Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Illetékesek! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi termékük esetében a gyártók milyen eljárással nyerik ki a kókuszolajat a növényből? Préselést alkalmaznak vagy valamilyen vegyszert (pl. hexán)? Sajnos kevéssé vagyok járatos a témában. Azt hiszem, a szűrt kókuszzsírt koprából készítik, de nem tudom, vajon abból lehet- e préseléssel bármit is kinyerni? Szűz kókuszzsírt nem szeretnék venni annak enyhe kókuszíze miatt. A termék: Prémium 100% szűrt, nem hidrogénezett kókuszzsír. Segítségüket köszönöm! Köszönettel

2016-09-30
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anita! A kókuszolajnak alapvetően 2 típusa van, az szűz (illatos) és a finomított (szagtalan) változat. A finomított kókusz olajat száraz vagy nedves folyamat segítségével lehet kinyerni. Száraz feldolgozásról akkor beszélünk, mikor a húst kiveszik a héjából és megszárítják tűzön vagy a napon, így létrehozzák a koprát. A koprát préselik vagy oldószerrel feloldják, így létrejön a kókuszolaj. A szagtalan kókuszzsírok kivonására 2 féle eljárás létezik, az egyik típus nem hidrogénezett eljárással készül, a másik pedig az úgynevezett RBD eljárással, azaz ez esetben a kókuszolajat „finomítják, fehérítik, szagtalanítják”.
A nedves eljárás során a nyers kókusz helyett már eleve a szárított koprát használják fel és a fehérjét. A koprában levő olaj és a víz emulziót generál. Hosszan forralják az anyagot, hogy kettéválasszák a vizet és az olajat, de ez a folyamat elszínezi az olajat és nem is olyan gazdaságos. Korszerű technológiát igényel (hőkezeléseket, savkezeléseket, elektrolízist, lökéshullámot) nem túl gazdaságos, ezért ezt ritkán alkalmazzák.
A Dr. Natur étkek szűrt, nem hidrogénezett kókuszzsír vegyi anyagok felhasználása nélkül, mechanikus úton, préseléssel készül. A kíméletes előállítási módnak köszönhetően nem tartalmaz egészségre káros katalizátor- és oldószermaradványokat, bomlástermékeket.
Mivel nem hidrogénezett, így nem tartalmaz transzzsírsavakat sem, amelyek rendkívül ártalmasak. A nem hidrogénezett, finomított olaj melletti legfőbb érv, hogy ezzel bármit megfőzhetünk, bármit süthetünk, mivel semmilyen ételnek nem kölcsönöz utóízt, és szűrés után többször is felhasználható! A szűz kókuszolajat friss kókuszhúsból állítják elő. A zsír számos módszerrel kinyerhető, forralással, erjesztéssel, hűtéssel, préseléssel, vagy centrifugálással. Mivel nem magas a hőmérséklet és nem használnak vegyi oldóanyagokat, a zsír megtartja a természetes fitokemikáliáit (növényi anyagok), ami egy jellegzetes, szelíd kókusz ízt és illatot kölcsönöz. Üdvözlettel; Rudolf Rita