Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita Szeretnék érdeklődni hogy a baba várás előtt és közben milyen vitaminokat ajánlanál? köszönöm szépen Éva

2016-12-08
Somogyi Rita válasza:

Kedves Éva!

Nagyon szeretem a tudatos babaváró kismamákat, és ez a fajta tudatosság nemcsak a baba, de a mama egészségét is szolgálja. A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás étrendi kiegészítése egyébként is rendkívül fontos lenne mindenkinek, hiszen nagyon nehéz ma már egyedül az étkezés által megszerezni az összes tápanyagot. Egy leendő kismamának pedig különösen sok folsavra, vasra, D-vitaminra és Omega3 zsírsavra van szüksége, hogy egészséges legyen a fogantatás. (A terhesség és a szoptatás pedig még több kalóriát és még tápanyagot igényel majd a szervezettől).

Azért jó még a terhesség előtt elkezdeni ezen kiegészítők szedését, hogy az anya biztosan megkapja a létfontosságú tápanyagokat még az előtt, hogy megtudná, hogy terhes. Például: a megfelelő folsavbevitel létfontosságú a magzati velőcső-rendellenességek (az agy és a gerinc elváltozásai) kivédésére, de a velőcső már 28. napra kialakul, amikor sok nő még azt sem tudja, hogy terhes. Vagy: A vörös vérsejtekben levő vas segít eljuttatni az oxigént a szervekbe, szövetekbe és a magzathoz. A nők vasszükséglete jelentősen növekszik a terhesség alatt, mivel megnő a vér össztömege is, és szükség van rá a magzat egészséges fejlődéséhez. A terhesség alatti alacsony vasbevitelt összefüggésbe hozzák az alacsony születési súly, a koraszülés és más káros szövődmények rizikójával. 

Babatervezéshez, áldott állapotban és a szoptatás ideje alatt is, egy világszabadalommal védett kismama vitamint  szoktam ajánlani, ami fontos és jó minőségű vashoz (nem okoz emésztőrendszeri tüneteket, annyira kíméletes, hogy azt akár csecsemők is fogyaszthatnák!), folsavhoz, vitaminhoz és főként ásványokhoz juttatja a szervezetedet. A termék vörös áfonya kivonattal is dúsított, mely szintén hozzájárul az anyai szövetek normális növekedéséhez. Ez a jó minőségű szülés előtti és szülés utáni vitaminkészítmény kitölti a tápanyagellátásban meglevő hiányosságokat, és támogatják az anya és gyermeke egészségét a terhesség előtt, alatt, és a szoptatás ideje alatt.   

Van még 2 nagyon fontos kiegészítő, amit már feljebb is említettem, ez pedig a D3-vitamin és az Omega3 zsírsavak.

Omega3 zsírsavakat találunk a növényekben is, és bár nem baj, ha azt is fogyasztunk lenmagolaj, vagyszőlőmag olaj formájában, nekünk mégis az állati eredetű kivonat kell, ahol az EPA és DHA zsírsavak vannak jelen! Ezt pedig halolaj kapszulában  találjuk meg!

A dokozahexaénsav (DHA) hosszú láncú többszörösen telítetlen Omega3 zsírsav, ami azért létfontosságú, mert - ahogy a kutatások bizonyítják - segíti a baba agyának, szemének és idegrendszerének egészséges növekedését és fizikai-szellemi fejlődését. A DHA szülés után is fontos a kisbaba fejlődéséhez. A szoptató anyának tudnia kell, hogy az anyatej DHA tartalma nem magas, tehát rendkívül fontos, hogy étrend-kiegészítővel elegendő DHA-hoz jusson, amíg szoptat.

Az EPA és DHA zsírsavak a mama és a baba immunrendszerének is erősítői. Kimutatták például, hogy a halolajat fogyasztó kismamák babái ritkábban fáznak meg, sokkal nyugodtabbak, jobb mentális és vizuális fejlődést mutatnak. Ráadásul a mamánál a terhességi magas vérnyomás, cukorbetegség és a koraszülések előfordulását is csökkentik.

(Az Omega3 zsírsavak étrendi adagolása kisgyermekkorban is fontos, hiszen az agy és az idegrendszer fejlődése a 3. trimesztertől 14 éves korig tart, és ez nagyban befolyásolja a szellemi teljesítőképességet! Étrendi adagolása pedig nélkülözhetetlen, olyan viselkedési zavarok eseteiben, mint a diszlexia és a hiperaktivitás. Kimutatták, hogy ilyenkor a vörösvértestekben és a vérplazmában is nagyon alacsony az omega3 DHA szintje.)

Bár az Omega 3 zsírsavak legjobb forrását az olajos halak jelentik, a gyermekszülő korban levő vagy terhes nőknek azt tanácsolják, kerüljenek bizonyos halfajtákat, mivel magas lehet a higanytartalmuk, ami viszont negatívan befolyásolhatja a baba idegrendszerének fejlődését. Okos döntés tehát, ha garantáltan higanymentes étrend-kiegészítővel egészítjük ki étrendünket a terhesség előtt és után.

D3-vitamin - A terhesség alatt is egészítsd ki vele étrended, ugyanis az alacsony D3-vitamin szint a magzati időszakban és csecsemőkorban növeli a táplálékallergiák, az asztma és a szklerózis multiplex kockázatát is. Fontos a kalcium hasznosításához, az anya és gyermeke csontozatának egészségéhez. A mama hormonális egyensúlyának és ellenálló képességének szempontjából.

A terméknevekre kattintva tudsz a termékekről tovább olvasni!

Somogyi Rita