Tisztelt Anatur! Érdeklődni szeretnék, hogy az igaz-e hogy a jó epeműködéshez (esetleg ha van epekő is) nagyon sok rostot kell fogyasztani és az segít? Mely ételeket lehetne ez esetben fogyasztani és mindennap? (quinoa, is magas rosttartalmú? azt szoktam köretnek meg zabkását de nem mindennap) Néztem hogy a gyümölcsök és zöldségek közül melyek a magas rosttartalmúak de pont azok amelyeket epebajokkal küzdők pont nem fogyaszthatnak. Vannak ezek a lisztkeverékek (szafi pl amibe elvileg olyan lisztek is vannak pl bambuszrost ami elvileg jó lenne rostnak? Köszönettel
Kedves Niki!
Egészségünk és epeköveink, valamint a normál epe és májműködés érdekében is a legfontosabb lépések; a rendszeres testmozgás, a bőséges folyadékbevitel, az élelmi rostokban és tápanyagokban gazdag minőségi táplálkozás. A májkímélő diéta alapja, hogy csökkentjük a napi szénhidrát felvételt, és jelentősen megnöveljük rostfogyasztásunkat (pl. köles, hajdina, kusz-kusz, quinoa). Azzal is tehermentesítheted a májad, ha napi ötszöri, kis adagokban történő étkezésre térsz át!
A gyümölcsök közül általánosságban nem ajánlottak az apró magvas gyümölcsök, az aszalt gyümölcsök, és az olajos magvak, zöldségek közül leginkább a puffasztó hatásúak (pl. káposzta, kelbimbó) vagy a hüvelyesek (bab, lencse). A paradicsom pl. általánosságban nem ajánlott epeköves egyéneknek, de vannak olyanok, akik gond nélkül tudják fogyasztani, ezt ki kell tapasztalni.
Éppen ezért fontos, hogy egy epediétánk személyre szabott legyen. Ehhez kérlek, keress fel egy dietetikus szakembert, aki áttekinti a kórelőzményedet, jelenlegi panaszaidat, esetleges társbetegségeidet, a kő típusát, elhelyezkedését, jelenlegi étrended (étkezési naplót is szoktak kérni, én is javaslom), életmódod, folyadékfogyasztásod, életkorod, testsúlyod, egyéni érzékenységeidet….stb. és ez alapján összeállítja számodra a megfelelő diétát.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita