Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Somogyi Rita!Kérném szépen segítségét!Lányom 22 éves,volt egy súlyos agyrázkódása kicsit több,mint 2 hónapja.Beverte a fejét nagy erővel egy baleset következtében (főleg) halántékánál és homlokánál jobb oldalon.Azóta is hányingere van,szédül,fáj a feje,nyomás érzés van a fejeben,ahol a halántékánál beverte jobb oldalon ott különösen fáj neki,és elmondása szerint ott olyan "fura" érzése van,illetve a végtgajai fájnak,zsibbadnak,nehezebben mozdítja őket,mint előtte,és a jobb lábával nehezen sétál,bár amúgy is gyenge. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk,mert több neurológus is csak széttárta a kezét,tanácstalanok a helyzetünkben.Mivel támogathatná a sérült agyi funkcióit,mivel lehetne kicsit segíteni a szervezet öngyógyítását?Amennyiben ez még lehetséges ennyi idő elteltevel,és ilyen fennmaradó tünetekkel. :( Illetve nehezebben alszik ezek miatt a kínző tünetek miatt,és korábbi szorongása és depressziója is fokozódott,illetve türelmetlenebb lett és nehezebben tud koncentrálni.Olvastam,hogy sok esetben ezzel jár az agyrázkódás,hogy megváltoznak mentálisan a betegek,de jó volna valamit ennek érdekében is tenni.Kérem bármilyen ötlete van,írja meg,mert nagyon szeretne a lányom még gyógyulni,újra közel normális életet élni.Így nincs is szinte semmilyen életvitele,otthon van a baleset óta.Mielőbbi válaszát várom köszönettel! Tisztelettel:egy aggódó anyuka

2018-09-21
Somogyi Rita válasza:

Kedves Adrienn!

Igen, súlyosabb agyrázkódást követően pontosan a leírt tünetek jelentkezhetnek; koordinációs problémák, koncentrációs zavarok, szorongások, hányinger, fejfájás… és ezek elhúzódhatnak több hétig vagy hónapig is. Ugyanakkor nagyon fontos egy szakorvossal való szoros kapcsolat. Egészen addig kell menni, míg találunk egy olyan orvost, aki megnyugtató válaszokat tud adni és a további ellenőrző vizsgálatok, kontrollok is nélkülözhetetlenek.

Támogató tápanyagok lehetnek az adaptogén gyógynövények, melyeket az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás jellemez. Vagyis segítik a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást. Harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség, lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket. Természetesen javítják a koncentrációt, a kreatív gondolkodási funkciókat, az észlelési képességet és a kedélyállapotot. Felerősítenek szellemileg és fizikailag, csökkentik az extrém indulatokat és érzelmeket (düh, szomorúság, depresszió), a figyelemzavarokat és a kísérő tüneteket, mint a fejfájás.

Ezt érdemes kiegészíteni még 2 tápanyaggal. Az egyik az OPC névre hallgató antioxidáns, aminek az a különlegessége, hogy képes áthaladni a véragy gáton, és ezzel az agyat és az idegrendszert támogatja az őt ért károsodástól. A másik a Ginkgo biloba kivonat, aminek ez a mikronizált változata, javíthatja nem csak az agyi mikrokeringést, de a végtagok és az izmok vérellátását is.

Mihamarabbi jobbulást kívánva;
Somogyi Rita