Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Anatur! Epekőre miket tudnának javasolni? Ki lehet űzni valahogy? Szedtem a letycinát de még semmi :( Táplálkozásban is kérném a segítségüket. Egyébként soha nem étkeztem zsírosan fűszeresen, sokat iszom ásványvizet vagy teát (napi 2-3 liter) cukor nélkül. Üdítőket szörpöket sosem szerettem szerencsére. Köszönettel:Niki

2019-02-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Az epekövek felszámolása nagyban függ a kő méretétől is. Kérlek, ezzel kapcsolatban minél gyorsabban egyeztess a kezelőorvosoddal, hiszen a nagyobb kövek eltávolítása már sebészi beavatkozást igényel.  

Kisebb kövek esetén az egyik alapvető tápanyag az általad is fogyasztott Lecitin. A lecitin az epének is egyik alkotórésze, ha kevés jut belőle a szervezetbe, akkor hatására epekövek alakulhatnak ki. Ne felejtsd el azonban, hogy minden esetben kúraidőben kell gondolkoznunk, ami minimum 60, maximum 120 napot jelent. Kialakult epekövek esetén, négy hét szünet után, ennek a kúrának a megismétlésére is szükség lehet.

Fokozhatod kúrád eredményességét, ha a lecitin mellé kolinnal dúsított máriatövis kivonat adagolsz. A máriatövis tehermentesíti a májat, a máj megfelelő működésének pedig szerepe van az epe- és vesekő kialakulásának megelőzésében (még vesekövek esetén is májméregtelenítést szoktunk alkalmazni). Lecitinnel együtt működve pedig hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást.

Táplálkozásban is májkímélő diétára kell berendezkedni. Ennek alapja, hogy csökkentjük a napi szénhidrát felvételt, és jelentősen megnöveljük rostfogyasztásunkat.  köles, a hajdina, a kusz-kusz, a quinoa (személyes kedvencem). Az is tehermentesítheted a májad, ha napi ötszöri, kis adagokban történő étkezésre térsz át!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita