Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Valaki most ajánlotta a szója lecitin kapszulát Önnek mi a véleménye erről, lehet Önöknél is kapni? Állítólag aki szedte azóta nem érzékeny a frontokra. Milyen vizsgálatokra lenne érdemes elmennie, hogy kiderüljön mitől lehet ez? Köszönettel: Julcsi

2014-11-04
Somogyi Rita válasza:

Kedves Julcsi! Természetesen van, ugyan nem célzott tápanyag, mégis segíthet. A Lecitin minden sejt falának felépítője. Rendkívül fontos komponense az agynak, az idegsejteknek, valamint a májnak és a vesének is. A fejfájás olyan tünet, aminek rengeteg kiváltó oka lehet.

Sokan a trigeminusz ideg működészavarával hozzák összefüggésbe a migrénszerű fejfájásokat. Ilyenkor segíthet a lecitin kapszula, hiszen a lecitin a kolin elsődleges forrása, és fontos inozitol forrás is. A kolinból acetil-kolin képződik, amely a memóriát és az izommozgást szabályozó idegek működésének szabályozásában játszik fontos szerepet. Ugyanakkor a kolin és az inozitol fontos sejthártya alkotó és ingerületátvivő anyag. Elengedhetetlenek az agy, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez.

Az idegsejtek közötti impulzus-átvitelt bonyolítják (sejtek információ-átadásai, energiaellátása, illetve a sejten belüli kommunikáció); felelősek a szellemi tevékenységért, azért, hogy képesek legyünk koncentrálni, tanulni és emlékezni. Mivel a fejfájások hátterében nagyon sokféle kiváltó ok állhat ezért az orvos dönti el, hogy a beteggel" való beszélgetést követően hova fogja tovább irányítani a barátját. Általában neurológus szakorvos a cél, de lehet belőle belgyógyászat, fülészet, szemészet, fogászat… Vizsgálatok; MRI, EEG, CT.