Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Szeretném megkérdezni, hogy tudnál-e nekem ajánlani valamit az alacsony progeszteron( kevés a sárgatest hormon) szintem miatt. Van erre valamilyen vitamin vagy készítmény? És szeretném megkérdezni, hogy mikor lesznek elérthetőek a kecsketejes szappanok közül amelyikek nincsenek raktáron?

2018-07-03
Somogyi Rita válasza:

Kedves Bettina!

Az első és legfontosabb lépés a stressz-mentesítés  (Növeld a progeszteront! – azaz csökkentsd a stresszt.), a második a diéta (könnyen emészthető, magas rosttartalmú és kiemelkedő tápanyag tartalmú legyen, mert ez támogatja az ösztrogén anyagcserét), a harmadik a testmozgás, a negyedik lépcső pedig, hogy célzott tápanyagokkal dúsítod az étrended!

A vastagbél baktériumok által termelt tápanyagok, vitaminok, rövid szénláncú zsírsavak 20-30%-ban járulnak hozzá ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű PROGESZTERON tudjon a szervezetben előállni. Kell hozzá egy kis koleszterin, az epehólyag, meg a vastagbél megfelelő állapota. Azonban számtalan hatás miatt sérülhet a bélflóránk. Helyreállításuk meglehetősen összetett és időigényes folyamat. Ebben rendkívüli segítséget nyújthat Ferzym ampullánk, 7 milliárd élő probiotikum, prebiotikummal, méhpempővel, és papayával.

Az ún. acelluláris szénhidrátok fogyasztása is együtt jár a bélflóra fölborulásával. Ezért tehát érdemes étrendedből kiiktatni a finomított szénhidrátokat, és mindent ami lisztté van őrölve, hiszen az őrlés során megtörik a sejtfal és szabadon hozzáférhetővé válik az addig sejtbe zárt keményítő (kivéve a maglisztek, például mandulaliszt vagy őrlemény  esetében ez nem probléma! Bátran fogyaszthatod.)

És itt van még a méhpempő  is. Összetevői természetes egyensúlyt igyekeznek teremteni a hormonális viszonyokban, és ezt az ún. pro-hormonokkal teszi, aminek segítségével a szervezet könnyen készít hormonokat, ha kell, akkor ösztrogént, ha kell, tesztoszteront, progeszteront vagy éppen inzulint. A szervezet! – tehát nem a méhpempő irányit! 

Méhpempőt már 3 éves kortól fogyaszthatunk, egyedül az nem eheti, aki allergiás a méhészeti termékekre. Ez persze nem azt jelenti, hogy pótolni fogja a progeszteront, csupán egy eszköz az egyensúly visszaállításához, kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, testmozgás, és bőséges folyadékbevitel kíséretében. 

Üdvözlettel:

Somogyi Rita