Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Naturtanya! Segítséget szeretnék kérni két dologban. Az egyik, egy barátnőm anyukájának (63 éves) a szemészeten megállapították hogy nagyon meszesednek az erek a szemben és állítólag hamarosan meg fog vakulni :( Sajnos a diagnózis pontos nevét nem tudom. Erre lenne valami gyógymód vagy kapszula vagy bármi hogy visszafordítsuk vagy legalább javítsunk vagy lelassítsuk hogy ne veszítse el a látását? Sajnos az orvosok nem mondtak semmit csak ezt. esetleg valami injekciót kaphat majd de még az sem biztos. A másik hogy én voltam hasi uh-n és azt mondta az doktornő hogy a májam és a vesém meg van nagyobbodva. Ezen nagyon meglepődtem eddig sosem volt ilyen gond, még a tavalyi leleten is az van hogy a más és a vese is ép normális nagyságú, most meg meg van nagyobbodva, nem értem miért. Azt mondta hogy a táplálkozás miatt alakul ki ilyen a sok chips stb. Én nem is eszem ilyeneket sőt egészségesen táplálkozom, laktózt és glutént is igyekszem kerülni, sok folyadékot iszom (semmi üdítő vagy cukros dolog, sose szerettem ezeket szerencsére, alkoholt sem iszom csak nagyon ritkán max szilveszter egy pohár bort de nem jellemző ) Megnéztem a neten és azt írják a táplálékkiegészítőktől is lehet májnagyobbodás. Nos én elég sokfélét és régóta szedek de csak anatur-os termékeket pl. szerves c, cink, olajfakapszula, magne B6 de nem is rendszeresen. Nem lehet hogy ezeket már nem bírja a máj meg a vese? Ráadásul az epén is van valami 9X6 mm-es polypus vagy mi:( ezekre tudna esetleg gyógymódot? Köszönettel:N

2017-10-13
Somogyi Rita válasza:

Kedves N!

Többféle elnevezés is létezik, makula-degeneráció, vagy szemfenéki meszesedés. Sajnos a tudomány jelen állása szerint ez a betegség nem gyógyítható.

Ellenben minél előbb észlelik a betegséget, annál jobb (/több) látást lehet megőrizni. Kezelési lehetőségekkel, életmódváltással (pl.: az alacsony glikémiás idexű étrend csökkenti a makuladegeneráció kockázatát), és a retinát károsító anyagokat semlegesítő, célzott tápanyagokkal, amilyen a Luteina® bio-complex szemvitamin, a folyamat lelassítható vagy megállítható, attól függően, hogy mely fázisáról és mely típusáról beszélünk (száraz, nedves és másfélék).

De egy C+D3+K2 vitamint kombináló tablettát is ajánlok mellé, hiszen ezen tápanyagok nélkülözhetetlenek szemeink egészségéhez, és nagyban hozzájárulnak az erek meszesedésének csökkentéséhez.

És még egy dologra hívom fel a figyelmet, mert ez általában kimarad, amikor makula-degenerációt vagy szemfenéki meszesedést állapítanak meg. Mert mindenki csak a gyógyszerekre, étrend-kiegészítőkre gondol. Nem szabad megfeledkezni az ilyenkor alkalmazott alternatív technikákról sem, sőt azok hatásosságáról. Azt javaslom, minél előbb keressetek fel egy szem tréner szakembert is. Fog tudni olyan gyakorlatokat is mutatni, melyeket akár otthon is tudtok gyakorolni.

Ami pedig a Te problémádat illeti. Arra kérlek, hogy minél előbb vedd fel a kapcsolatot a kezelőorvosoddal és egyeztessetek a további vizsgálatokról, mert ilyen lelettel nem állhatunk meg, hogy nem tudjuk a pontos kiváltó okot. Valóban leggyakrabban a kiváltó okok között a helytelen életmód, elhízás és mozgás, illetve folyadékszegény életmód áll, de ha ez rád nem igaz, akkor egy sor egyéb kiváltó ok is szóba kerülhet, mint pl: májgyulladás, amit vírusok, toxinok és gyógyszerek is okozhatnak, vagy cukorbetegség, vagy zsír-és szénhidrát anyagcsere panasz, ami lehet veleszületett is, vagy parazitafertőzés, vagy szívelégtelenség…. de afelől megnyugodhatsz, hogy a listán nem szerepel étrend-kiegészítők alkalmazása. Vitaminoktól, alaptápanyagoktól még senkinek nem nőtt meg a mája és veséje, különösen nem egy év alatt. 

Üdvözlettel:
Somogyi Rita