 éves és por, penész, pollen allergiája van, ezért 4 éves kora óta antihisztamint szed. Ez nincs túl jó hatással a súlyára, ezért szeretnék egy kevésbé radikális megoldást találni a problémájára. Eddig sajnos nem jártam sikerrel, most szeretném kipróbálni nála az Allergicum URTO-t. A termékleírásban az szerepel, hogy 12 éves kor alatt nem ajánlott. Tudna esetleg valami helyettesítő terméket ajánlani, vagy kisebb adagban kipróbálhatjuk az Allergicum Ultro-t? Az allergia mellett ekcémája is van, amire a shea vaj kifejezetten rossz hatással van (valamiféle kereszt allergia miatt), tudna természetes testápolót is ajánlani a számára? Előre is köszönöm!

2019-04-26
Somogyi Rita válasza:

Kedves Andrea!

A gyártó hivatalos javaslata szerint az Allergicum Urto valóban nem ajánlott 12 éves kor alatt. Ettől csak ebben az esetben térhetünk el, ha gyerekorvossal egyeztetünk. Így kérlek, mutasd meg ezt a kivonatot lányod kezelőorvosának, és amennyiben nem él ellenjavallattal, az általa előírt adagolási javaslat szerint fogyaszthatja lányod a cseppet.

Fontos tudnunk, hogy összességében nem egy étrend-kiegészítő fogja megoldani a panaszokat, hanem az életmódváltás, melynek egyik része, hogy az étrendet célzott tápanyag koncentrátumokkal is dúsítjuk.

1. Rendszeres testmozgás – bizonyított, hogy enyhíti az allergiás tüneteket, és oldja a stresszt és szorongásokat, melyek szintén rontják egy allergiás egyén javulási esélyeit.

2. Minőségi táplálkozás – zéró tolerancia minden olyan élelmiszernek, ami savanyítja a testfolyadékokat, mint tej, fehér cukor, fehér liszt. Ha ezeket jó minőségű és friss alapanyagokra cseréljük, melyek magas tápanyag tartalommal rendelkeznek, képesek lehetünk javítani az immunrendszer túlzó reakcióján is.

3. Tegyünk rendet a bélflórában! A bélflóránk az immunrendszer 70%-át adja, de csakis akkor, ha egészséges, és egyensúlyban van. Ehhez az szükséges, hogy 85%-ban azt, hasznos bélbaktériumok lakják. Étrenddel és szinbiotikummal együttesen, nagyszerűen lehet ezt az egyensúlyt visszaszerezni, és ezzel átvenni az irányítást az immunrendszer felett. Az egészséges bélflóra számos immunvédő anyagot és vitamint is termel, ami növeli az erőnlétet is.

4. Csökkentsük a gyulladásokat! Erre tökéletes az alkoholmentes Propolisz cseppünk, különösen úgy, hogy maga a propolisz bár jó kiegészítő allergiás egyéneknek, a sima propolisz kivonatok okozhatnak allergiát, de ebben a változatban az allergéneket a gyártás során leválasztották egy hasznos baktérium segítségével. A propolisz hozzájárul a fizikai erőnlét javításához is.

5. Harmonizáljuk az immunválaszt! Érdemes még az étrendet standardizált Echinacea kivonattal   is kiegészíteni, melynek hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik, így a kivonat határozottabban léphet fel, az immunvédelem, a megfázások és felfázások, allergiák, és bőrpanaszok területén (különösen ekcéma), mint a hasonló termékek. Ez a kivonat az erőnlétet is javítja!

Jó hír, hogy ezeket a fenti kiegészítőket már kislányod is nyugodtan fogyaszthatja. A kúraidő legyen 120 nap, majd tartsunk szünetet, illetve a szünetben váltsunk C+D3+K2 – vitaminra, itt azonban felezzétek meg a felnőtt adagot, és csak minden másnap vegyen be egyet belőle a lányod.

Továbbá, nem felejtkezhetünk meg a Nordic Koivu® Bio Nyírfanedvről , mint természetes antihisztaminról sem.

Az ekcéma, vagy dermatitis, egy nem-fertőző bőrgyulladás, amely viszkető, vörös pörsenéseket okoz a bőr egyes területein. Nagyon gyakori, hogy az allergiás emberek ekcémával is küzdenek.

A fentebb ajánlott Echinacea kivonatot hagyományosan is használják az ekcéma tüneteinek enyhítésére. Mellette célszerű az étrendet halolaj kapszulával  kiegészíteni. Egy dupla-vak vizsgálat során megállapították, hogy enyhíti a krónikus ekcéma tüneteit. A halolaj csökkenti a szervezetünkben levő leukotrién B-4 szintjét, amely anyag összefüggésbe hozható az ekcémás gyulladással. A kivonat hatását, szintén esszenciális zsírsavaknak köszönheti, melyek EPA és DHA névre hallgatnak.

Külsőleges bőrápolásra pedig két hidegen sajtolt olajat ajánlok:

  • A szőlőmagolaj  flavonoidokban gazdag, melyek olyan antioxidáns anyagok, amik gátolják a szervezetben az allergiás reakciókat. Kitűnő vegyszermentes bőr- és testápoló, ami igen fontos paraméter, ha ekcémánk van, arról nem beszélve, hogy a viszketés tüneteit is enyhíti.

  • Az is segít, ha fürdőzés közben mandula olajat  adunk a vízhez, zuhanyzást követően pedig még a nedves bőrbe masszírozzuk be, és úgy száradjunk meg, hogy csökkentsük a bőr kiszáradásának rizikóját (a száraz bőr jobban ki van téve az ekcémának). Legjobb, ha langyos vízben fürdünk, és nem törölközünk!

Mindenképp óvakodjunk a dezodoráló szappanoktól, a habfürdőktől és az illatosított termékektől, mert ezek mindegyike súlyosbíthatja az ekcémát.

Mielőbbi jobbulást kívánok lányodnak! 

Üdvözlettel:

Somogyi Rita