Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Változókori panaszaimra szeretnék megoldást találni, ebben szeretném a segítségedet kérni. Problémám a gyakori hőhullámok lennének, menstruációm másfél éve már megszűnt. 44 éves vagyok, egyenlőre egyéb problémám még nincsen ezzel kapcsolatban, ezt szeretném többek között megelőzni. A gyakori izzadás és a hőhullámok csökkentése lenne a cél, esetleg egy kis testsúlycsökkentés, mert ez kicsit nehézkes a heti kétszeri edzés és napi biciklizés mellett is. Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kövesdi Krisztina

2018-10-29
Somogyi Rita válasza:

Kedves Krisztina!

Ahogy egy nő közeledik a változókorhoz, egyre csökken a kommunikáció a petefészkek és az agyalapi mirigy között, lassítva az ösztrogéntermelést és növelve a luteinizáló hormon (LH) kiválasztását. A hőhullámok ezeknek a hormonális változásoknak a következményei.

Sokat segíthetsz már az étrended megváltoztatásával is!
Növeld meg a napi rostbevitelt és fehérjebevitelt, továbbá feledkezz el a cukor, a fehér liszt és a tej fogyasztásáról. A sav-bázis egyensúlyt szabályzó, tudatos étrend, az alakformálás és tünetenyhítés fontos kulcsai.

Enyhítést jelenthetnek az alábbi kiegészítők:

  • Fitoösztrogéneket tartalmazó Mikronizált Lepkeszegmag tablettaEzek olyan növényi vegyületek, amiket a változó korban bekövetkezett ösztrogén szint csökkenése miatt alkalmaznak a hölgyek, hogy az ezzel járó panaszokat enyhítsék. Enyhíti a változókor tüneteit, a hőhullámokat és az éjszakai verejtékezést is.

  • Gamma-linolénsavat tartalmazó Ligetszépe olaj kivonat. Zsírsavai hormonkiegyensúlyozó tulajdonságuknak köszönhetően hozzájárulnak a menopauza tüneteinek enyhítéséhez. Erősíti az idegrendszert, az immunrendszert, védi a szív-és érrendszert, gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban a gamma-linolénsav tökéletes alakformáló is, hiszen gátolja a zsírsejtek növekedését, és elősegíti azok felbomlását, ez pedig fogyáshoz vezet.

  • Adaptogén gyógynövények: segítenek szervezetünknek minden szélsőséges terheléshez alkalmazkodni, hozzáedződni, így a változókor okozta tünetekhez is. Harmonizálják belső elválasztású szerveink működését, és ha szerveink, szervrendszereink bármelyike alul-, vagy túlműködik, az adaptogének egyensúlyozó hatása hozzájárul a javulási folyamatok sikeréhez. 

  • ZsályalevélA változókor tüneteinek, többek között a hőhullámok enyhítésére használatos gyógynövény. Tradicionálisan a túlzott verejtékezés csökkentésére alkalmazzák, azonban nem csak belsőleg, de kádfürdőként alkalmazva is igen hatékony!

Hosszú távú fizikai változások

Amikor az ösztrogénszint csökken, meggyengülnek a csontok, megvékonyodik a haj és a bőr veszít rugalmasságából. Pont ezért az étrendet mindig egészítsük ki D3+K2-vitaminnal.

Hajra: A vas- és B12-vitaminhiány következtében sokszor elvékonyodik a haj, ezért évente kétszer javasolt szerves vaspótló kúrát is tartani. - melynek közérzetjavító hatása sem alábecsülhető.

Bőrre: 3 dolog van, ami igazán működik: 1) Omega-3 EPA/DHA és 2) kollagén (hidrolizált kollagén mátrix) + Szerves hialuronsav kúra.

A rendszeres mozgás nagyon fontos, hiszen nem csak a testsúly megtartásában segíthet, hanem a változókori tünetek enyhítésében is. Hogy beinduljon a fogyás, érdemes visszatérni az alapokhoz, és a végigvinni egy Anyagcsere-serkentő ivókúra programot.

Sok sikert a kúrádhoz:
Somogyi Rita