Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Tanácsot szeretnék kéri,kicsit összetett a problémám.47 éves vagyok ,évek óta szedek depresszióra (cymbalta) és frontint,most 10 kg plusznál tartok,nagyon sokszor van haspuffadásom ,gázosodás, hasmenés és szorulás váltakozva.Fájnak a térdeim, csipőm.A hasamról derekamról lenne jó fogyni, én ugy gondolom stressz evő vagyok,sok édességgel.Melyek lennének azok a készitmények melyekkel tudnám csökkenteni a sulyom illetve a többi problémát,a puffadás az nagyon zavaró.A depis gyogyszereket is jo lenne csökkenteni,de az orvosom azt mondja ez gyerek adag.Köszönöm válaszod! Anasztázia

2018-03-19
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anasztázia!

Ne haragudj, de bemásolom neked ide egy az egyben azt a választ, amit az előtted kérdező Erikának is írtam, mert ugyanazt tudom javasolni neked is.

Kedves Erika!

A székrekedés és a puffadás miatt első lépésnek a bélflóra építés mindenképpen javasolt lenne. Sőt a Ferzym bélflóra ampullát nyugodtan alkalmazhatod is.

Mellette a Cotifibra bélradír  ugyancsak alkalmazható.

De ez is csak egy alapozás lesz. Helyreállítjuk a bélflórát, megtakarítjuk a bélrendszert, ezzel javulni fog az emésztés és az anyagcsere is. Az anyagcsere serkentésre kúraszerűen Spirulina alga  is bevethető, de ezt már egyeztesd kérlek a kezelőorvossal is, hogy a gyógyszer mellett hogyan alkalmazd.

Igaz a székrekedés, puffadás és a savproblémák lehetnek az évek óta tartó gyógyszer szedés következményei, hiszen ezek kivétel nélkül lehetnek a máj jelzései is.

Érdemes lenne egyeztetned a kezelőorvossal, hogy például egy Máriatövis kúrát, hogyan tudnátok összeegyeztetni a gyógyszerrel, mert biztos vagyok benne, hogy egy kis májtámogatással a kellemetlen tüneteid is csökkennének.

De ne feledd! Nem feltétlenül egyik hétről a másikra fog a súlycsökkenés beindulni. Ez nagyon összetett feladat, főleg folyamatos gyógyszeres kezelés alatt. Az életmódváltás és a táplálkozás megreformálása elengedhetetlen. A helyedben felkeresnék dietetikus szakembert is aki segít célzott étrend kialakításában.

Ezen emésztőrendszeri problémák és az ízületi panaszok együttesen mindenképpen felvetik az ételintolerancia esélyét is. Én mindenképpen csináltatnék tesztet, glutén, laktóz és kazein érzékenységre. Ebben is kérd a háziorvosod segítségét. Glutén érzékenység otthoni teszt   is elérhető, ami igen pontos, de ha pozitív eredményt hoz, arról is egyeztetni kell az orvosoddal, hogy merre tovább.

Ha pedig szóba jön az antidepresszáns, mindenkinek szoktam javasolni, hogy érdemes keresni valamilyen alternatív megoldást. Fülakupunktúrával pl. nagyon szép eredményeket lehet elérni. De ilyen a jóga vagy a Tai Chi is. Természetesen nem hagyható el a gyógyszer egyről a kettőre, de hosszú távon megoldást jelenthet egy jól megválasztott terápia.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita