Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Szeretnék tanácsot kérni arról, hogy a Folsav vagy a kombinált kismama vitamint ajánlott szedni várandósság előtt, illetve alatt és akkor mennyi ideig? Valamint a Calory emergency és az Erbaven tablettát szabad-e kismamaként fogyasztani? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Emese

2019-01-09
Somogyi Rita válasza:

Kedves Emese!

A Vita-min® Plus világszabadalommal védett kismama vitamint  a családtervezéstől kezdve a terhességen át a szoptatás végig, folyamatosan fogyaszthatod. Mellette tovább növelheted a folsav bevitelt a babvárástól a fogantatás a 12. hétéig, vagyis nyugodtan kombinálhatod a 2 kiegészítőt.

Ugyanakkor van még 2 nagyon fontos kiegészítő, melyekre már az előkészületi fázistól, a terhességen át, a szoptatás végéig szükség van, ez pedig a D3-vitamin   és az Omega-3 zsírsavak.

A terhesség alatti D3-vitamin-bevitel azért fontos, mert a magzati időszakban (és később a csecsemőkorban) alacsony D3-vitaminszint növeli a táplálékallergiák, az asztma és a szklerózis multiplex kockázatát is. Fontos a kalcium hasznosításához is (vagyis az anya és gyermeke csontozatának egészségéhez), a hormonális egyensúlyhoz és az ellenálló-képességhez is!

Kutatások szerint Omega-3 zsírsavak közül az EPA és DHA zsírsavak vannak előnyben! Ezt ebben a halolaj kapszulában találjuk meg, nagy dózisban, magas biohasznosulás mellett. A dokozahexaénsav (DHA) hosszú láncú, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsav, ami kutatások bizonyítása szerint segíti a baba agyának, szemének és idegrendszerének egészséges növekedését, a fizikai és szellemi fejlődést. A DHA szülés után is fontos a csecsemő fejlődéséhez. Az anyatej DHA tartalma nem magas, tehát rendkívül fontos, hogy étrend-kiegészítővel elegendő DHA-hoz jusson az anya, amíg szoptat! Az EPA és a DHA zsírsavak a mama és a baba immunrendszerét is erősítik. Kimutatták például, hogy a halolajat fogyasztó kismamák babái ritkábban fáznak meg, sokkal nyugodtabbak, és jobb mentális és vizuális fejlődést mutatnak. Ráadásul a mamánál a terhességi magas vérnyomás, cukorbetegség és a koraszülés előfordulását is csökkentik.

(Az Omega-3 zsírsavak étrendi adagolása kisgyermekkorban is fontos, hiszen az agy és az idegrendszer fejlődése a 3. trimesztertől 14 éves korig tart, és ez nagyban befolyásolja a szellemi teljesítőképességet! Étrendi adagolása pedig nélkülözhetetlen, olyan viselkedési zavarok eseteiben, mint a diszlexia és a hiperaktivitás. Kimutatások szerint ilyenkor a vörösvértestekben és a vérplazmában is nagyon alacsony az omega-3 DHA szintje.)

Bár az Omega-3 zsírsavak legjobb forrását az olajos halak jelentik, a szülőképes korban levő vagy várandós nőknek azt tanácsolják, kerüljenek bizonyos halfajtákat, mivel magas lehet a higanytartalmuk, ami felhalmozódhat, és negatívan befolyásolhatja a baba idegrendszerének fejlődését. Okos döntés tehát, ha garantáltan higanymentes étrend-kiegészítővel egészítjük ki étrendünket a terhesség előtt és alatt.

A Kalory Emergency tabletta fogyasztható terhesség alatt is, hiszen főként duzzadó rostokat tartalmaz. Arra azonban figyelj oda, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásnak ilyenkor különösen nagy jelentősége van, mind a Te, mind pedig a babád egészségének érdekében. :-)

Az ERBAVEN® gyógynövényes tabletta  alkalmazása azonban terhes és szoptató anyáknak nem javasolt.  Az ERBAVEN® gélt  és az ERBAVEN® visszértapaszt  viszont minden további nélkül bevetheted külsőleg! 

Jó egészséget kívánok Neked és a babának is!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita