Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Szeretném megkérdezni, hogy a meglévő termékek mellé esetleg még javasolnál-e nekem valami mást is, ami segít a problémáim megszüntetésében, és azokat hogy szedjem. Szedem már a máriatövist, hepaplust, cinket, d-vitamint, szelént, folsavat. papaya koncentrátumot, fitotree kapszulát. Sokféle emésztési problémával küzdök. Erősen puffadok, keserű szájíz, székrekedés, majdnem hogy hasmenés, inkább kenőcsös állagú, nem rendesen megemésztett. Van, hogy egy nap többször is el kell menni. Gyomortáji fájdalom, reflux. Erősen hullik a hajam, ami nagyon vékonyszálú. Bőr, fejbőrviszketés. Visszatérő hüvelygomba. Hízni nehezen tudok, de fogyni annál könnyebben. Voltam sokféle kivizsgáláson, de refluxon és laktózérzékenységen kívül mást nem találtak. A diétát elkezdtem. Tejtermékeket már régóta nem fogyasztok. Köszönettel: Anita

2018-09-10
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anita!

Nem több kiegészítő szükséges most, hanem életmódváltás.
A diagnózis reflux, mellyel gyakran társul glutén- és laktóz érzékenység, de ha még nem is kimutatható, Én már akkor is ajánlom reflux esetén ezen tápanyagok kerülést, sőt a cukrot is elhagyatom. Ha mindezt betartja egy refluxos, akkor már a 3. hónaptól enyhülnek a tünetei!

Nálad ez különösen hasznos lenne, hiszen puffadásos tüneteid, szélsőséges emésztési zavaraid és visszatérő hüvelygombád is hálás lenne érte! Ha pedig ezen tünetek enyhülnek, akkor a bőr- és hajpanaszok is napról-napra javuló tendenciát fognak mutatni.

Refluxnál – és a többi tünetnél is – nagyon fontos a diéta mellett a lelki és szellemi egyensúly fenntartása, mivel jól tudjuk, hogy minden tünet, de a refluxos tünetek különösen felerősödnek érzelmi hatásra. Erre természetesen vannak hatékony stressz-levezető technikák, mint amilyen például a jóga is, de a rendszeres testmozgás és az esti séták, kocogások is sokat segítenek. A lényeg a rendszeresség.


Nagyobb hangsúlyt adnék még a bélflórának, ahol az immunrendszerünk 70%-át adó hasznos mikroorganizmusok élnek. Ha bélflóránk nincs egyensúlyban, akkor sajnos a fenti tünetek is lassabban vagy egyáltalán nem kezelhetők eredménnyel. Ezért fogyassz hasznos bélbaktériumokat és prebiotikus rostokat tartalmazó kiegészítőt a diétád mellett, és a cinket és folsavat el is hagyhatod.

A bélflórád egészségét ellenőriztetheted egy gasztro-panel néven ismert vizsgálattal is – de ezt leginkább magánklinikák és magánlaborok végzik. Érdemes lehet ennek lehetőségéről érintett szakorvossal konzultálnod.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita