Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita ! Tanácsát szeretném kérni. 10 éves fiam nyers zöldséget nem eszik gyümölcsöt is keveset, gyakran náthás, időnként hasát fájdítja gyomorszáj tájékon. Jómagam savas reflux-szal küszködök évek óta. Mit javasol vitamin ill ásványi anyag pótlásra elsősorban a fejlődő csontokra fogakra gondolok. ill immunrendszer erősítésére. Mi.ilyen termékeket adhatok, ha már kezdődik a betegség? Másik kérdésem a reflux. Mivel tudnám kivédeni, hogy nála ne alakuljon ki és én mivel tudnám kiváltani magamnál a savtermelést gátló gyógyszerek szedését. Mit tehetek, ha már fáj hasa ? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Tompáné

2016-11-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Tompáné!

Az első lépés mindig az orvos, a tüneteket mindig komolyan kell venni.

Ahhoz, hogy kevesebbet legyen beteg a gyermek, az egészséges életmód nem kerülhető meg. Ez alatt értem a testmozgást, a bőséges folyadék bevitelt, és a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást.

Ha sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem eszik a gyermek, akkor ott van a Szerves Spirulina tabletta, ami egyedülálló tápanyagsűrűséggel rendelkezik, nem mellesleg nagyszerű savlekötő, amit Te is fogyaszthatsz.

Kipróbálhatjuk a csíráztatást, ami szintén lúgosít, és sokféle tápanyagot kínál a szervezetünk számára, melyek közül kiemelném az enzimeket, amit hiányzik, szinte eltűnt egy XXI. századi ember étrendjéből.

Főzhetünk nagyon finoman, akár magyarosan is elkészíthető gabonákat, mint a köles, a hajdina, a quinoa, vagy a barnarizs. Ezek a gabonák értékes rostokat, fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaznak, és szintén lúgosítanak. A gyerekek ösztönösen szeretik a kölest, mert gazdag, a fejlődésüket segítő ásványokban, különösen magnéziumban és vérképző vasban, esszenciális, kénes aminosavakban, kötőszövet építő szilíciumban, és a fogakat, csontokat erősítő kalciumban és fluorban.

Aztán ott van a chia mag, a tökmagliszt, a lenmagliszt, amik értékes zsírsavakkal, fehérjékkel segít a nebulóknak, és szüleiknek fittnek lenni. Induljon minden reggel zabpehellyel, mert aki zabot eszik, az nem zabos, hanem egetverően jó hangulatú, és aktív lesz, hiszen a zab boldogsághormon termelésére serkenti a szervezetet! Napközbeni nasinak pedig ott a goji bogyó. Kanalazzon a gyermek veled együtt hidegen sajtolt olajokat, különösen lenmagolajat és szőlőmag olajat, mert az abban lévő zsírsavak szintén növelik az ellenálló képességet.

Mindezt azért írtam bevezetőként, mert szervezetünk tápanyagokkal üzemel, olyan ez, mint az autónak a benzin, vagy a gázolaj. Egész egyszerűen tápanyagok nélkül a sejtjeink éheznek, és ennek észrevehető üzenetei lesznek a testtől.

Sajnálatos, hogy gyermekeink többsége tápanyag silány, élelmiszereknek nem nevezhető élelmeken tengődik, és az is, hogy elég korán megismerkednek a cukros üdítőkkel, sokuk 10-12 éves korukra a vizet nem is issza meg. Ennek pedig lesz, sőt van is következménye. Egyre több tizenéves gyermek lesz veseköves, elhízott, és szenved zsírmájban. Mi szülők vagyunk felelősek értük, nekünk kell mintát mutatnunk.

A két legfontosabb immunvédő vitamin a C és a D vitamin. Ezt mindenképp javaslom a gyermeknek a Spirulina mellett. 

Zárójelben megjegyzem, hogy sok szülő tapasztal szorongásos, ideges, feszült jeleket a gyermekén, amit ők az iskolai elvárásokkal, megfelelésekkel hoznak összefüggésbe. Ez is súlyosbíthatja a tüneteket. Ilyenkor ún. adaptogén gyógynövényeket szoktam javasolni, melyek teljesen ártalmatlanul és a hozzászokás veszélye nélkül segítenek.

A terméknevekre kattintva tovább olvashatsz minden javasolt tápanyagról! 

Abban csak bízni tudok, hogy a gyermeknek nincs refluxa, azt pedig kivédeni, megelőzni és kezelni is, elsősorban kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással lehet!  Ha Nálad már diagnosztizálták a refluxot, akkor elsősorban tartsd be a diétát.

Refluxnál is rendkívül fontos a stressz levezetése, az adaptogén gyógynövények neked is segítenek. A stressz provokálja a refluxot, és ördögi spirált indít el. A lúgos táplálkozás tiltja a finomított szénhidrátokat a fehér lisztet és fehér cukrot tartalmazó élelmiszereket és a tejet. Nagyban segíti a gyógyulást, ha a napi étkezést 5-6 részletre szétbontjuk, vagyis naponta többször eszünk keveset, és egyszerre nem többet, mint az ökölbe szorított kézfejünk. Nagyon sokat segít az is, ha minden egyes falatot pépessé rágunk a lenyelés előtt, hiszen akkor már a szájban ellúgosítjuk az ételt. Igyál sokkal több vizet. A folyadékbevitel megemelése fél egészség.

Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a kiegészítők. Az adaptogén gyógynövények mellett, ajánlom az erjesztett papaya koncentrátumot, és egy természetes savlekötőt a patikai helyett.  

Miért használjunk természetes szerves ásványokban gazdag savlekötőt? Bemásolok ide egy idézetet, hogy miért:

„SAV SPIRÁL, avagy az ördögi kör

A szintetikus gyomorsav csökkentő készítmények a már megtermelt gyomorsavat semlegesítik, hatásuk átmeneti és nem a kiváltó okot szünteti meg.

A kiváltó ok, ugyanis a szerves ásványi anyagok hiánya, melyekkel a szervezet savakat köt meg. Ha az ásványi anyag raktár üres, akkor a gyomor lúgot, szódabikarbónát termel.

De a gyomor 2:1 arányban képes csak lúgot termelni; 1 gramm sósavval, 2,3 gramm szódabikarbóna jön létre.

Ez az anyag a vér útján eloszlik az egész testben, és később semlegesíti a belekben a gyomorsavat.

Fosszilis korallal és pektinekkel megállítható a folyamat, mert nem engedik, hogy a gyomor több konyhasót bontson fel lúgtermelés okán, így gyomorsav többlet sem jelentkezik.

A szerves ásványok egyrészt lúgosítanak, másrészt emésztőnedveket képeznek, harmadrészt a kötőszövetet savtalanítják.

Mivel a bázisok feladatuk teljesítése során elhasználódnak, folyamatosan és kielégítő mennyiségben kell bevinnünk őket a szervezetbe, többnyire bázisokban gazdag táplálkozás vagy étrend-kiegészítők útján.

Ha ilyen helyzetben szintetikus savlekötő szereket szedünk, azzal gátoljuk vagy csökkentjük ugyan a gyomor savtermelését, de egyúttal természetesen a fontos bázistermelést is, így újabb ördögi kör veszi kezdetét.

Az emésztés több szervet érintő, komplex folyamat, mely könnyen egyensúlyát veszítheti tápanyagszegény és rendszertelen étrend, stressz, antibiotikumok és az élvezetei szerek túlzott fogyasztásának köszönhetően, vagy akár Helicobacter pylori fertőzés miatt.

A legérintettebb szerv a gyomor, melynek tartománya 1,2-2 pH között mozog, sav- és bázistermelő szerv egyben.”

Sok sikert a kúrákhoz! Rudolf Rita