Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Anatur! Segítségét kérném, hogy epekő esetén miket ajánlana? Nekem egy colesterol poilpusból alakult ki (vagyis ezt mondta most az orvos) az epekő, több évig azt mondták polip és most úgy néz ki átalakult epekővé. 9 mm-es. Mondták, hogy a kisebbek nagyobb problémákat okoznak és ezzel ne foglalkozzak. Mindig ezt a választ kapom az egészségügyben hogy nem kell vele foglalkozni. De én szeretnék, mivel zavar és szorítást nyomást is érzek mindig az epe tájékán, főleg evés után. pedig zsírosat fűszereset nem eszem. Több éve áttértem a glutén és laktózmentességre is bár van hogyha elmegyünk valahova és nem mindig tudok beszerezni mentes ételeket akkor eszem egy pizzát vagy egy sütit. De pár hónapja már állandóan van ez a szorító érzés mintha belülről valaki megszorítaná ott az epe környékén vagy nem is tudom mert nem vagyok orvos nem tudom pontosan, hogy hol van ez a szorítás de ott az epe környékén jobb oldalon. Mondta most az orvos hogy az epekő okozhat ilyen szorítást de csak akkor ha zsíros fűszeres vagy csokis ételeket eszem. De ha nem ilyesmiket eszem akkor is érzem mindig evés után. Mondta hogyha nagyon megnő akkor kell kivenni majd az epehólyagot de azt nem szeretném:( Nem lehet valahogy megszabadulni az epekövektől? Keserűsós kúrát olvastam hogy az kihajtaná csak nem merem megcsinálni. Önnek van erről tapasztalata, hogy ez működne-e? Ha működik és kijönnek az epekövek nem akadnak el valahol? Szedem most a gold lecitinát és lenmagolajat is szoktam és még máriatövisem is van. Vagy van hatásosabb amivel ki lehetne űzni az epekövet? Ha ezeket is szedhetem akkor hogy milyen sorrendben és mennyi idő szünettel? Gondolom hónapokig kell szedni ezeket? Hallottam talpmasszázsról is, hogy sok betegségnél hatékony pl. a veseköveket is ki lehet masszíroztatni, epeköveket nem lehet esetleg? Köszönettel várjuk válaszát illetve egy barátnőmnek szeretnék még tanácsot kérni, nemrég rosszul mozdult és hatalmasat reccsent a térde, volt MR-en először azt mondták porcleválás de a leletbe már nem az volt írva hanem hogy meghúzta és pihentetnie kéne. Írtak fel neki valamilyen porcerősítőt. Erre is tudna ajánlani valamit?

2020-08-08
Somogyi Rita válasza:

Kedves Éva!

Ha az orvosi diagnózis során a szakorvos még nem látta indokoltnak a műtétet vagy egyéb beavatkozást, akkor étrended reformálásával és célzott kiegészítőkkel lehetőséged van az epekő természetes zúzására. A máriatövis, a lecitin és a lenmagolaj , amit jelenleg is szedsz, alapvető tápanyagok epekő esetén. Ennél hatásosabbat sajnos nem tudok Neked javasolni én sem. Indítsd a reggelt lenmagolajjal (fogyaszthatod magában vagy egy kis joghurtban is elkeverve), reggeli után vedd be a máriatövist, a lecitinből pedig egyet-egyet fogassz ebéd és vacsora közben.

A kúraidőnél érdemes 120 napra berendezkedni, melyet egy hónap szünet után meg is lehet ismételni.

Egészségünk és epeköveink érdekében is a legfontosabb lépések; a rendszeres testmozgás, a bőséges folyadékbevitel, az élelmi rostokban és tápanyagokban gazdag minőségi táplálkozás. A májkímélő diéta alapja, hogy  csökkentjük a napi szénhidrát felvételt, és jelentősen megnöveljük rostfogyasztásunkat (pl. köles,  hajdina,  kusz-kusz,  quinoa -személyes kedvencem). Azzal is tehermentesítheted a májad, ha napi ötszöri, kis adagokban történő étkezésre térsz át!

Amennyiben ennél pontosabb, személyre szabott étrend összeállítására van szükséged, az már dietetikus feladata. Kérlek, keress fel egyet.

A Keserűsós májtisztításról csak annyiban foglalnék állást, hogy az egészség megtartása, vagy annak visszaszerzése sosem gyors és drasztikus megoldásokkal érhetők el. Ezek a megoldások nem utolsósorban nagyon veszélyesek is lehetnek. A keserűsó ráadásul drasztikus hashajtó, ami könnyedén  felboríthatja a vízháztartást, és csökkenti a tápanyagok hasznosulását. A sokszor hosszú éveken keresztül tartó helytelen életmód miatti egyensúlyvesztést, soha nem lehet pár nap alatt rendbe tenni.  

Talpmasszázzsal kapcsolatban is kérlek egy ezzel foglalkozó szakembert keress fel, ez sajnos nem az én területem.

A porcleválásként ismert sérülés valóban bekövetkezhet egy rossz mozdulat eredményeként, de túlterhelés is okozhatja. Biztos vagyok benne, hogy az orvos által felírt porcerősítő is tökéletes a barátnődnek. De természetesen tudok alternatívákat ajánlani.

Ha a térd egészségéről van szó, a kiegészítő tápanyagok közül a legismertebb hatóanyag a hialuronsav, amiből orvosi injekciók is készülnek. A fermentált hialuronsav  gyulladáscsökkentő, porcképző és viszkozitást biztosító poliszacharid. Ezt érdemes kiegészíteni napi 2000mg Retard C-vitaminnal és zöldkagyló kivonattal. A C-vitamin mindkét tápanyag biohasznosulását fokozza, de önmagában is támogatja a csontozat, porcok és mozgásszervek egészségét. A zöldkagylóban található glükozaminoglikánok (GAGsegítik az új porc termelődését, egyúttal védik meglévő porcállományt, segítséget nyújthatnak  a porcok felépítésében, az ízületi nedv mennyiségének termelésében, a csontok stabilizálásában és a csontsűrűség növelésében.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita