Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Anatur! Érdeklődni szeretnénk a gyorstesztekről. Néztük a gluténérzékenység kimutatására szolgáló tesztet, szivesen kipróbálnánk. Ez mennyiben más és mennyire megbízható mint amiket a gyógyszertárakban lehet venni? És amit a gasztrós doktor ír ki és kórházban csinálnak a gluténérzékenység teszt miben különbözik ettől? Illetve hallottuk, hogy mielőtt ilyen vizsgálatra adjuk a fejünket előtte kb 1 hónapig kell gluténtartalmú ételeket enni, hogy valós eredményt kapjunk, ez igaz? Ha jól láttuk laktóz és tejfehérje kimutatására nincs ilyen tesztjük? Köszönettel várjuk válaszukat

2020-10-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

A gluténérzékenység gyorstesztek teljesen megbízhatóak, akár patikai, akár gyógynövény bolti forrásból származnak. Leginkább arra alkalmasak, hogy irányt mutassanak, ahhoz, hogy emésztőrendszeri panaszunkkal milyen szakorvost keressünk fel. Vagyis az átfogó orvosi vizsgálatokat és személyre szabott diétás megoldásokat nem helyettesítik.

Az alkalmazásához egy csepp vérminta elegendő. Ebből mutatja ki a teszt a coeliakiára jellemző transzglutamináz– ellenes IgA és IgG antitesteket. Segítségével még a rejtett gluténérzékenységre is fény derülhet, de az önellenőrzést követően szükséges az orvosi vizsgálat, mely után az orvos felállíthatja a diagnózist.

Igen, a teszt előtt fontos, hogy normál étrendet folytassunk, hiszen, ha gluténmentesen étkezünk, az ellenanyagok eltűnhetnek a szervezetből, és a tesztek álnegativitást mutathatnak. (Ha pedig eddig is gluténmentes étkezést folytattál, gondolom, annak volt valamilyen oka, diszkomfortérzet, tünetek, amit a glutén fogyasztása okozott. Ilyen esetben, már nem önellenőrzése van szükség elsősorban, hanem orvosi konzultációra.)

A laboratóriumi vérvétel átfogóbb, valamint, arról sem szabad elfelejtkezni, hogy további vizsgálatokra is szükség lehet, éppen ezért, ha felmerül a gluténérzékenység gyanúja, minél hamarabb forduljunk megfelelő szakemberhez.

Kinek ajánljuk a gluténérzékenység gyorstesztet:

  • gluténékenyek diéta melletti önellenőrzésére félévente-évente,
  • gluténérzékenyek 1. fokú rokonainak szűrésére,
  • azoknak, akiknek különböző tüneteik vannak, és valamilyen intoleranciára gyanakodnak

Tejfehérje allergia önellenőrző teszt már elérhető, nálunk a kínálatban sajnos még nincs, a laktózintolerancia ellenben laboratóriumi körülmények között kerül megállapításra, ún. hidrogénkilégzéses teszt során.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita