Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Segítséget szeretnék kérni. Van egy mozgássérült, magatehetetlen öcsém, aki imádja a hasát. A szüleink idősek, és ketten alig bírják mozgatni (fürdetés, és más hétköznapi teendők). Tudnátok ajánlani valamilyen fogyókúrás port, tablettát, vagy italt. A folyadékbevitelével nincs gond, napi szinten 1,5-2 liter. Az étkezés, mint ahogy írtam probléma, de a szüleink erre is próbálnak figyelni. Előre is köszönöm a segítséget, Bibi!

2018-01-19
Somogyi Rita válasza:

Kedves Bibi!

Valószínűleg az öcsédnek boldogságforrást jelentenek a napi étkezések, melyeket amennyire csak tudunk, valóban kellemessé kell tegyünk számára, de tartsunk mértéket.

Sajnos az a rossz hírem, hogy testsúlycsökkenést kizárólag szénhidrátok csökkentésével lehet elérni. A kiegészítők, mint például az élelmi rostanyagok csupán fokozzák az eredményeket azáltal, hogy egyenletesé teszik a vércukorszintet, teltségérzetet biztosítanak a gyomorban, felgyorsítják az anyagcserét…

Mivel a fekvőhelyzet nagyon nem kedvez a bélmozgásnak és az kifejezetten lassítja az emésztést, nagyon hasznos lenne, ha a napi ételadagot 5-6 alkalomra osztanátok szét. Ezért fontos, hogy inkább többször egyen keveset. 5-6 alkalommal lenne a legideálisabb naponta és maximum olyan mennyiségeket, mint az ökölbe szorított kézfeje. Hozzáteszem, ez lenne az ideális táplálkozás mindenkinek, aki fogyni akar. 

Első sorban nem is kiegészítőt javaslok nektek, hanem megpróbálok egy-két olyan praktikát írni, amire esetleg még nem gondoltatok.

Ez több szempontból is előnyös. Nem terhelitek le az emésztőrendszerét, szépen fel tudja dolgozni a bevitt táplálékot. És ha szereti a gyomrát és a finom ételeket legalább többször élvezheti és így több esemény is lesz az életében. Érdemesnek látnám bevezetni, hogy ha édesanyád eteti, addig édesapád is egyen az öcséddel együtt, és fordítva. Az ember normál esetben társas lény, így van ez az evés közben is, szeretünk társaságban enni. Jó hangulatban pedig jobban működik az emésztés is. És amennyire lehetséges, az étkezés idejére ültessétek fel.

Mindenképpen kérjétek ki dietetikus szakember véleményét is, aki célzottan tud az öcsédnek az állapotához mérten diétát összeállítani. Szakszerűen összeállított diétával ugyanis még fekvőbeteg öcsédnél is megelőzhető vagy visszafordítható a túlzott elhízás.


Nagyon fontos, a folyadékbevitel, és bár írtad, hogy azzal nincs gond, a fogyókúra alatt 20 testsúlykilogrammonként 1 liter szénsavmentes víz elfogyasztása ajánlott, így, bár nem írtad mekkora az öcséd súlya, de valószínűnek tartom, hogy a napi folyadékbevitelt is meg kell emelni.

Mivel az emésztés egy fekvőbeteg szervezetében lelassul, ezért nagyon fontos a rostban gazdag táplálkozás, hiszen a növényi rostok segítik az emésztést. Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, gabonaféléket. Itt ajánlok egy magas (7000mg) prebiotikus rosttartalmú kiegészítőt, ami Cotifibra bélradír névre hallgat. 

A prebiotikus rostok (FOS) fogyasztása, az emésztés kiegyensúlyozásának, az emésztőszervek egészségének, és a jó közérzet biztosításának alapfeltétele. Ezek a rostok, megnövelik a baktériumok biomasszáját, csökkentik az allergiás válaszreakciókat, visszaszorítják a fekáltoxinokat és természetesen helyreállítják az egészséges bélflórát. Sőt a benne található rövid láncú zsírsavak képesek a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjének befolyásolására, azáltal, hogy szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a szabad zsírsavak és a koleszterin koncentrációját. Így tökéletes kiegészítő a fogyókúrában is.


Február elején érkezik meg az fogyókúrás termékünk, amit pont a hasukat szerető vásárlóink szeretnek a legjobban, hiszen napi 4 kiadós étkezéssel lehet elérni 2-7 kilogramm mínuszt, méghozzá 5 nap alatt (fontos, hogy emellett nem fogyasztunk egyéb táplálékot). Ez az 5 napos Expressz Diéta Program. Úgy gondolom, öcséd esetében mindenképpen megér egy próbát, mert a napi 4 étkezés, mindössze 850 kalóriát tesz ki, ugyanakkor annyi tápanyagot biztosít, mint egy 2000 kalóriás étrend, ráadásul biztosítja számára az összes esszenciális vitamint, ásványt és nyomelemet.

A termékekről a kiemelésekre kattintva tudsz részletesen olvasni.

Szeretettel:

Somogyi Rita