Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Szeretném a tanácsodat kérni, mi segíthet a zsírmájat helyrehozni? A diéta-testmozgás tudom, hogy a megoldás kulcsa, valamint a Hepaplus és a Máriatövis hatásairól is olvastam, de nem tudom az adagolásukat... Diétákról is olvastam a neten, de szívesen olvasnék tőled a témáról részletesebben. Nagy laborra és belgyógyászhoz már bejelentkeztem, de addig is sokat segítenél rajtam a tanácsaiddal. Jobb bordaív alatt nagyon ki szokott feszülni és nyomni néhány falat után is, nem kell hozzá kiadós étkezés, valamint bal oldalon a köldök felett is szokott fájni, ami, attól félek, hogy a hasnyálmirigy... Az epémet "meghajtottam", így egy kicsit könnyebb, de a májamat már ülés közben is érzem, hogy nyom... A székletem, ami általában hasmenés, világos színűre váltott, amitől szintén aggódom. A Ferzym-Cotifibra-Puridren fogyasztását hagyjam abba, amíg nem jövök helyre? Nagyon köszönöm a válaszod!

2018-09-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anna!

Sajnos ma már zsírmájat 12 éves gyermekeknél is diagnosztizálnak a sok cukros üdítő miatt. Ahogy írtad is az első lépés a diéta, ami kerüli a finomított szénhidrátokat a fehér lisztet és a fehér cukrot. Növeld meg a napi rostbevitelt, melyhez nagyon jó társ a Cotifibra bélradír, a benne található 7000mg prebiotikus rostanyag tartalommal.

A bőséges folyadékbevitel is hozzájárul a sikerekhez, és ehhez nagyszerű kiegészítő a Puridren® koncentrátum, amit 1,5 liter szénsavmentes vízben kell oldani.

A bélflórában élő hasznos bélbaktériumok és a bélflóra egészsége pedig az egész emésztőrendszer egészsége szempontjából meghatározó, így a Ferzym® bélflóra építő szinbiotikum fogyasztásával se hagyj fel! – inkább készülj fel egy 3 hónapos kúrára.

A rendszeres testmozgás mindig fontos, de zsírmáj esetén különösen, hiszen a mai napig ez a legjobb szénhidrát anyagcsere serkentő módszer.

Az étrended valóban érdemes még kiegészíteni a Hepaplus Articsóka kapszulával, ami célzott kiegészítő májzsírosodás esetén. De van még egy érv mellette. A májzsírosodás gyakran párosul magas koleszterin- és triglicerid szinttel. Az articsóka kivonata ezek ellen is felveszi a kesztyűt. Sőt, azt ajánlom, hogy a máriatövis helyett, ezt a kivonatot 1200mg-os, folyékony lecitinnel egészítsd ki. A lecitin egy ún. lipotróp, azaz zsírégető anyag, megakadályozza a máj zsírosodását.

A májzsírosodás több tünettel is járhat, mint puffadás, hasi-és gyomortájéki felfúvódás, vagy éppen, hogy sehogyan sem tudsz lefogyni. Természetesen a pontos diagnózist majd a belgyógyász állítja fel, de egyáltalán nem biztos, hogy a hasnyálmirigy is érintett. A máj gyorsan képes regenerálódni, ha ez nem így lenne, akkor az emberiség már rég kihalt volna! Kezdd el mihamarabb az életmódváltást, és végezz további vizsgálatokat endokrinológussal is, hogy kizárd a pajzsmirigy érintettségét, és az inzulinrezisztenciát. 

Üdvözlettel:
Somogyi Rita