Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Tanácsodra folytatom a kúrát (kurkuma, hepaplus, lecytyna) és akkor mindegyiket (?) napi háromra növelem. Ilyen dózissal a 60 napos kúrára még 30 vagy 60 napot húzzak rá? A szemvitamint (napi egy) ezek mellett elkezdtem. Köszönöm a többi termék ajánlását is (szelén, cink, kelátolt ásványok), de miután még gyógyszereket is szedek, ez nekem úgy tűnik nagyon sok lenne egy nap. A pajzsmirigy értékem egyébként rendben van és folyamatosan ellenőriztetem. A nyombélfekély viszont néha-néha előjön és erre, valamint a refluxra napi kétszer is kell gyógyszert szednem, amit örömmel csökkentenék. Nagyon jókat írnak a fermentált papayáról, esetleg beépíthető ez is a kúrába a fent jelzett termékekkel együtt? (Esetleg a vita-min plus helyett)? Még abban kérnék tanácsot, hogy mit javasolsz a következő esetre: huszonéves fiatal, volt egy daganatos műtéte (heredaganat, de kemo nem kellett), hála isten már 6 éve panaszmentes. Viszont nem sportol, és sajnos kevés zöldség-gyümölcsöt eszik, korábban voltak allergiaproblémái is. Vitamin, immunerősítő? Egyébként nagyon jók a termékek, a kozmetikumok is. Mégis talán többünk szembesül a bőség zavarával! Szinte mindenre jó lenne valami és egy adott problémára többféle termék is van a választékban ( ahogy pl. a papaya vs vita-min plus, és amit még a boltban az üzletben láttam), így marad egy kis bizonytalanság. De ezzel a kérdezési lehetőséggel így is nagyon értékes segítséget kapunk és akinek csak tudom, ajánlom Önöket! Üdvözlettel: Ildikó

2016-08-22
Somogyi Rita válasza:

Kedves Ildikó! Igen, jöhet még egy 60 napos ismétlés az emelt, 3x1-es adagolású kurkuma, hepaplus és lecytyna kúrával, míg a szemvitamin adagolása napi 1 marad, vacsora után.

Tényleg nagyon nehéz a választás, valóban bő a választék. Általánosan a reflux problémák első számú fegyverei a kelátolt ásványok, hiszen ők természetes savlekötők, melyek étrendi párosítással akár a gyógyszereket is képesek kiváltani egy idő után. Második lehetősségként jönnek szóba, olyan fermentált, élő élelmiszerek, mint amilyen a papaya koncentrátum is, ahol az erjesztés folyamán egy enzimekben és hasznos bélbaktériumokban gazdag koncentrátumot kapunk, ami jól kezeli az olyan  szélsőséges emésztési panaszokat, mint a székrekedés vagy hasmenés, gyomorsav többlet vagy hiány. 

Van még egy dolog, ami hasznos, ezek pedig az ún. adaptogén gyógynövények, melyek a stresszhez való alkalmazkodás segítik elő. Az idegrendszer és az emésztőrendszer szoros kapcsolatot ápol. amikor sok a gondolat a fejben – ez lehet szeretetlenség, harag, agresszió, irigység, gyűlölet, kétely vagy tétlenség – akkor ez a lelki-szellemi állapot biokémiai folyamatok százait indítja el a szervezetben, többek között savakat is generál, és lelassítja az emésztést. Ezért aki  tudatosan táplálkozik, és mozog is, de mégis van savproblémája, ott mindig javaslom ezt a kiegészítőt.

Ami a huszonéves fiatalt illeti; nehéz dolgom van akkor, ha azt olvasom, hogy valaki nem figyel oda – főleg egy ilyen súlyos betegség után – a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozására, nem mozog rendszeresen és az immunrendszere is összezavarodott üzemben (allergia) zakatol, majd ajánljak neki valamit, ami segít…. Szóval az alapokat nem lehet megkerülni.

Ha kevés a zöldségfogyasztás, akkor ott van a Szerves Spirulina, reggelire a chia mag, napközbeni nasinak a goji bogyó, és hasznos lenne megismerkedni a kölessel, hajdinával, quinoával és barnarizzsel is, melyeket rendkívül változatosan készíthetünk el, úgy, hogy a magyaros alapokat sem kell kerüljük. Útóbbi gabonák a szervezet tisztítását, salaktalanítását is elősegítik, és sok tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor könnyen emészthetőek. Aztán a legfontosabb tápanyag immunvédelem szempontjából a Szerves C-vitamin. Kevesen tudják, hogy A C-vitamin egyben egy természetes antihisztamin is, amiből ha napi 2 szemet beveszünk (2000mg/nap), akkor nem csak ellenállóbbak, energikusabbak, fittebbek leszünk, de enyhülnek az allergiás tüneteink is.  

Üdvözlettel; Rudolf Rita