Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Sosem voltam jó sem bioszból meg kémiából, nem értem pontosan mik azok az enzimek, de egyre többször olvasok róluk. Amiatt bújom a netet, mert állandó emésztési problémáim vannak, és a dokitól eddig semmi használhatót nem kaptam csak savlekötőt, meg diétás tanácsot. Nemrég derült ki, hogy refluxos vagyok, de szerintem nem csak az, mert bármit eszek felpuffadok, sőt még akkoris megtörténik, ha előtte nem ettem semmit. A bőrömön apró pöttyök vannak (hol piros, hol barnás fekete), állítólag ez meg a fehérje pangását jelzi. Sőt, olykor csalánkiütések is kijönnek, csak hogy ne legyek rövid… Vajon az enzimek segítenek, hogy idővel megszabaduljak tőlük? Nem értem, miért ment így tönkre az emésztésem, pár éve még mindent bírtam, napokon át buliztunk a barátaimmal, kutya bajom sem volt. Hogyan, mennyi idő alatt hozhatnám rendbe magam, mit kell tennem? Kérlek, ne írd, hogy forduljak orvoshoz, mert az már megvolt, megvan a véleményem, ha a témára gondolok is felmegy a vérnyomásom, pedig az az egy még normális. Egyedül a természetes megoldásokban bízok. Kellemes napot, várom a választ nagyon, üdv: Fülei Tina

2015-08-04
Somogyi Rita válasza:

Kedves Tina!
Egy hasonlattal élve az enzimek olyanok, mint egy marok ajándékba kapott aranypor, amit az életed elején adnak Neked – minden szemcséje téged szolgál, amíg van belőle, addig egészséges, szép és fiatal vagy. De dönthetsz úgy is, hogy hagyod kiperegni az ujjaid közül, vagy egyenesen két marokkal szórod el ezt a kincset. Mindannyian adott enzimmennyiséggel születünk.

Dr. Edward Howell biokémikus kutatásai óta tudjuk, hogy egészségünk romlásának elsődleges oka az enzimszegény étrend. Az enzimek biológiai erejét a tudomány jelenleg sem mérni, sem szintetizálni nem képes. Sok ezer enzimet azonosítottak már – még több, amit nem ismerünk. Az ún. anyagcsere enzimek működtetik testünket. Az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat. A nyers ételekben található táplálékenzimek pedig segítik (segítenék) az élelem tökéletes megemésztését.

Röviden: a szervezetben mindenhez kell enzim. A vitaminok, ásványi anyagok, hormonok mind tehetetlenek nélkülük. Olyanok, mint a jó munkaerő: ha nincs, hiába adott a tégla, a szerszám, az alapanyagok, a ház nem épül fel. Amíg fiatalok vagyunk, bármilyen önromboló életet is élünk, az enzimek sejtmegújító képessége kijavítja a hibákat, egészségben tart minket. Minél többet pazarolunk belőlük az életmódunkhoz, annál gyorsabban fogy a készlet. A legyengült, enzimhiányos test pedig a rák, az elhízás, a szív- és anyagcsere betegségek elsődleges célpontja. Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire, és a főtt ételek emésztését enzimpótlókkal segítené.

Pontosan emiatt ajánlom neked a Fermentált Papaya Koncentrátum® -ot, amely elvégzi a már hiányzó enzimek munkáját, és tehermentesíti a még meglévőket. Ezt a főzetet konkrétan a gyomor és a bél szélsőséges panaszaira fejlesztettek ki.

A koncentrátum alapját többféle enzim adja:
A papaya enzimei (papain, chymopapain) fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő enzimek. A lizozim antibiotikus hatást nyújt. A lipáz a zsírok bontását támogatja. A Noni és főként a fermentálást is végző Saccharomyces boulardii nevű probiotikummal segít.

Hosszan sorolhatnám, hogy mi mindent „javítanak” a Fermentált Papaya Koncentrátum® enzimjei: IBS, reflux, Chron, bélhurut, bélgyulladás, gyomorégés, gyomorfekély, gyomorsav okozta gondok, puffadás, felfúvódás, székrekedés, hasmenés vagy Helicobacter pylori – sőt, a papaya hatóanyaga egyben élősködő elleni szer is. Ráadásul az íze gyümölcsös, aromás, rendkívül finom – de meg ne idd azért egyszerre! Tartsd a napi mennyiséget, viszont azt hosszú időn át.

Kérdezted, mennyi idő alatt rendeződhetnek a tüneteid: ez mindig a probléma fokától és életmód (változtatás)tól függ. Rendszerint az első hetekben érezhető a javulás, de ne elégedj meg ezzel, mindenképp csináld végig az 50 napos minimum kúrát, illetve még jobb, ha a teljes kúraidőt, azaz 160 napot. Egy ilyen finom főzettel ez nem lehet megerőltető – és kérlek, tartsd be az orvos által rendelteket is, mert az egyik nem zárja ki a másikat! Üdvözlettel; Rudolf Rita