Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Segítségét szeretném kérni, anyukámnak kihúztak elölről 4 fogát, be is varrták és varratszedésig nem ehet tejes ételeket, édességet. Csak sósakat főzelék leves. Szegénykémnek szeretnénk változatosabb ételeket adni ne csak főzelék meg leves. Gondoltam hogy amik önöknél vannak gabonák azt lehet esetleg pépesítve? pl. hajdina kuszkusz? Quinoát nem merjük mert az apró magos. Zabkásán is gondolkodtunk csak abban is szokott lenni héj hiába főzzük puhára és abba kéne valami cukor de most édeset nem ehet. Vagy eritrittel eheti? Gyümölcsöket se lehet ezek szerint pedig előtte bevásároltunk banán, joghurt stb. Valahol azt írták hogy a nagyon pépes vagy folyékony sem jó mert belefolyik a sebbe. a fogász meg pépest mondott nem értjük. Néztem hogy vannak Önöknek azok a por ételek igaz az diétába való de gondoltam talán olyasmit is lehetne bár azok közt is van ami édes vagy abba eritrit van? nem tudom eritritet lehet-e. És a paradicsommal is bajba vagyunk, nem a simát hanem paradicsomlé amit leszűrünk mert fél anyukám hogy mivel alig ehet valamit nem fog tudni nagywc-zni:( Várjuk válaszát köszönettel Évi

2021-04-07
Somogyi Rita válasza:

Kedves Évi!

Az orvos ajánlása nem véletlen. A seb gyorsabban gyógyul, ha támogatjuk a szájüregi pH- értékeket. Ehhez bázikus étkezés a megfelelő, és minden savas vagy rothadó élelmiszer kerülendő (cukor, gyümölcsök, üdítő, tojás, tej). Nem kell teljesen pépesen sem enni, maximum az első három napban, mert, ha bírja az állkapocs, akkor finom puha ételek szintén segítik a gyógyulást.

Ehhez pedig tökéletes választás a hajdina, a kusz-kusz, a bulgur, a quinoa és a köles is, hiszen nem tolják el a szájüregi pH-t, és még az emésztést is elősegítik. Eritrit helyett xilitet használjatok az édesítésre, mert az kifejezetten jó a szájüregnek, számos rágógumi és fogkrém alapanyaga. Nézz vegán édesség receptet, ha annyira kívánja az anyukád. És még egy: a szájüreg gyorsabban gyógyul, ha növeljük a szervezet koenzim Q10 és C-vitamin szintjét!

Sajnos az Expressz Diéta ételei tartalmazhatnak tejport, tejszínt, minimális mennyiségben szőlőcukrot, így én ezek fogyasztását nem javasolnám most.

Mielőbbi gyógyulást kívánok!
Üdvözlettel:
Somogyi Rita