Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Tisztelt Anatur! Egyet elfelejtettem, hogy epekőnél mi az amit szabad és mi az amit ne szabad enni? Sajnos az orvos is mást mondott és a neten is ellentétes információk vannak. Van ahol azt mondják tojást nem lehet van ahol azt hogy reggel 3 tojás már beindítja az epeműködést és kiürül az epehólyag, meg hogy zsíros ételektől is, máshol meg azt írják hogy a sok zsírtól is kialakulhat, most akkor lehet vagy nem ezeket enni? Én kacsa vagy libazsírt szoktam használni (bolti) de nagyon keveset pl. ha pirítok valamit hagymát vagy sonkát akkor az alá teszek. Vagy jobb az olivaolaj vagy a kókuszzsír? Viszont azt is olvastam hogy a diétázóknál is kialakulhat epekő mert nem serkenti az epehólyagot az epetermelésre. (én nem diétázom csak gondoltam mivel életmódváltás miatt nem sok zsírt eszek lehet ez is közrejátszott? Bár előtte se szerettem a zsíros ételeket nem is ettem csak kb ennyit mint most. Még ajánlottak egy kapszulát (gallmet) amibe epesav van (szárított marhaepe) és gyógynövények, Ön szerint érdemes epesavat szedni? Köszönettel

2020-08-09
Somogyi Rita válasza:

Kedves Éva!

Egészségünk és epeköveink érdekében is a legfontosabb lépések; a rendszeres testmozgás, a bőséges folyadékbevitel, az élelmi rostokban és tápanyagokban gazdag minőségi táplálkozás. A májkímélő diéta alapja, hogy  csökkentjük a napi szénhidrát felvételt, és jelentősen megnöveljük rostfogyasztásunkat (pl. köles,  hajdina,  kusz-kusz,  quinoa -személyes kedvencem). Azzal is tehermentesítheted a májad, ha napi ötszöri, kis adagokban történő étkezésre térsz át!

Alapvetően igaz az, hogy a táplálék zsiradéktartalma indítja be az epehólyag összehúzódását és kiürülését, ezért nem jó az, ha teljesen megvonjuk az étkezéseinkből a zsírt, de természetesen a minőségre oda kell figyelni.

Akár a kacsazsír is maradhat, mellette pedig fogyassz naponta lenmagolajat vagy máriatövismagolajat.

Arra biztatlak, hogy amennyiben pontos, személyre szabott étrend összeállítására van szükséged, keress fel egy dietetikust, és ne a neten található információ alapján próbálj tájékozódni.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita